X
GO

De Blauwe Keten (1/1/2016 tot 31/12/2018)

Verwerking en toepassing van eendenkroos

Verwerking en toepassing van eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

De gekweekte eendenkroos kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als veevoer, eiwit- of zetmeelbronDoor het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Universiteit van Gent, Inagro en ABC Kroos is gekeken naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen, de samenstelling van eendenkroos en de verwerking en toepassing van (inhoudsstoffen uit) eendenkroos. Deze brochure focust op de samenstelling, verwerking en toepassing van eendenkroos.
dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (305)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Tijdens de studienamiddag ‘Micro-algen en eendenkroos, een duurzame toekomst’ werden de mogelijkheden voor de kweek, verwerking en toepassing van Spirulina en eendenkroos naar voren gebracht. De onderstaande infobrochures werden tijdens dit slotevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De blauwe keten’ uitgedeeld.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (364)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de sectoren te overtuigen over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. Om die reden werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en fycocyanine. Hiervoor werd eerst een marktanalyse uitgevoerd, gevolgd door de ontwikkeling van een rekentool.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (302)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de voedingssector te overtuigen om over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De economische haalbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd in het project De Blauwe Keten zorgt hierbij voor ondersteuning om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (257)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Teelthandleiding: eendenkroos

Teelthandleiding: eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos. Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (280)/Commentaren (0)/
Tags:
RSS
1234