GO

Interreg V Overseas

INTERREG North Sea is een programma van de Europese Unie ter bevordering van de economische, ecologische, sociale en territoriale toekomst van de ruimte van Noordwest-Europa. Zij financiert activiteiten op basis van de samenwerking tussen partners uit acht landen: België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Projecten gerealiseerd met de financiële steun van

  

 

Afgelopen projecten

SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production (01/09/2017- 31/08/2021)

 

Coördinator

 

Vlaamse partners

 

Buitenlandse partners

        

 

Projectinhoud:

De glastuinbouwsector (verse groenten & fruit en sierteelt) is een succesvol en innovatief onderdeel van de economie in de Noord-Zee regio (NSR) met een jaarlijkse output van 9 miljard euro en een directe tewerkstelling van meer dan 500.000 personen. Deze sector omvat meer dan 10.000 KMO’s en een uitgebreide, hoogtechnologische toeleveringsketen.

Alle glastuinbouwproducenten in de NSR kampen met gelijkaardige uitdagingen waaronder een hoge afhankelijkheid van energie (CO output >6,6 MT) en water, met een laag aandeel in opwekking of gebruik van hernieuwbare energie. Eco-innovaties in nieuwe of verbeterde manieren/processen zijn nodig om het verbruik van water, energie en chemicaliën alsook de CO -uitstoot te verminderen.

Met het project ‘SmartGreen’ willen we door combinatie van Big Data-analyse en praktijk demonstraties in en voor KMO’s komen tot groenere, duurzame en meer energie-efficiënte productiesystemen in de glastuinbouw. Door transnationale samenwerking van ervaren onderzoeksgroepen en KMO’s wordt een sterke synergie gecreëerd om het ‘vergroenen’ van de NSR industrie te promoten.

Door het bevorderen van innovatieve, eco-bedrijven kunnen we de economische groei in de NSR behouden en tezelfdertijd significante ecologische voordelen ontwikkelen: minder vervuiling, lagere emissies en omzichtig omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Dit transnationale project zal de ontwikkeling en introductie van milieuvriendelijke en koolstofarme producten, groene diensten en processen in de glastuinbouw in de NSR stimuleren.

 

Meer info?

Saskia Buysens

Klik hier naar de site 'SmartGreen'

 

Presentaties proefveldbezoek kurkuma november 2022

Presentaties proefveldbezoek kurkuma november 2022

In het kader van het Interreg NW-Europe project: CurCol en het Interreg North Sea Region project ‘Smartgreen’

Tijdens het proefveldbezoek werd er dieper ingaan op het teeltverloop van kurkuma in Noord-Europese omstandigheden en het potentieel van de verwerking van kurkuma tot natuurlijke kleurstoffen. Vervolgens brachten we ook een bezoek aan de proeven op PCG.

dinsdag 15 november 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (6923)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek kurkuma november 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek kurkuma november 2022

In het kader van het Interreg NW-Europe project: CurCol en het Interreg North Sea Region project ‘Smartgreen’.

Tijdens het proefveldbezoek werd er dieper ingaan op het teeltverloop van kurkuma in Noord-Europese omstandigheden en het potentieel van de verwerking van kurkuma tot natuurlijke kleurstoffen. Vervolgens brachten we ook een bezoek aan de proeven op PCG.

dinsdag 15 november 2022/Auteur: Heyman Lisa/Aantal keer bekeken (6829)/Commentaren (0)/
Oogst kurkuma in aantocht

Oogst kurkuma in aantocht

In het kader van het Interreg NW-Europe project: ‘CURCOL - Curcumin based sustainable colours’ en het Interreg NSR-project: ‘SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production’.

Dit jaar focussen de proeven op het verhogen van het gehalte curcumine van de geteelde kurkuma, een inhoudsstof waaruit kleurstoffen kunnen worden gemaakt. Er ligt een bemestingsproef aan in de verwarmde serre waarin onderzocht wordt of een hogere kaliumbemesting invloed heeft op de opbrengst en het curcuminegehalte. Daarnaast worden dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheden van de kurkumateelt in de koepel onderzocht. Hierbij wordt bekeken welke rassen in een teelt in Vlaamse tunnels de hoogste curcuminegehaltes kunnen behalen. We bekijken ook of de manier van voorkieming de opbrengst beïnvloedt. Dit jaar werd het plantmateriaal namelijk op twee manieren opgekweekt, in een meerlagenteeltsysteem en in bakken in de serre.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (3323)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

