X
GO

Duurzame Aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland (AQUA-VLAN) (01/01/2010 - 28/02/2014)

Consumentenonderzoek vis - februari 2010

Consumentenonderzoek vis - februari 2010

in het kader van het Interreg IVa-project 'Duurzame Aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland' (AQUA-VLAN)

Auteur: BUYSENS SASKIA/zaterdag 29 december 2012/Categorieën: Gangbare glasteelt, Vruchtgroenten, tomaat, Smaak, Vis, vis, Innovaties, aquaponics, Projecten, Europa, Interreg IV, Vlaanderen-Nederland, IAQUA, Smaakonderzoek vis, Thema, rassen, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Op 11 en 12 februari 2010 proefden een zestigtal consumenten van diverse leeftijden een aantal potentiële vissoorten voor aquacultuur in Vlaanderen en Zeeland in het kader van het Interreg IV programma voor de grensregio Vlaanderen - Nederland met als titel Aqua-Vlan (duurzame aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland).

De vissen werden door de consumenten beoordeeld in 2 sessies van 3 vissen in de smaakhokjes van het PCG.

Overzicht van de door de consumenten geproefde soorten vissen.


1. Yellowtail kingfish (Seriola lalandi)

Foto 2: Yellowtail kingfish (Seriola lalandi) geteeld door Imares (Yerseke, Nederland)
 
Foto 3: Yellowtail kingfish filet klaar voor het stomen


2. Tilapia

Foto 4: Tilapia geteeld in combinatie met tomatenteelt in het PCG
 
Foto 5: Tilapia (PCG) filet klaar voor het stomen.


3. Tilapia aangekocht in de viswinkel

Foto 6: Tilapia filets uit aquacultuur aangekocht in de viswinkel
 
Foto 7: Tilapia (winkel) filet klaar voor het stomen


4. Snoekbaars (Stizostedion lucioperca of Sander lucioperca of zander)

Foto 8: Snoekbaars geteeld door een landbouwer in Eeklo onder begeleiding van het PIVAL (Beitem-Rumbeke)
 
Foto 9: Snoekbaars filet klaar voor het stomen


5. Omegabaars

Foto 10: Omegabaars, een voor België nieuwe vissoort, waar de KU Leuven wil mee experimenteren
 
Foto 11: Omegabaars filet klaar voor het stomen


6. Zoetwaterkabeljauw (Lota lota)

Foto 12: Zoetwaterkabeljauw (Lota lota) aangeleverd door KAHO Sint-Lieven (Sint-Niklaas)
 
Foto 13:  Zoetwaterkabeljauw filet klaar voor het stomen

 

De vissen voor de smaakproef werden bereid op een gestandaardiseerde manier door de filets te stomen in een lagedruk stoomoven tot gaar.

Consumenten proefden deze vis warm en blind (ze weten niet welke vis ze proeven).

Ze beoordeelden de vis op:

  • Uiterlijk (hoe lekker ziet de vis eruit VOOR proeven?
  • Geur (hoe lekker ruikt de vis?)
  • Smaak en textuur
    • Hoe lekker is de vis NA proeven?
    • Is de smaak goed?
    • Smaakt de vis zout?
    • Hoe stevig is het vlees?
  • Opschrijven van eventuele plus- en minpunten van de geproefde vis
    • Zou u de vis kopen op basis van de sensorische eigenschappen (uiterlijk, smaak, geur en mondgevoel)
    • Welke van de 6 vissen vindt u het best?

Alles gebeurde volgens de goede sensorische praktijk in een smaaklokaal uitgerust volgens internationaal geldende normen (ISO).

Overzicht van de resultaten ivm het project Aquavlan met als thema's schelpdierteelt, duurzame viskweek, zilte teelt, onderwijs

Consumentenonderzoek vis 2011 - 2011 in opdracht van AQUA-Vlan.

Consumentenonderzoek vis 2010 - februari 2010 in opdracht van AQUA-Vlan

Combinatie visteelt - tomatenteelt 2008

Combinatieteelt vis en tomaat Radio 2

Folder sensorisch onderzoek, smaak- en consumentenonderzoek PCG Kruishoutem

In samenwerking met
AquaVlan, Project gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en de Vlaamse overheid 

          

publicatiejaar2012
afdelingInnovaties
Teelt of thema
  • Aquaponics
  • Vis
Print

Aantal keer bekeken (7343)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

x