X
GO

De Blauwe Keten (1/1/2016 tot 31/12/2018)

Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

Onderzoek naar teeltoptimalisatie van micro-algen gaat onverminderd verder

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Auteur: PCG glasteam/zaterdag 30 december 2017/Categorieën: Projecten, Europa, Interreg V, Vlaanderen-Nederland, BLAU, Voorlichting, vaktijdschrif, Actueel, Niet-leden

Het eerste volledige teeltseizoen van de micro-alg Spirulina op het PCG is afgerond. In het kader van het Interreg-project ‘De Blauwe Keten’ verricht het proefcentrum onderzoek naar deze innovatieve teelt omwille van de natuurlijke blauwe kleurstof, genaamd fycocyanine, die deze micro-alg bevat.

Vanuit diverse sectoren, zoals de textiel-, papier-, voedings- en biocomposietindustrie, is er veel interesse in deze blauwe kleurstof. In de natuur komt namelijk amper blauw voor terwijl natuurlijke kleurstoffen de afgelopen jaren sterk aan belangstelling winnen.

Het PCG zet daarom in op verdere teeltoptimalisatie om te komen tot een rendabel model voor glastuinbouwbedrijven die aan de slag willen gaan met de innovatieve teelt van micro-algen.

De eerste stappen zijn hiervoor al gezet. In het afgelopen voorjaar werd de pilootopstelling in gebruik genomen waarmee we dit seizoen zowel stammen- als teeltdichtheidsonderzoek hebben verricht.

In samenwerking met de KU Leuven werd eerst op laboschaal een selectie gedaan van de meest interessante stammen, waarna deze in de pilootopstelling verder opgekweekt werden ter validatie omwille van de duidelijke verschillen in structuur, groei en fycocyanine-gehalte tussen de stammen. Eenmaal een geschikte stam gekozen is, bestaat er ook een ideale dichtheid waaraan de micro-algen in het water zitten.

Wanneer de micro-algen een sterke groeiperiode hebben doorgemaakt, treedt er op een bepaalde dichtheid lichtconcurrentie op en vertraagt de groei. Uit onderzoek blijkt dat net op dát moment de algen extra fycocyanine aanmaken, een cruciaal moment.

In het volgende teeltseizoen zal er verder gekeken worden naar teeltmaatregelen die zullen leiden tot een verdere maximalisatie aan fycocyanine, waarbij de teelt van Spirulina verloopt op een kostenoptimale manier.

 

Meer info?

Elise Vandewoestijne

 

In samenwerking met

 

Print

Aantal keer bekeken (10647)/Commentaren (0)

Links

x
soap2day