Terugblik proefveldbezoek Kurkuma mei 2022

In het kader van het Interreg Vb Noordwest-Europa project 'CURCOL - Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal - Curcuma based sustainable colours' - 4 mei 2022 - on 4 May 2022

Op 4 mei 2022 organiseerde het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt vzw) in Kruishoutem in het kader van het Interreg NWE project CURCOL ‘Curcumine based sustainable Colours’ een proefveldbezoek over de start van bio kurkumateelt. Het proefveldbezoek kon genieten van een grote belangstelling van meer dan twintig telers, kwekers, verwerkers en andere geïnteresseerden. De pas opgestarte proeven in zowel verwarmde serre als koepel werden toegelicht. Ook de proefresultaten van voorgaande jaren en de resultaten rond bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen kwamen aan bod. Daarnaast presenteerde Harrie Vreman van NEXTGarden Ingrediënt Farm uit Nederland hun proefresultaten over de kurkumateelt in pot.

zaterdag 7 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11527)/Commentaren (0)/
Kropsla teelttechniek belichting groeimodel hydroteelt 2020

Kropsla teelttechniek belichting groeimodel hydroteelt 2020

Dataverzameling voor de bouw van een emperisch groeimodel voor hydro kropsla 2020

Deze proef werd aangelegd om data te verzamelen voor de ontwikkeling van een empirisch groeimodel voor hydro kropsla. Dergelijk model zou op zijn beurt toelaten om het (verwachte) oogstgewicht in te schatten op basis van de klimaatparameters, wat een optimalisatie van de klimaatsturing mogelijk maakt.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (5234)/Commentaren (0)/
Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool

Slimmer bijbelichten met de DynaGrow-tool

In het kader van het Interreg-V-project 'SmartGreen - Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production'

DynaGrow houdt tegelijkertijd rekening met een DLI-streefwaarde die je zelf op geeft, het weer op dat moment en de dagen nadien, alsook de verwachte elektriciteitsprijzen zoals de Spot Belpex. DLI of de Dagelijkse Licht Integraal is de dagelijkse hoeveelheid PAR-licht die het gewas ontvangt per vierkante meter. De DLI-streefwaarde komt overeen met een optimale groeicurve en opbrengst van het gewas.

vrijdag 18 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (9887)/Commentaren (0)/
Hydrosla teelttechniek belichting strategie 2019

Hydrosla teelttechniek belichting strategie 2019

Demonstratie Dynagrow-model voor het hanteren van slimme belichtings-strategieën in hydrosla o.b.v. DLI 2019

De MGS-serre werd opgedeeld in twee helften, waarvan de assimilatiebelichting van de linkerhelft gestuurd werd via de DynaGrow-tool, en de assimilatiebelichting van de rechterhelft volgens een klassiek schema met een vaste stralingsgrens op 150 W/m².

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (7625)/Commentaren (0)/
Hydrosla teelttechniek belichting strategie o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019

Hydrosla teelttechniek belichting strategie o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019

Demonstratie dynagrow-model voor de toepassing van slimme belichtingsstrategieën in hydrosla o.b.v. DLI, elektriciteitsprijs en weersverwachtingen 2019

Slimme belichtingstechnieken kunnen potentieel bieden om de rendabiliteit van belichte teelten verder te verhogen. De DynaGrow-tool integreert in realtime het DLI (Dagelijkse Licht Integraal)-concept met elektriciteitsprijzen en weersvoorspellingen om zodoende het teeltproces te optimaliseren in kostenefficiëntie.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (4459)/Commentaren (0)/
Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla

Lichte kostenbesparing met 2 lichtperiodes bij hydrosla

In het kader van het VLAIO LA-traject ‘LightMan, Management van licht in bedekte teelten’ en het project ‘SMARTGREEN (Big Data and eco-innovative resource use in the NSR Greenhouse industry - greening the growth in horticultural production)’

Het opsplitsen van de licht- en donkerperiode in twee dynamische blokken voor de teelt van hydrosla is mogelijk. Uit proeven met zowel multicolorsla als kropsla bleek dat deze strategie in vergelijking met een klassieke sturing toelaat om te besparen op elektriciteitskosten, zonder in te boeten op productie of kwaliteit.

vrijdag 27 september 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21029)/Commentaren (0)/
Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030

Terugblik Circulaire glastuinbouw in 2030

Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla: circulaire glastuinbouw in 2030’

Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.

dinsdag 18 juni 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24287)/Commentaren (0)/
RSS
12