GO

Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen

Het INTERREG V-Programma France Walonnie Vlaanderen is een Europees programma voor grensoverschrijdende samenwerking dat tot doel dat tot doel heeft de economische en sociale uitwisselingen te stimuleren tussen de regio's Nord-Pas de Calais / Champagne-Ardenne / Picardië in Frankrijk en Wallonië / Vlaanderen in België.

 

Projecten gerealiseerd met de financiële steun van

 

 

Afgelopen projecten

Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie (01/04/2019 - 31/03/2022)

Projectcoördinator:

  • CRA-W (Centre Wallon de Recherches Agronomiques), Gembloux - BE

 

Projectpartners:

  • BHDF (Bio en Hauts de France), Amiens - FR
  • FREDON  (Fédération Régionale de Défense contre les Organismes Nuisibles), Loos-en-Gohelle - FR
  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen), Beitem - BE
  • UPJV (Université Picardie Jules Verne, Unité EDYSAN, UMR7058 CNRS), Amiens - FR
  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt), Kruishoutem - BE

 

          

 

Projectinhoud

In dit project werken Franse, Waalse en Vlaamse partners over de grenzen heen samen rond de ‘zero-fyto’ teelt van groenten en fruit, d.i. zonder het spuiten van gewasbeschermingsmiddelen. Met de samenwerking beogen we mogelijke zero-fyto methoden voor de beheersing van een aantal doelplagen te identificeren, te valideren in de praktijk en door te geven naar de sector. Deze methoden zijn gebaseerd op:

 

  • agronomische factoren: o.a. vruchtwisseling, teelttechnieken, mengteelten, diversificatie van de productie;
     
  • betere kennis van de belangrijkste plagen;
     
  • fysieke bescherming tegen plagen: o.a. vallen voor het massaal wegvangen, afdekking van teelten met netten;
     
  • functionele agrobiodiversiteit: voedselbronnen en habitat voorzien op het bedrijf voor natuurlijke vijanden van plagen.

 

De verschillende actoren zullen zich inzetten voor een participatieve aanpak waarbij vaardigheden, knowhow en grensoverschrijdende instrumenten worden gecombineerd binnen netwerken van innovatieve producenten, onderzoekers,  voorbeeldbedrijven en projectontwikkelingsgroepen op het gebied van de groenteteelt en de fruitteelt.

De partners zullen kennis en technieken gericht op zero-fyto verkennen, evalueren, de grenzen ervan bepalen en bundelen.

De resultaten zullen gevaloriseerd worden voor de doelgroep, gaande van professionals (producenten, technici, lokale overheden, ...) tot het grote publiek (amateurtuiniers, consumenten, ...) door middel van:

 

  • demonstraties onder de vorm van proefveldbezoeken of bezoeken aan voorbeeldbedrijven,
     
  • online tools voor het delen van de resultaten op de project website,
     
  • een grensoverschrijdende studiedag Zero ph(f)yto F & L (G) (voorstelling resultaten, uitwisselingen, getuigenissen, ‘zero-fyto’ dorp,...).

 

Meer info?

Saskia Buysens

Intercropping met santoline en alyssum als bestrijding van bladluis in sla 2022 vrijdag 26 mei 2023

Intercropping met santoline en alyssum als bestrijding van bladluis in sla 2022

Het hoofddoel van het “ZERO-PH(F)YTO F&L(G)"-project is om de mogelijkheden (en grenzen) te verkennen van het telen zonder het verspuiten van gewasbeschermings-middelen, zelfs geen biologische middelen. In de beschutte bioslateelt kunnen bladluizen in de teelt voor veel schade zorgen. Een zware aantasting kan onvermarktbare kroppen opleveren. Ook virusoverdracht (en de bijhorende vlekvorming) kan de kroppen onvermarktbaar maken en dus een probleem vormen. De slaluis (Nasonovia ribisnigri/ NASORN) en de groene perzikluis (Myzus persicae / MYZUPE) zijn hierbij vaak de grootste boosdoeners.

vrijdag 26 mei 2023/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (545)/Commentaren (0)/
Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn zaterdag 13 augustus 2022

Zero-fyto bladluisbeheersing in paprika: nuttigen effectiever dan intercropping met rozemarijn

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

Een alternatieve strategie bestaat erin om intercropping toe te passen met rozemarijnplanten aangezien meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen van rozemarijn een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we een veldproef opgezet waarbij we rozemarijn hebben aangeplant tussen de paprika’s en naast de paprika’s.

zaterdag 13 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (9547)/Commentaren (0)/
Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022 maandag 8 augustus 2022

Terugblik proefveldbezoek bio beschutte teelten 2022

Bezoek aan de teelten tomaat, kurkuma en gember

Op donderdag 30 juni 2022 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (10191)/Commentaren (0)/
Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla? maandag 8 augustus 2022

Intercropping als mogelijke zero-fyto strategie tegen bladluis in sla?

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'.

