X
GO

Interreg V Vlaanderen-Nederland

Het INTERREG V-Programma Vlaanderen-Nederland is een Europees programma voor grensoverschrijdende samenwerking dat tot doel heeft de innovatie en duurzame ontwikkeling binnen de grensregio versterken en bevorderen. In deze projecten werken bedrijven, bedrijfskoepels, overheden, kennisinstellingen en andere organisaties aan weerszijden van de grens met elkaar samen om tot concrete vernieuwingen te komen.

Projecten gerealiseerd met de financiële steun van

 

 

Lopende projecten

Leve(n)de Bodem (01/10/2016 - 30/09/2019)

Coördinator: 

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen), Beitem


Projectpartners:

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen), Kruishoutem
  • Rusthoeve (Stichting ter exploitatie van Agrarisch Innovatie en Kennis Centrum), Zeeland
  • PIBO-Campus Tongeren
  • Provincie Vlaams-Brabant
  • Hooibeekhoeve (Praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling), Geel
  • ZLTO (Zuidelijke Land- en tuinbouworganisatie)
  • Vlaamse Overheid, Dienst Land- en Bodembeheer
  • Delphy

  

  


Projectomschrijving:
“In de landbouw nam de productie per hectare in de laatste decennia enorm toe. Dat grote succes kent echter een keerzijde: het intensieve gebruik van de landbouwbodem zorgde voor een achteruitgang van de bodemkwaliteit. Door het gebruik van zware machines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen... zijn we in een neerwaartse spiraal beland, waarbij de bufferende werking van de bodem verloren gaat. Om het tij te keren is een transitie in denken en doen van landbouwondernemers noodzakelijk en moet er ook nagedacht worden over hoe de bescherming van de bodem kan gewaardeerd worden. Het Interreg-project 'Leve(n)de Bodem' bestaat uit drie belangrijke pijlers: begeleiding door kennispendelaars, leren van elkaar in ondernemersgroepen en demonstraties van nieuwe technieken. 

In het kader van Leve(n)de Bodem werd de bodemIDee ontwikkeld. De bodemIDee brengt de chemische, fysische en biologische bodemkwaliteit van een perceel in kaart aan de hand van een aantal indicatoren en geeft dit grafisch weer in een sterdiagram. Samen met de kennispendelaar gaan een 200-tal landbouwers aan de slag om de bodemIDee toe te passen op één à twee percelen. Waar relevant wordt een aanpak voor herstel en verbetering afgesproken. De bodemIDee wordt in de loop van het project ook nog verfijnd en bijgesteld.

Naast deze individuele begeleiding zijn er ook meer dan 20 regionale ondernemersgroepen gevormd, waarin landbouwers en loonwerkers samenkomen rond een bodemgerelateerd thema. Per thema worden verschillende bijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaringen uit te wisselen tussen onderzoekers en ondernemers, maar ook tussen ondernemers onderling. Op het einde van het project wisselen de Vlaamse en Nederlandse ondernemersgroepen ook onderling kennis uit, via een bezoek aan elkaar. Een voorbeeld van een thema dat in heel veel groepen aan bod komt is 'Organische stof en bodemleven'. 

Tenslotte organiseren de projectpartners ook demonstraties. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over methodes om organische stof op te bouwen in de bodem (stro, houtsnippers, potgrond, bokashi, stalmest, groenbedekkers). Ook verschillende mogelijkheden van bodembewerking komen aan bod, gerelateerd aan het belang van de structuur van het zaaibed. Andere demonstraties gaan over het vermijden van verdichting door onder meer het vaste rijpadensysteem en ook de evoluties in de precisielandbouw krijgen de nodige aandacht. 

Dankzij de samenwerking tussen de Nederlandse (ZLTO, Rusthoeve) en de Vlaamse partners (Inagro, PCG, Hooibeekhoeve, PIBOcampus, Provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Overheid, dienst VPO - Vlaams Planbureau voor Omgeving) en via de gezamenlijke website, nieuwsbrief en facebookpagina komt de kennis maximaal grensoverschrijdend bij de doelgroep terecht.”


