X
GO

Het documenteren en milieukundig bijstellen van het KNS en andere bemestingsadviessystemen in de tuinbouw met het oog op een ruimere toepassing in de tuinbouw zoals voorzien in het Actieprogramma 2011-2014 (MAP4) (01/03/2013 - 30/06/2014)

Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

Demoproef: vergelijken inwerken en laten staan oogstresten bloemkool op praktijkniveau 2013 (1)

Auteur: Crappé Sara/zondag 15 december 2013/Categorieën: Openluchtteelt, Koolgewassen, bloemkool, Projecten, Vlaamse Overheid, VLM mestbank, VKNS, Thema, bemesting, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Na de teelt van bloemkool blijven veel oogstresten achter op het veld. Wanneer deze oogstresten vlak na de teelt worden ingewerkt, gaan ze mineraliseren en stikstof vrijstellen die tijdens de winter kan uitspoelen. Door de oogstresten, stronk met blad, te laten staan, wordt de stikstof vastgehouden in deze plantendelen.

Het na de winter inwerken van deze oogstresten zorgt ervoor dat de stikstof later vrijkomt en opgenomen kan worden door de volgteelt. Om na te gaan hoe groot het effect is van het laten staan van de oogstrest bloemkool, werd een demoproef aangelegd op een bloemkoolveld bij een teler. Na oogst werden op de helft van het veld de oogstresten ingewerkt, terwijl de oogstresten op het andere deel bleven staan. Vervolgens werd op beide delen van het veld maandelijks een grondstaal genomen.

In deze proef is er geen effect van het laten staan van de oogstresten op het veld na oogst. Verder onderzoek zal uitsluitsel moeten geven over een mogelijke meerwaarde hiervan in bloemkoolteelt voor verse markt.

Volledig rapport Bloemkool oogstresten vergelijking inwerken of laten staan 2013

publicatiejaar2013
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Bloemkool
Print

Aantal keer bekeken (4146)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x