In de beschutte bioslateelt kunnen bladluizen in de teelt voor veel schade zorgen. Een zware aantasting kan onvermarktbare kroppen opleveren. Ook virusoverdracht (en de bijhorende vlekvorming) kan de kroppen onvermarktbaar maken en dus een probleem vormen. De slaluis (Nasonovia ribisnigri) en de groene perzikluis (Myzus persicae) zijn hierbij vaak de grootste boosdoeners.

maandag 8 augustus 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (8659)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022 vrijdag 8 juli 2022

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelt 2022

Bezoek aan de proeven: tomaat, gember en kurkuma

Op donderdag 30 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse teelten: tomaat, gember en kurkuma). De rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG in zowel de verwarmde serres als de koepels worden toegelicht.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (12171)/Commentaren (0)/
COMAPPI-conferentie als kruispunt tussen ZEPHY projectpartners en andere experten maandag 9 mei 2022

COMAPPI-conferentie als kruispunt tussen ZEPHY projectpartners en andere experten

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Tijdens deze editie kwamen veel onderwerpen aan bod: van de Europese regelgevende aspecten van biocontrole tot geïntegreerde bescherming en agro-ecologie, inclusief het gebruik van besluitvormingstools, innovaties voor plaagbestrijding en wereldwijde benaderingen voor teeltsystemen en/of territoria.

maandag 9 mei 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (11920)/Commentaren (0)/
La conférence COMAPPI comme carrefour entre les partenaires du projet ZEPHY et d'autres experts donderdag 21 april 2022

La conférence COMAPPI comme carrefour entre les partenaires du projet ZEPHY et d'autres experts

Le projet 'Zero Phyto : synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

Lors de cette édition, de nombreux thèmes ont été abordés depuis les aspects réglementaires européens encadrant le biocontrôle jusqu’à la protection intégrée et l’agro-écologie en passant par l’utilisation d’outils d’aide à la décision, les innovations pour la gestion des bioagresseurs et les approches globales pour des systèmes de cultures et/ou des territoires.

donderdag 21 april 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (10513)/Commentaren (0)/
Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2021 donderdag 10 maart 2022

Paprika bio gewasbescherming bladluis Zero-Fyto methode 2021

Validatie zero-fytomethodes voor de bescherming van bio paprika tegen bladluis in tunnel 2021

Biedt intercropping van rozemarijn (in zekere mate) bescherming tegen bladluis in de tunnelteelt van biopaprika? Kan op deze manier dus het middelengebruik verminderd worden? Wat bedraagt de kritische afstand tussen rozemarijn en paprika waaronder nog een duidelijke bescherming geboden wordt? Is er een positief synergetisch effect op de opbrengst van paprika wanneer intercropping met rozemarijn wordt toegepast?

donderdag 10 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (8762)/Commentaren (0)/
Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden maandag 7 maart 2022

Videoreeks over plaagbeheersingsmethoden zonder (bio)pesticiden

In het kader van het Interreg V-project 'Zero Phyto: synthese en validatie van de grensoverschrijdende kennis en praktijken in de groente- en fruitproductie'

De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin het hoofdgewas teelt op hetzelfde perceel. Het tweede gewas noemen we verder de ‘tussenteelt’. De tussenteelt  kan de dichtheid van bepaalde plagen in het gewas verminderen en zo de aantasting beperken zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inagro, het PCG en het CRA-W (Gembloux) legden enkele proeven aan in bioteelten van kool, sla en paprika om na te gaan of deze methode een mogelijk alternatief kan zijn voor de inzet van biopesticiden of het afdekken van de teelten tegen bepaalde plagen. De geteste 'tussengewassen' zijn gekozen in functie van rupsen en bladluizen als doelplagen.

maandag 7 maart 2022/Auteur: Dendauw Ellen/Aantal keer bekeken (12824)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021 dinsdag 6 juli 2021

Bezoekersgids proefveldbezoek bio beschutte teelten 2021

Bezoek aan de proeven: komkommer, paprika, aubergine en kurkuma

Op dinsdag 6 juli 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoek van de diverse komkommer-, paprika-, aubergine- en kurkumaproeven die aanliggen op PCG.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG bio beschutte teelt/Aantal keer bekeken (19843)/Commentaren (0)/
RSS
12

Smart Aquaponics - Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding (01/01/2018 – 31/12/2021)

 

Projectcoördinator:

 

Projectpartners:

 

      

          

 

Doelstelling:

De grensoverschrijdende regio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio's in de wereld. Deze situatie veroorzaakt dagelijks massale stromen van landbouwproducten, water en energie door de conventionele landbouwssystemen. Deze systemen produceren veel CO2, afvalwater en ander afval. De uitbouw van grensoverschrijdende netwerken voor Onderzoek & Innovatie waarin goede praktijken in de groene sector, en meer bepaald in de land- en tuinbouw, worden kenbaar gemaakt en verspreid is noodzakelijk voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die aan de grensoverschrijdende problematiek beantwoorden en de voedselzekerheid en de duurzaamheid (economisch, ecologisch en sociaal) verbeteren.

Aquaponics is een geïntegreerd teeltsysteem voor planten en vis, dat zowel in stadslandbouw als in professionele landbouw gebruikt wordt. Het is een duurzaam productiesysteem van verse en gezonde groenten en vis dat een oplossing kan bieden voor de grensoverschrijdend problemen van waterbeheer en voedselzekerheid.