Meer info?
Maarten De Boever

Het project 'Leve(n)de Bodem' wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.levendebodem.eu

 

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoekersgids: Proefveldbezoek PCG openluchtgroenten 2018

Bezoek aan rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei en kolen en een bezoek aan de demoproef groenbedekkers - 15.11.2018

Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.

dinsdag 20 november 2018/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (289)/Commentaren (0)/
Presentaties Opendag bodem 31.08.2018

Presentaties Opendag bodem 31.08.2018

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem'

PCG organiseerde op 31 augustus 2018 een opendag bodem i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Op die dag wordt het lopende en recent afgeronde onderzoek op PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem gepresenteerd met aansluitend een bezoek aan de proefvelden.

donderdag 13 september 2018/Auteur: De Boever Maarten/Aantal keer bekeken (453)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Bezoekersgids Opendag bodem 31.08.2018

Bezoekersgids Opendag bodem 31.08.2018

In het kader van Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'Leve(n)de Bodem'

PCG organiseerde op 31 augustus 2018 een opendag bodem i.k.v. Interreg project ‘Leve(n)de bodem’. Op die dag wordt het lopende en recent afgeronde onderzoek op PCG rond bewust omgaan met koolstof en nutriënten in de bodem gepresenteerd met aansluitend een bezoek aan de proefvelden.
donderdag 13 september 2018/Auteur: De Boever Maarten/Aantal keer bekeken (638)/Commentaren (0)/
Terugblik tweede bijeenkomst ondernemersgroep composteren en fermenteren

Terugblik tweede bijeenkomst ondernemersgroep composteren en fermenteren

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Leve(n)de Bodem'

Tijdens het eerste luik van deze bijeenkomst lichtte Jarinda Viaene het potentieel van boerderijcomposteren toe. Het tweede luik gaf aan de landbouwers de mogelijkheid de reststromen op hun bedrijf en in nabije omgeving te identificeren en de seizoenale beschikbaarheid ervan te bepalen.

maandag 9 juli 2018/Auteur: De Boever Maarten/Aantal keer bekeken (1317)/Commentaren (0)/
Tags: bodem
Presentaties  studienamiddag composteren en fermenteren

Presentaties studienamiddag composteren en fermenteren

In het kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof)) in Vlaamse percelen’ en het Interreg-V Vlaanderen-Nederland project ‘Leve(n)de Bodem’.

In kader van het demonstratieproject ‘ABC (Actie Bodemonderhoud C (koolstof )) in Vlaamse percelen’ organiseerde het PCG een studienamiddag over composteren en fermenteren op woensdag 29 november 2017. Experten kwamen er spreken, proefresultaten werden gepresenteerd, gevolgd door een interessante rondleiding op het PCG.

vrijdag 1 december 2017/Auteur: Lauwers Lore/Aantal keer bekeken (4209)/Commentaren (0)/
RSS
12

Coördinator: 

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen)

Projectpartners:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen) 
  • POM Oost-Vlaanderen
  • Centexbel
  • Millvision B.V.
  • BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
  • Katholieke Universiteit Leuven
  • Stichting Avans
  • Agropolis
  • Universiteit Gent
  • Biorefine Cluster Europe

 

  

   

Projectomschrijving:
De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden omwille van oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Hierbij wordt gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van micro-algen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico's.

Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten. De voorziene teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. En ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze micro-alg. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de regio zijn er voldoende mensen aanwezig met de nodig technische kennis om, mits enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere surplus binnen het project is het telen van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan fungeren.

'De blauwe keten' is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige sector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.

