X
GO

GREENGROWING: reduced energy use in the NSR horticultural greenhouse industry (01/10/2011 - 30/06/2015)

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel

Innovaties aquacultuur actualiteiten januari 2015 (deel 2)

Auteur: PCG glasteam/vrijdag 16 januari 2015/Categorieën: Smaak, Ketenontwikkeling_SM, Innovaties, aquaponics_INNO, Projecten, Europa, Interreg IV, Vlaanderen-Nederland, IAQUA, North Sea Region, GREGR, Thema, teelttechniek, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

In de reeks over de evoluties in de aquacultuur- en aquaponicswereld bekijken we deze maand de ontwikkelingen op het gebied van consumentenbewustzijn. Een groeiende aandacht van de consumenten voor de duurzaamheid en het lokale karakter van de voedselproductie biedt immers kansen voor het creëren van toegevoegde waarde.

 

Duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel
Het toenemende belang dat consumenten hechten aan duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel kwam onder meer naar voor in de marktanalyses tijdens het bladgewassencongres “Salades in (r)evolutie”, dat vorig jaar werd georganiseerd. Die trend was echter wel vooral te zien in onze buurlanden Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Ook in de VS en Canada stijgt de vraag naar lokale producten sterk. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in het groot aantal nieuwbouwprojecten die de Nederlandse kassenbouwers aan de andere kant van de oceaan uitvoeren. In het buitenland proberen investeerders die willen inspelen op de vraag naar duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel, dikwijls aquaponics te combineren met stadslandbouw.

De combinatie van vissen en groenten is immers heel visueel en spreekt een breed publiek aan. Omdat de impact van de overbevissing van de zeeën regelmatig het nieuws haalt, is dit ook een gemakkelijke kapstok om het verhaal aan op te hangen. Waarschijnlijk het succesvolste voorbeeld van die strategie is het Zwitserse bedrijf Urban Farmers (http://urbanfarmers.com/). Zij baten reeds aquaponicsinstallaties uit in de steden Zurich, Berlijn en Basel. Naar eigen zeggen wordt hun tilapiafilet daar verkocht aan €60/kg. Onlangs zijn ze gestart met een gelijkaardig project in Den Haag.

Priva heeft alleszins begrepen dat de combinatie  vis en groenten in de stad een interessant uithangbord is. De producent van klimaatcomputers stuurt immers regelmatig persberichten uit over hun medewerking aan het aquaponicsproject op De Schilde in Den Haag.

In België hebben we het voordeel dat onze belangrijke glastuinbouwgebieden dicht bij de steden liggen. Hoewel ze dat vaak niet weten, kunnen inwoners van de stad dikwijls gemakkelijk met de fiets tot aan een groenteserre rijden. Kleinere glastuinbouwbedrijven die een alternatief verdienmodel zoeken, kunnen daar eventueel gebruik van maken.

De combinatie met visteelt is dan een heel mooi uithangbord. De focus binnen het bedrijf wordt dan wel een stuk verschoven van het produceren naar het “verkopen van het verhaal”. Een werk op zich, dat ook zeker niet te onderschatten is.

In samenwerking met
AquaVlan, Project gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, Provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Zeeland en de Vlaamse overheid 

          

Print

Aantal keer bekeken (26514)/Commentaren (0)

Links

x