De doelstelling van het SMART AQUAPONICS project is deze landbouwtechniek te promoten en te implementeren in de grensoverschrijdende economie. Het project wil de hinderpalen die de ontwikkeling van aquaponics beletten, wegwerken door de implementatie en demonstratie van een intelligent beheerssysteem voor aquaponics, alsook door de creatie van nieuwe producten om de ontwikkeling in de grensoverschrijdende regio te bevorderen (softwareprogramma's, serious game). Dit alles dient gepaard te gaan met een organisatorische en sociale innovatie en de introductie en verspreiding van goede praktijken.

Het grensoverschrijdend partnerschap vertegenwoordigt de volledige keten wat noodzakelijk is om een goede uitvoering van het project, alsook een brede en doeltreffende verspreiding van de projectresultaten in de socio-economische sector (bedrijven, overheden, openbare ondernemingen) in de grensoverschrijdende regio te verzekeren. De intersectorale samenwerking in het kader van dit project zal de vernieuwing en de concurrentiepositie van de grensoverschrijdende bedrijven, die partner zijn van dit project en bij uitbreiding alle actoren uit de professionele en stadslandbouw, bevorderen.

 

Meer info?

Saskia Buysens

 

Team Europa, Slimmer Europa: Smart aquaponics vrijdag 19 november 2021

Team Europa, Slimmer Europa: Smart aquaponics

Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding.

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

vrijdag 19 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (10948)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021 dinsdag 6 juli 2021

Actualiteiten onderzoek in serres en tunnels juni 2021

Proeven lopende in de serres en tunnels in juni 2021

Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.

dinsdag 6 juli 2021/Auteur: PCG team/Aantal keer bekeken (21922)/Commentaren (0)/
Aquaponics met aubergines en omegabaars donderdag 17 juni 2021

Aquaponics met aubergines en omegabaars

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

De proef heeft een tweeledig doel: enerzijds willen we kijken naar de natriumtolerantie van aubergine door de vergelijking te maken tussen standaard hydrocultuur, hydrocultuur met toevoeging van extra NaCl in de meststofselectie en aquaponics waarbij een deel van het afvalwater van de omegabaarskweek dient voor de aanmaak van de voedingsoplossing. Anderzijds is het ook een rassenproef waarbij we de rassen Beyonce (Rijk Zwaan), Tracey (Rijk Zwaan) en Lemmy (Enza) gaan vergelijken, allen geënt op Maxifort (De Ruiter). We hopen naast de vergelijking binnen de standaard hydrocultuur ook enige verschillen te kunnen waarnemen op vlak van hun natriumtoleranties.

donderdag 17 juni 2021/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (17835)/Commentaren (0)/
Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’ woensdag 14 oktober 2020

Nieuwsbrief ‘Smart Aquaponics’

In het kader van het project Interreg V France-Wallonie-Vlaanderen 'Smart Aquaponics'

Het project heeft o.a. als doel om een intelligent beheerssysteem te ontwikkelen en te demonstreren dat toelaat om bestaande installaties op een praktische manier te monitoren a.d.h.v. sensoren. Daarnaast zullen we ook tools ontwikkelen voor zij die nog niet zo bekend zijn met de wereld van aquaponics. Via een ‘smart game’ willen we dit op een laagdrempelige manier doen voor iedereen. 

woensdag 14 oktober 2020/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (22723)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar woensdag 17 juli 2019

Ook komkommers en Omegabaars zijn combineerbaar

In het kader van de projecten Interreg Vlaanderen Nederland (Aquavlan 2) en Interreg France – Wallonie – Vlaanderen (Smart Aquaponics)

Dat de teelt van tomaten en Omegabaars een goede combinatie is, heeft het onderzoek op het PCG al bewezen. Bovendien wordt het reeds op professionele schaal in de praktijk toegepast bij de bedrijven Aqua4C en Tomato Masters. In 2018 en 2019 werden proeven aangelegd met komkommer in een aquaponicteeltsysteem. De resultaten tonen aan dat er potentieel is voor de combinatie van komkommer- en visteelt. 

woensdag 17 juli 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (24744)/Commentaren (0)/
Poster SMART AQUAPONICS vrijdag 1 maart 2019

Poster SMART AQUAPONICS

Ontwikkeling van intelligente beheersinstrumenten voor aquaponics systemen aangepast aan professionals, stedelijke gemeenschappen en opleiding

SMART AQUAPONICS beoogt de implementatie van aquaponics* bij publieke organisaties en professionelen te bevorderen. Het einddoel van het project is om een aquaponics gids te publiceren en om drie digitale instrumenten te ontwikkelen (een online training, een ontwerphulpmiddel en een monitoring- en managementstool), die via smartphone en pc kunnen worden geraadpleegd. Het project duurt van 2018 tot 2021.

vrijdag 1 maart 2019/Auteur: PCG glasteam/Aantal keer bekeken (21362)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
RSS

Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie (01/10/2016 - 31/03/2021) - ECOPAD

Projectcoördinator :

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt), Kruishoutem

 

Projectpartners:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen), Beitem
  • FREDON (Fédération Régionale de Défense contre les Organismes Nuisibles), Loos-en-Gohelle
  • PLRN (Pôle Légumes Région Nord), Lorgies
  • CAR (Chambre d'Agriculture de Région Nord Pas-de-Calais), Saint-Laurent-Blangy
  • CARAH (Centre pour l'Agronomie et l'Agro-industrie de la Province de Hainaut), Ath
  • UNILET (Interprofession des légumes en conserve & surgelés), Dury

   

 

Projectinhoud:

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker bij producten zoals fruit en groenten, die symbool staan voor versheid en gezondheid. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsinstellingen dienen zich bijgevolg in te spannen om hun onderzoeksactiviteiten en het verspreiden van de informatie op te drijven om een antwoord te bieden aan de technische behoeften van de telers.