Meer info?
Elise Vandewoestijne

Het project 'De Blauwe Keten' wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

 

Verwerking en toepassing van eendenkroos

Verwerking en toepassing van eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

De gekweekte eendenkroos kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als veevoer, eiwit- of zetmeelbronDoor het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Universiteit van Gent, Inagro en ABC Kroos is gekeken naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen, de samenstelling van eendenkroos en de verwerking en toepassing van (inhoudsstoffen uit) eendenkroos. Deze brochure focust op de samenstelling, verwerking en toepassing van eendenkroos.
dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (104)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Tijdens de studienamiddag ‘Micro-algen en eendenkroos, een duurzame toekomst’ werden de mogelijkheden voor de kweek, verwerking en toepassing van Spirulina en eendenkroos naar voren gebracht. De onderstaande infobrochures werden tijdens dit slotevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De blauwe keten’ uitgedeeld.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (129)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de sectoren te overtuigen over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. Om die reden werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en fycocyanine. Hiervoor werd eerst een marktanalyse uitgevoerd, gevolgd door de ontwikkeling van een rekentool.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (87)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de voedingssector te overtuigen om over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De economische haalbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd in het project De Blauwe Keten zorgt hierbij voor ondersteuning om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (75)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Teelthandleiding: eendenkroos

Teelthandleiding: eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos. Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (81)/Commentaren (0)/
Tags:
RSS
1234

De Blauwe Keten (1/1/2016 tot 31/12/2018)

Coördinator: 

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen)

Projectpartners:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen) 
  • POM Oost-Vlaanderen
  • Centexbel
  • Millvision B.V.
  • BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
  • Katholieke Universiteit Leuven
  • Stichting Avans
  • Agropolis
  • Universiteit Gent
  • Biorefine Cluster Europe

 

  

   

Projectomschrijving:
De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden omwille van oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Hierbij wordt gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van micro-algen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico's.

Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten. De voorziene teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. En ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze micro-alg. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de regio zijn er voldoende mensen aanwezig met de nodig technische kennis om, mits enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere surplus binnen het project is het telen van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan fungeren.

'De blauwe keten' is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige sector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.

Meer info?
Elise Vandewoestijne

Het project 'De Blauwe Keten' wordt gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu

 

Verwerking en toepassing van eendenkroos

Verwerking en toepassing van eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

De gekweekte eendenkroos kan op verschillende manieren worden toegepast, bijvoorbeeld als veevoer, eiwit- of zetmeelbronDoor het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool, Universiteit van Gent, Inagro en ABC Kroos is gekeken naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen, de samenstelling van eendenkroos en de verwerking en toepassing van (inhoudsstoffen uit) eendenkroos. Deze brochure focust op de samenstelling, verwerking en toepassing van eendenkroos.
dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (104)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

Brochures Spirulina, fycocyanine en eendenkroos: verwerking, toepassing en economische haalbaarheid

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Tijdens de studienamiddag ‘Micro-algen en eendenkroos, een duurzame toekomst’ werden de mogelijkheden voor de kweek, verwerking en toepassing van Spirulina en eendenkroos naar voren gebracht. De onderstaande infobrochures werden tijdens dit slotevent van het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘De blauwe keten’ uitgedeeld.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (129)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

Economische haalbaarheid en logistiek proces rond de lokale productie van fycocyanine en Spirulina

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de sectoren te overtuigen over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. Om die reden werd een economische haalbaarheidsstudie uitgevoerd om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en fycocyanine. Hiervoor werd eerst een marktanalyse uitgevoerd, gevolgd door de ontwikkeling van een rekentool.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (87)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

Spirulina en blauwe kleurstof in voeding

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Om de voedingssector te overtuigen om over te schakelen op lokaal gekweekte Spirulina moet niet enkel de kwaliteit van het product top zijn, maar is het ook belangrijk om het product tegen een redelijke prijs aan te kunnen bieden. De economische haalbaarheidsstudie die wordt uitgevoerd in het project De Blauwe Keten zorgt hierbij voor ondersteuning om de kansen in te schatten van de opstart van lokale productie van Spirulina en de natuurlijke blauwe kleurstof.

