X
GO

Stikstofbemestingsnormen in de groenteteelt. Stikstoftrappenproeven ter onderbouwing van de normen in het kader van MAP 5 (31/01/2015 - 28/02/2017)

Prei bemesting (N-trappen) late herfst 2014

Prei bemesting (N-trappen) late herfst 2014

N-trappenproef in prei late herfst 2014

Auteur: Crappé Sara/maandag 15 december 2014/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Projecten, Vlaamse Overheid, VLM mestbank, TRAP, Thema, bemesting, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Door te bemesten in trappen wordt de invloed van over- of onderbemesten in de teelt nagegaan. Er werden 4 objecten opgenomen in de proef, een onbemest object, een object waar bemest werd volgens het KNS en 2 objecten waar respectievelijk 40% meer en 40% minder bemesting werd toegediend dan in het object 'KNS'. Via bodemstalen, gewasstalen en oogstbeoordeling kan geëvalueerd worden hoe het gewas omgaat met een hoge of lage stikstofbemesting en wat het bijhorende nitraatresidu is.

Dat er voor kwaliteitsvolle prei en een goede opbrengst bemesting nodig is, wordt in deze proef zoals verwacht bevestigd. Dat deze bemesting best beredeneerd gebeurt, wordt ook aangetoond.

De opbrengst in het overbemeste object ligt niet hoger dan in de andere bemeste objecten. Wel wordt in dat object een veel te hoge waarde genoteerd voor het nitraatresidu in het najaar.

Het object bemest volgens het KNS zit net boven het wettelijk toegelaten nitraatresidu, enkel het onderbemeste object kent geen overschrijding van dit residu.

Het onderbemeste object levert onvoldoende kwaliteit en toont duidelijk minder volume en een blekere kleur op het veld dan het object bemest volgens KNS en het overbemeste object. Een te hoge bemesting van prei zorgt dus niet voor een hogere opbrengst, maar enkel voor problemen met nitraatresidu in het najaar, met een te lage bemesting wordt onvoldoende kwaliteit bekomen. Er moet dus voldoende bemest worden om een kwaliteitsvol product met goed volume en mooie donkere kleur te bekomen.

Volledig rapport Stikstof trappenproef in prei late herfst 2014

publicatiejaar2014
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Prei
Print

Aantal keer bekeken (3607)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x