 

De agro-ecologische benadering van het project ECOPAD, het pad naar de agro-ecologie, bestaat uit vijf modules. De eerste twee modules zijn noodzakelijk voor het goede verloop van het project en omvatten respectievelijk het beheer van het project en de communicatieactiviteiten. In de andere modules worden de drie grote principes van geïntegreerde bestrijding (IPM) – preventie, monitoring en actie – bestudeerd:

  • Preventieve maatregelen:
    Ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technieken rond intercropping, evaluatie van het nut van de introductie van plantensoorten in agrarische gebieden om de biodiversiteit te bevorderen, het beheer van gewasresten en afval, identificatie van de gevoeligheid van rassen voor ziekten.
     
  • Beslissingsondersteunende tools
    Ontwikkelen van detectietechnieken voor actuele plagen (bvb. preimineervlieg, Drosophila suzukii op aardbei, Phytophthora cryptogea in witloof) en het valideren van waarschuwingsmodellen (bvb. Alternaria in wortel, meeldauw in ui).
     
  • Bestrijdingstechnieken:
    Identificeren en evalueren van fysische bestrijdingstechnieken, natuurlijke stoffen en biologische agentia (tegen D. suzukii en preimineervlieg). De effectiviteit van deze technieken zal zowel onder labo-omstandigheden als in het veld getest worden met als doel deze innovatieve oplossingen zo goed mogelijk te verspreiden bij de telers en hun gebruik aan te moedigen.

 

Het onderzoek in dit project moet leiden tot nieuwe technieken en zal bijzondere aandacht besteden aan het verspreiden van de verkregen informatie naar de telers. Hiertoe zal beroep gedaan worden op diverse communicatiekanalen om het doelpubliek zo goed mogelijk te bereiken: grensoverschrijdende proefveldbezoeken, publicaties en nieuwsbrieven, een grensoverschrijdend seminarie, persconferenties en een bundel technische fiches die op het einde van het project verspreid wordt naar alle telers uit de grensoverschrijdende regio.

 

Meer info?

Annelien Tack

 

Financiële steun

  

 

ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8 woensdag 16 juni 2021

ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 8 :

- Conclusion de 4 années de recherches fructueuses menées dans le projet ECOPAD

- Mêmes problématiques au-delà des frontières

- Séminaire en ligne le 9 février 2021

- Pochette contenant les fiches techniques

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 8:

- Afsluiting van vier vruchtbare proefjaren binnen het project ECOPAD

Zelfde problematieken over de grenzen heen

Online seminarie op 9 februari 2021

- Pakket met technische fiches

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14308)/Commentaren (0)/
Tags:
Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD donderdag 13 mei 2021

Pochette de fiches techniques avec les principaux résultats obtenus dans le projet ECOPAD

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.

donderdag 13 mei 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18198)/Commentaren (0)/
Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project woensdag 21 april 2021

Technische fiches met de voornaamste resultaten van het ECOPAD-project

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

Technische fiches Ecopad: Geïntegreerde beheersing van Phytophthora bij witloof / Beheer van gewasresten / Trips, Frankliniella occidentalis, in de aardbeienteelt / De Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii, in de aardbeienteelt / Beredeneerde gewasbescherming tegen bladziekten in wortel / Preimineervlieg / Rupsen in kolen / Evaluatie van natuurlijke middelen tegen rupsen in koolgewassen / Intercropping

woensdag 21 april 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (19202)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming valse meeldauw 2020 donderdag 18 maart 2021

Uien gewasbescherming valse meeldauw 2020

Bestrijding van valse meeldauw (Peronospora destructor) in ui (Allium cepa): efficiëntie van middelen en uitvloeiers

17 Onbehandeld, 1 Dithane/Trend, 2 Fubol Gold/Trend, 3 Fandango, 4 Fandango/Dithane, 5 Valbon, 6 Valbon/Trend, 7 Valbon/Heliosol, 8 Valbon/PM19/010, 9 Valbon/Aminosol, 10 Valbon/PM19/009, 11  Valbon/PM14/011, 12 PM19/012/Trend, 13 Valbon (Miloni)/Trend (Miloni).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (16475)/Commentaren (0)/
Uien intercropping trips 2020 donderdag 18 maart 2021

