Coördinator:
- Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen)
Projectpartners:
- PCH (Proefcentrum Hoogstraten)
- PIBO-Campus (Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs)
- PCA (Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt)
- NPW (Nationale proeftuin voor Witloof)
- Innovatiesteunpunt voor Land- en Tuinbouw
- Hooibeekhoeve
- PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen)
- PCF (Proefcentrum Fruitteelt)
- ILVO - Eenheid Plant (Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek)
- Thomas More, campus Geel
- Proefbedrijf Pluimveehouderij
- VCBT (Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten)
- PSKW (Proefstation voor de Groenteteelt)




Sinds juni 2014 loopt het project Enerpedia 2.0 dat wordt gesubsidieerd door het Vlaamse Klimaatfonds. Het project is de opvolger van het project Energie Bewust Boeren dat eind 2012 afliep. Binnen het project werken 12 verschillende praktijkcentra, onderzoeksinstellingen ILVO en Thomas More en Innovatiesteunpunt samen rond het thema energie(besparing) binnen de land- en tuinbouwsector.
Doel:
Het doel van het project is de energie- en klimaatprestaties van de landbouwsector te verbeteren door middel online audits, begeleiding, organiseren van workshops en het ter beschikking stellen van objectieve informatie. Innovatieve duurzame technieken verder ontwikkelen en vlotter ingang doen vinden bij reguliere landbouwers, is de opzet.
Dit doen we aan de hand van online audits, begeleiding en het ter beschikking stellen van objectieve informatie, zodat de landbouwer een goede bedrijfsbeslissing kan nemen. De energie- en klimaatprestatie van de landbouwsector verbeteren, is het uiteindelijke doel.
De focus van het project lig op zes thema’s:
- Pocketvergisting
- Kleine windturbines
- Zonneboilers
- Bewaring
- Koeling
- Gebruik van laagwaardige warmte
- Warmtepompen
Dit zijn allen duurzame energietoepassingen die d.m.v. verschillende onderzoeks- en voorlichtingsacties in één of meerdere deelsectoren van de Vlaamse land- en tuinbouw gepromoot zullen worden.
Advies rond energiebesparende maatregelen:
Naast algemene informatie is er binnen het project ook plaats voor individuele en groepsbegeleiding rond energiebesparing.
Zo kunnen landbouwers bij de projectpartners PCG, Inagro, VCBT en Innovatiesteunpunt terecht met vragen rond energiebesparing en wordt er ‘eerstelijnsadvies’ verleend.
Daarnaast kan er ook overgegaan worden tot individuele begeleiding bij landbouwers die (teelttechnische) nazorg en begeleiding willen bij energiebesparings- of productiesystemen. Vragen rond dimensionering en kostprijs van energiebesparende investering worden doorverwezen naar het Innovatiesteunpunt waar het VEA project Energieconsulentenproject loopt.
Verder worden er binnen het project verscheidene workshops en demonstraties rond specifieke thema’s zoals koeling, klimaatsturing, WKK, ... georganiseerd.
Daarnaast wordt er een Open Energiedag georganiseerd in 2016 waarbij verschillende bedrijven reeds geïmplementeerde energiebesparende maatregelen demonstreren. Er worden binnen het project ook doormetingen van nieuwe energiebesparende technieken uitgevoerd waarvan nog geen of weinig objectieve cijfers over het rendement of efficiëntie zijn.
De resultaten van deze doormetingen worden daarna via het E-zine verspreid.
Via verschillende kanalen worden landbouwers geïnformeerd rond het energie gerelateerde onderzoek en welke maatregelen op landbouwbedrijven er mogelijk zijn om het energieverbruik te reduceren. Zo wordt er tweemaandelijks een E-zine verstuurd met energie gerelateerd nieuws dat relevant is voor land- en tuinbouw en het laatste nieuws uit onderzoek dat loopt bij de verschillende partners in het project.
Verder wordt er op de website van enerpedia algemene geactualiseerde informatie rond energiebesparende technieken ter beschikking gesteld en zullen ook de artikels uit het E-zine terug te vinden zijn op de nieuwe Enerpedia website.
Daarnaast staan er op de website verschillende geactualiseerde rekentools voor o.a. WKK’s, zonnepanelen, pocketvergisters, ...
Doelgroep:
Alle Vlaamse land- en tuinbouwers
Financiering:
- Europa (EFRO portefeuille)
- Vlaamse overheid:
- Ministerie Landbouw & Visserij
- Ministerie Energie & Leefmilieu
- Ministerie Economie, Ondernemen & Innovatie
- Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO)
- Provincie Oost-Vlaanderen
Meer info?
PCG glasteam