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (75)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Teelthandleiding: eendenkroos

Teelthandleiding: eendenkroos

In het kader van het project Interreg V Vlaanderen-Nederland 'De Blauwe Keten'

Interessant is dat eendenkroos eveneens geschikt is om diverse nutriëntrijke restwaterstromen uit de landbouw te zuiveren. Mogelijkheden zijn restwater van de mestverwerking, spui uit bodemloze teelten of restwater van aquacultuur. Stikstof (N) en fosfor (P) zijn immers nodig voor de groei van eendenkroos. Op nutriëntrijke media kan eendenkroos 30 tot 45% eiwit bevatten. Hierbij springt vooral de aminozuursamenstelling van de plantaardige eiwitten in het oog: de hoge gehaltes lysine en methionine maken dat de eiwitkwaliteit sterk overeenkomt met de kwaliteit van dierlijk eiwit. Dit maakt eendenkroos een veelbelovend gewas voor zowel menselijke voeding als voor diervoeder (varkens, kippen en vissen).

dinsdag 4 december 2018/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (81)/Commentaren (0)/
Tags:
RSS
1234

 

Coördinator:

  • Inagro (Innovatief en duurzaam Agrarisch Ondernemen)


Projectpartners:

  • PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt)
  • UGent (Universiteit Gent)
  • Odisee (Technologiecampus Gent)
  • ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)
  • HZ (University of Applied Siences)
  • Empro Europe NV
     

 

Projectomschrijving
In de Grensregio Vlaanderen-Nederland leveren de productie, verwerking en handel van een scala aan hoog gewaardeerde visproducten een belangrijke bijdrage aan de economie. Om niet voorbij te gaan aan de mondiale stijging in aquacultuurproductie ondernam de Grensregio reeds diverse initiatieven. Zo heeft zij de afgelopen 5 jaar haar onderzoeksinfrastructuur voor de aquacultuursector grondig uitgebreid en zijn structuren gerealiseerd voor overleg tussen de diverse actoren in de sector: het  ‘Vlaams Aquacultuur Platform’ en de ‘Strategische Stuurgroep Aquacultuur’ in Vlaanderen, en de ‘Stuurgroep Smart Seafood’ in Zeeland. Zowel in Vlaanderen als in Nederland vormt een aquacultuur-infoloket de brug tussen de kenniscentra en de ondernemers. In Zeeland is tevens een opzet uitgewerkt waarbij aquacultuurbedrijven kennisvragen kunnen laten beantwoorden door kenniscentra.

Ondanks de gerealiseerde initiatieven blijft de ontwikkeling van de aquacultuursector in de Grensregio broos. Dit kent verschillende redenen: terughoudendheid bij potentiële investeerders uit vrees voor onbekende risico’s, onvoldoende robuuste productieprocessen, technische knelpunten en onvoldoende kennis van de markt voor aquacultuurproducten. Om de ontluikende aquacultuursector in de Grensregio uit te bouwen tot een volwaardige industrie blijft publieke steun onmisbaar. Zowel starters, gevestigde bedrijven, als doorstartende ondernemingen zijn niet in staat het noodzakelijk onderzoek voor kennisopbouw volledig zelf te betalen.

Het huidige project speelt in op een aantal technische/economische uitdagingen en nieuwe evoluties in de aquacultuursector. Zo ontstaan er grote business-opportuniteiten door de transitie van traditionele naar geïntegreerde aquacultuur die momenteel plaats vindt.

Doelstelling
Met het Aquavlan project werden de fundamenten gelegd voor een economisch en sociaal duurzame aquacultuursector binnen de grensregio Vlaanderen en Nederland. Het huidige project heeft als algemene doelstelling de ontluikende aquacultuursector in het projectgebied verder te ondersteunen bij een aantal technische uitdagingen alsook rond enkele opportuniteiten op het vlak van bedrijfsintegratie en vermarkting. Dit in een directe samenwerking van onderzoeksinstellingen, onderwijs en bedrijven.