Uien intercropping trips 2020

Intercropping van ui en suikererwt: invloed op tripsaantasting 2020

Op basis van het potentieel dat we vaststelden in 2018 bij de intercropping van suikererwten in uien, legden we in 2020 een grootschalige proef aan op een perceel uien onder praktijkomstandigheden. We vergeleken een referentie van uien met uien in de spuitsporen (beide behandeld en beide onbehandeld) met uien met suikererwten in de spuitsporen (beide behandeld, enkel de suikererwten behandeld en beide onbehandeld). De proef werd uitgevoerd op een praktijkperceel te Aalter.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (8073)/Commentaren (0)/
Bloemkool gewasbescherming rupsen 2020 donderdag 18 maart 2021

Bloemkool gewasbescherming rupsen 2020

Bestrijding van rupsen in bloemkool 2020

Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie na te gaan van verschillende middelen en uitvloeiers voor de bestrijding van rupsen in bloemkool (Brassica oleracea var. botrytis).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4730)/Commentaren (0)/
Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2020 donderdag 18 maart 2021

Prei rasgevoeligheid trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg late herfst en winter 2020

Rasgevoeligheid van preirassen voor trips, roest, papiervlekken en preimineervlieg in late herfst en winterteelt 2020

Aylton (Nunhems), Batter (Bejo), Chinook (Enza), Curling (Bejo), Darter (Bejo), Defender (Bejo), Harston (Nunhems), Isadora (Hazera), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Pluston (Nunhems), Poulton (Nunhems), Shafton (Nunhems), Skater (Bejo), Stromboli (Hazera), Sureton (Nunhems), TZ 4218 (Tozer/Uniseeds), Vitaton (Nunhems), Autora (Hazera), Bowler (Bejo), Cherokee (Enza), Chiefton (Nunhems), Krypton (Nunhems), Oslo (Enza), Duraton (Nunhems), Fencer (Bejo), Linkton (Nunhems), Longton (Nunhems), SVZL0612 (Seminis). 

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (4424)/Commentaren (0)/
Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2020 donderdag 18 maart 2021

Prei gewasbescherming trips en preimineervlieg 2020

Bestrijding van trips en preimineervlieg in prei 2020

In de proef werden een hele reeks alternatieve middelen getest die in de toekomst mogelijks een erkenning kunnen krijgen. Deze middelen werden vergeleken t.o.v. de referentie Tracer (SC, 480 g/l spinosad). Benevia (100 g/l cyantraniliprole, OD) had een 120-dagenregeling op het moment van de proef.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7735)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020 donderdag 18 maart 2021

Wortel Flakkee industrie rassen rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2020

Flakkee industriewortelen: screening rasgevoeligheid voor Alternaria en witziekte 2018 rassenonderzoek met  Bastia (Bejo), Brava (Bejo), Wolin (Rijk Zwaan), Extremo (Vilmorin).

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (9131)/Commentaren (0)/
Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2020 donderdag 18 maart 2021

Wortel Flakkee industrie gewasbescherming Alternaria en witziekte 2020

Bestrijding van Alternaria en witziekte in Flakkeese wortelen 2020

De proef werd aangelegd om de efficiëntie na te gaan van verschillende schema’s met chemische en biologische middelen voor de bestrijding van Alternaria (Alternaria Dauci) en witziekte (Erysiphe heraclei) in Flakkeese wortelen. In alle schema’s werden de eerste twee behandelingen uitgevoerd met Ortiva Top (SC, 325 g/l azoxystrobin + difenoconazool) en Signum (WG, 33.4 % boscalid + pyraclostrobin), twee middelen die in de conventionele teelt worden toegepast. Daarna werden in verschillende schema’s enkele biologische middelen getest.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (7542)/Commentaren (0)/
Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture dinsdag 16 februari 2021

Presentaties van het slotseminarie | Présentations du séminaire de clôture

ECOPAD: 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' | 'La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie

De afgelopen 4 jaar hebben de partners van het Interreg-project ECOPAD grensoverschrijdend samengewerkt om volgens de pijlers van IPM nieuwe technieken (preventieve maatregelen, beslissingsondersteunende technieken en bestrijdingsmethoden) en inzichten te verwerven in de beheersing van enkele economisch belangrijke ziekten en plagenbinnen de grensoverschrijdende regio. Tijdens het slotseminarie op 9 februari 2021 werden onze resultaten toegelicht.

Au cours des quatre dernières années, les partenaires du projet Interreg ‘ECOPAD : La voie vers l’agro-écologie : plateforme de collaboration transfrontalière pour le maraîchage et les légumes d’industrie’ ont travaillé ensemble au-delà des frontières pour développer de nouvelles techniques (mesures préventives, systèmes d'aide à la décision et méthodes de lutte) et des connaissances sur la lutte contre maladies et ravageurs économiquement importants dans la région transfrontalière selon les piliers de la lutte intégrée en cultures légumières. Lors du séminaire de clôture le 9 février 2021, nous avons présenté nos résultats.

dinsdag 16 februari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18788)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7 dinsdag 26 januari 2021

ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 7 :

- Introduction

- Stratégie de Protection Biologique Intégrée contre la drosophile
à ailes tachetées Drosophila suzukii en culture de fraise

- La lutte biologique par conservation contre les thrips en culture de fraises

- Une meilleure connaissance des souches de Phytophthora
en endive sont nécessaires pour un meilleur contrôle de la maladie

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 7:

- Inleiding

Geïntegreerde beheersing van de Aziatische fruitvlieg
(Drosophila suzukii) in de aardbeiteelt

Biologische beheersing van trips in aardbeien door habitatmanagement

- Diepgaand onderzoek naar Phytophthora-stammen bij witloof nodig
voor goede beheersing

dinsdag 26 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17452)/Commentaren (0)/
Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air' dinsdag 27 oktober 2020

Guide de la visite 'La protection intégrée des cultures en plein air'

Le projet 'Ecopad' vise le développement de la collaboration transfrontalière franco-belge en matière de recherche et développement dans le domaine de l'agro-écologie et de la protection intégrée (PI) ou integrated pest management (IPM) des cultures maraîchères et des légumes d'industrie.

Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème  'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.

dinsdag 27 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (24970)/Commentaren (0)/
Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020 vrijdag 2 oktober 2020

Bezoekersgids proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' 2020

Rondgang in de gewasbeschermingsproeven die aan liggen in het kader van de Interreg V-projecten 'ECOPAD' en 'BIOPROTECT'

Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.

vrijdag 2 oktober 2020/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (26286)/Commentaren (0)/
Uien gewasbescherming valse meeldauw 2019 dinsdag 1 september 2020

Uien gewasbescherming valse meeldauw 2019

Bestrijding van valse meeldauw in ui 2019

Deze proef werd opgezet om de werking van middelen tegen valse meeldauw (Peronospora destructor / PERODE) in ui (Allium cepa) te onderzoeken en in het bijzonder het effect van verschillende uitvloeiers op de efficiëntie van de middelen na te gaan.

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (9442)/Commentaren (0)/
RSS
123

 

ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8 woensdag 16 juni 2021

ECOPAD Nieuwsbrief 8 | Newsletter 8

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 8 :

- Conclusion de 4 années de recherches fructueuses menées dans le projet ECOPAD

- Mêmes problématiques au-delà des frontières

- Séminaire en ligne le 9 février 2021

- Pochette contenant les fiches techniques

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 8:

- Afsluiting van vier vruchtbare proefjaren binnen het project ECOPAD

Zelfde problematieken over de grenzen heen

Online seminarie op 9 februari 2021

- Pakket met technische fiches

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (14308)/Commentaren (0)/
Tags:
ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7 dinsdag 26 januari 2021

ECOPAD Nieuwsbrief 7 | Newsletter 7

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 7 :

- Introduction

- Stratégie de Protection Biologique Intégrée contre la drosophile
à ailes tachetées Drosophila suzukii en culture de fraise

- La lutte biologique par conservation contre les thrips en culture de fraises

- Une meilleure connaissance des souches de Phytophthora
en endive sont nécessaires pour un meilleur contrôle de la maladie

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 7:

- Inleiding

Geïntegreerde beheersing van de Aziatische fruitvlieg
(Drosophila suzukii) in de aardbeiteelt

Biologische beheersing van trips in aardbeien door habitatmanagement

- Diepgaand onderzoek naar Phytophthora-stammen bij witloof nodig
voor goede beheersing

dinsdag 26 januari 2021/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17452)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6 dinsdag 1 september 2020

ECOPAD Nieuwsbrief 6 / Newsletter 6

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 6 :

- Introduction

- Le timing est important pour la culture associée poireau-pois mange-tout

- Lutte contre les maladies foliaires de la grosse carotte, résultats 2019

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 6:

- Inleiding

- Timing belangrijk bij intercropping prei en suikererwt

- Bestrijding van bladziekten bij Flakkee wortelen, resultaten 2019

- Geïntegreerde beheersing van rupsen in kool

dinsdag 1 september 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17083)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5 woensdag 5 augustus 2020

ECOPAD Nieuwsbrief 5 / Newsletter 5

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 5 :

- Introduction

- Cultures associées de poireau – céleri-rave et d’oignons – pois mange-tout

- Recherche sur la sensibilité de variétés d’endives à Phytophthora cryptogea

- Piégeage de la drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii : de nouvelles informations complémentaires

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 5:

- Inleiding

- Intercropping prei met knolselder en ui met suikererwt

- Onderzoek naar de rasgevoeligheid van witloof voor Phytophthora cryptogea

- Vangen van de Aziatische fruitvlieg, Drosophila suzukii : nieuwe, aanvullende informatie

woensdag 5 augustus 2020/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (18505)/Commentaren (0)/
ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4 donderdag 4 juli 2019

ECOPAD Nieuwsbrief 4 / Newsletter 4

In het kader van het Interreg V-project 'Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie' - ECOPAD

 

Table des matières Newsletter 4 :

- Introduction

- Étude de la sensibilité variétale de la grosse carotte aux maladies foliaires Résultats 2018

- Lutte raisonnée des chenilles sur choux

- Démonstration de la récolte de tiges de choux de Bruxelles

 

     

Inhoudstabel Nieuwsbrief 4:

- Inleiding

- Rasgevoeligheid van Flakkeese wortelen voor bladziekten Resultaten 2018

- Beredeneerde bestrijding van rupsen in kolen

- Demonstratie oogst spruitkoolstokken

donderdag 4 juli 2019/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (17285)/Commentaren (0)/
RSS
12

Smartbiocontrol: Biocomgest (01/10/2016 - 31/03/2021)

Projectcoördinator :

 

Projectpartners:

        

 

Projectinhoud:

Het portfolioproject SMARTBIOCONTROL brengt een brede expertisegroep uit het grensgebied samen om efficiënte, nieuwe biologische produkten te ontwikkelen in de strijd tegen gewasziekten.

Het is gebaseerd op één proefproject en vier uitéénlopende deelprojecten die onderling toch sterk verbonden zijn, om nieuwe bio-ingrediënten (moleculen of micro-organismen, BIOSCREEN) te selecteren, de produktie op industriële schaal te ontwikkelen (BIOPROD), hun doeltreffendheid in landbouwtermen te beoordelen (BIOPROTECT) en de opvolging op de velden te verzekeren (BIOSENS).

SMARTBIOCONTROL is gebaseerd op een innovatieve aanpak om de Belgische en Franse landbouwers in het gebied die gebruik maken van dergelijke produkten beter uit te rusten en om te voldoen aan de eisen van een geïntegreerd ziektebeheer die het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen minimaliseert. De portfolio staat dan ook duidelijk in het teken van de versterking van onderzoek/ontwikkeling en innovatie in de grensgebieden en het aanleren van juiste toepassingen op het veld aan de landbouwers. Het verenigt de bekwaamheid van 26 partners (teams) uit bijna twintig verschillende structurele entiteiten (onderzoekscentra, universiteiten, VZW’s, bedrijven, regionale verenigingen, landbouwverenigingen), gelijkmatig verdeeld over beide zijden van de grens. Het beheer van een dergelijk consortium vereist dat het proefprojekt zorgt voor een optimale coördinatie van het wetenschappelijke werk, de communicatie en de waardering ervan. Deze coördinatie is gebouwd rond een directiecomitee, een portfolioraad, een operationeel comitee en een specifiek waarderingscomitee.

De communicatie welke verzekerd wordt door SMARTBIOCONTROL is intensief. Een website (http://www.smartbiocontrol.eu/) werd opgestart met als doel een uitwisselingsplatform tussen partners van verschillende projekten (INTRANET) en de verschillende doelgroepen (landbouwers, industriële partners, docenten/onderzoekers, studenten, groot publiek) uit te bouwen . Twee persconferenties zijn gepland aan het begin en het einde van het programma, alsook een symposium om de gedetailleerde resultaten van het project voor te stellen. Het consortium zal ook deelnemen aan de organisatie van het congres van de Europese Federatie van Fytopathologie. De verspreiding van de resultaten van het onderzoek zal worden verzekerd door middel van deelname aan internationale conferenties en de publikatie van artikelen in vooraanstaande wetenschappelijke en populaire tijdschriften.

 

Meer info?

Saskia Buysens

Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen (01/10/2016 - 31/12/2020)

(BioProtect: La protection biologique dans la pratique: optimisation de l'efficacité de nouveaux biopesticides au champ)

 

Projectcoördinator :

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt), Kruishoutem - BE

 

Projectpartners:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen), Beitem - BE
  • FREDON  (Fédération Régionale de Défense contre les Organismes Nuisibles), Loos-en-Gohelle - FR
  • PLRN (Pôle Légumes Région Nord), Lorgies - FR
  • CAR (Chambre d'Agriculture de Région Nord Pas-de-Calais), Saint-Laurent-Blangy - FR
  • CRA-W (Centre Wallon de Recherches Agronomiques), Gembloux - BE
  • GxABT (Genbloux Agro-Bio Tech), Gembloux - BE
  • Institut Supérieur d'Agriculture, Groupe HEI-ISA-ISEN, Lille - FR
  • UGent, Universiteit Gent, Gent - BE
  • UCL (Université catholique de Louvain),  Louvain-la-Neuve - BE
  • ULCO (Université du Littoral - Côte d'Opale), Calais - FR
  • Lipofabrik, Villeneuve d'Ascq - FR
  • Arvalis (geassocieerde partner) - FR

 

     
    

 

Projectinhoud:

Het gebruik van biologische maatregelen ter bestrijding of het onder controle houden van ziekten en plagen is een belangrijk basisprincipe voor de biologische teelt. Ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding.

In het grensoverschrijdend gebied Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen worden de land- en tuinbouwers immers vaker geconfronteerd met steeds strenger wordende wetgeving omtrent het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze situatie wordt mee in de hand gewerkt door een groeiend bewustzijn voor het milieu en de volksgezondheid (landbouwers en consumenten). Bijgevolg geeft men in het kader van de geïntegreerde gewasbescherming ('IPM' in België en 'le plan Ecophyto et Agroécologie' in Frankrijk) de voorkeur aan duurzame, biologische, fysische en andere niet-chemische methoden.

Verschillende biologische middelen zijn vandaag de dag reeds erkend, toch worden ze door land- en tuinbouwers slechts weinig gebruikt. Dit doordat de werking van biologische middelen in het veld vaak tegenvalt, ondanks hun goede werking in het labo. Het Interreg BioProtect project dat deel uitmaakt van een Europees Platform, Smart Biocontrol, voor onderzoek en ontwikkeling van instrumenten voor de biologische controle van fytopathogenen draagt hiertoe bij. Het project heeft immers tot doel de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen te optimaliseren en een betrouwbaar alternatief voor de klassieke chemische middelen aan te rijken aan land- en tuinbouwers uit de grensoverschrijdende regio.

Enerzijds zullen we het effect van bepaalde omgevingsomstandigheden zoals temperatuur, relatieve vochtigheid en licht op de effectiviteit van deze biologische middelen verder onderzoeken.

Daarnaast zal ook het tijdstip van de toepassing, meer bepaald het gewasstadium en het stadium van de ziekte, en de toepassingstechniek (gewasbespuiting, aangieten, zaadbehandeling, …) onderzocht worden.

Zowel proeven in het veld als testen onder meer gecontroleerde omstandigheden zullen worden aangelegd in die pathosystemen die voor de grensoverschrijdende regio van groot belang zijn. Niet alleen erkende biologische gewasbeschermingsmiddelen, maar ook nieuwe biologische middelen die nog in volle ontwikkeling zijn, zullen worden opgenomen. Na afloop van de veldproeven zal voor elk van de weerhouden producten een productfiche worden gemaakt met o.a. de werkingsspectra van het product, de optimale toepassingswijze, ... De verworven kennis zal naar de land- en tuinbouwers worden overgebracht aan de hand van demonstratieplatforms.

 

Meer info?

Saskia Buysens

 

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect maandag 22 november 2021

Team Europa, Slimmer Europa: De Blauwe Keten en Bioprotect

De Blauwe Keten en BioProtect (Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen)

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.

maandag 22 november 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (12040)/Commentaren (0)/
Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres vrijdag 9 juli 2021

Pochette de fiches techniques des produits biologiques pour la protection des cultures en plein air et dans les serres

Dans le cadre du programme Interreg V "Smartbiocontrol - BioProtect : La protection biologique dans la pratique: optimisation de l'efficacité de nouveaux biopesticides au champ"

Une enquête réalisée dans le cadre de ce projet a montré que l'un des facteurs qui freinent l'utilisation des produits biologiques de protection des cultures est le manque de connaissance des produits. Afin de répondre à ce besoin, 15 fiches techniques de 15 produits biologiques, principalement à base de micro-organismes, homologués en Belgique et/ou en France, ont été rédigées dans le cadre du projet. Les informations générales sont combinées aux résultats de tests disponibles et aux conseils des fabricants pour un résultat optimal.

vrijdag 9 juli 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (24820)/Commentaren (0)/
Hoe verlopen veldproeven in de proeftuinen? Comment se déroulent les essais sur le terrain dans les centres pratiques ? vrijdag 9 juli 2021

Hoe verlopen veldproeven in de proeftuinen? Comment se déroulent les essais sur le terrain dans les centres pratiques ?

In het kader van het Interreg V 'Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

De afgelopen vier jaar werkten onderzoekers en voorlichters uit de grensregio Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen samen binnen het Interreg-project Smartbiocontrol rond nieuwe en duurzame biologische gewasbeschermingsmiddelen. Binnen het deelproject BioProtect, werkten o.a. Inagro, UGent en PCG mee aan het evalueren van nieuwe en bestaande biologische middelen in verschillende teelten in openlucht en onder beschutting.

vrijdag 9 juli 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (17319)/Commentaren (0)/
Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project donderdag 22 april 2021

Technische Product Fiches van het BIOPROTECT-project

In het kader van het Interreg V 'Smartbiocontrol - BioProtect: Biologische gewasbescherming in de praktijk: optimalisatie van de efficiëntie in het veld van (nieuwe) biologische gewasbeschermingsmiddelen'

Technische Product Fiches: AQ10 WG / Karma / AMYLO-X WG / Contans® WG / ASPERELLO® T34 Biocontrol® / Serenade® ASO / Serenade® MAX / Blossom ProtectTM / LALSTOP K61® (voorheen Mycostop) / TEXIO WP / FytoSave / Prestop® / Trianum-P / NEXY / Proradix WP.

donderdag 22 april 2021/Auteur: Lippens Louis/Aantal keer bekeken (22885)/Commentaren (0)/
Basilicum gewasbescherming biomiddelen 2020 donderdag 18 maart 2021

Basilicum gewasbescherming biomiddelen 2020

Efficiëntie van biomiddelen en combinaties van middelen tegen valse meeldauw in basilicum 2020

1 Untreated / 2 Fubol Gold, Revus / 3 Fubol Gold / 4 Fubol Gold, PM 20/017 / 5 Fubol Gold, PM 14/009 / 6 Fubol Gold, PM 18/012 / 7 Fubol Gold, PM 20/012 / 8 Fubol Gold, PM 14/008 / 9 Fubol Gold, PM 20/014 / 10 Fubol Gold, PM 20/015.

donderdag 18 maart 2021/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (20487)/Commentaren (0)/
RSS
1345Laatste