De specifieke doelstellingen van het project zijn:

  • Het verder ontsluiten van verworven kennis;
  • Het opzetten van een directe samenwerking voor kennisontwikkeling tussen O&I en bedrijven;
  • Het stimuleren van gesloten grondstoffenkringlopen en integratie van aquacultuur met andere sectoren;
  • Het exploreren van nieuwe levende en artificiële voeders voor schelpdieren en vissen
  • Het stimuleren van mogelijkheden tot het vermarkten van de meerwaarde van aquacultuurproducten.

 

 

Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

Aquavlan2 geeft goedkeuring aan twee nieuwe vouchers

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het Europese project Aquavlan2 steunt aquacultuurondernemers met een idee. Via een uniek vouchersysteem worden bedrijfsspecifieke vragen beantwoord. In oktober heeft het vouchercomité twee vouchers goedgekeurd. Het Vlaamse bedrijf Aqua4c en de Nederlander Robbert Willemsen denken na over de productie van roze Omegabaars.  De tweede voucher is voor het Nederlandse bedrijf Sea Protein dat macrowieren wil produceren. 
vrijdag 23 november 2018/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (183)/Commentaren (0)/
Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

Lanceer jouw business-idee in de aquacultuursector

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Dankzij het vouchersysteem van het Interreg-project Aquavlan2 krijg je als aquacultuur-ondernemer een unieke kans. Je kan tot € 30.000 steun ontvangen om je idee tot een businessconcept uit te werken. Heb je zelf een idee? Dien dan jouw voucher in bij de aquaconsulent.

vrijdag 7 september 2018/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (468)/Commentaren (0)/
Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

Info over technieken voor aquaponics gebundeld in document

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Met aquaponics worden 2 sectoren, de visteelt en de groenteteelt, samengebracht en veel technieken die gekend zijn in één van deze of beide sectoren kunnen helpen om aquaponics als geheel te optimaliseren. Deze technieken werden door de projectpartners gebundeld in een inventarisatiedocument waarvan de eerste versie nu beschikbaar is. Het document is een bundeling van verschillende hoofdstukken die elk een bepaald aspect van aquaponics aan bod laten komen. Zo is er een hoofdstuk dat meer info geeft over de wetgeving en dat doorverwijst naar de verantwoordelijke instanties in Vlaanderen en Nederland. In een ander hoofdstuk wordt ingegaan op filtertechnieken, terwijl een volgend onderdeel dan weer over waterontsmetting gaat.

dinsdag 14 augustus 2018/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (875)/Commentaren (0)/
Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

Inventarisatie van technieken voor kringloopsluiting in de zoetwateraquacultuur

In het kader van het Interreg V-project Vlaanderen-Nederland 'Aqua-vlan 2'

Naast de waterfractie die hergebruikt kan worden op het tuinbouwbedrijf als basis voor de voedingsoplossing, beschikt het aquacultuurbedrijf ook over een andere reststroom: spuislib. Dit spuislib kan verder gevalideerd worden op verschillende manieren en kan toepassingen vinden als meststof, of voor de productie van biogas en groene stroom. In dit verwerkingsproces kunnen technieken als coagulatie en flocculatie helpen bij het indikken van de slibfractie. Door fermentatie kan bijvoorbeeld biogas geproduceerd worden. Wat overblijft, het digestaat, kan toepassing vinden als meststof in de landbouw en zo is de cirkel rond.

maandag 13 augustus 2018/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (785)/Commentaren (0)/
Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

Dankzij het Aquavlan2-project krijgen elf bedrijven de kans om hun idee tot een businessconcept uit te werken

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het project Aquavlan2 steunt ondernemers binnen aquacultuur met een idee. Via een vouchersysteem worden hun bedrijfsspecifieke vragen beantwoord.  Het vouchercomité gaf op 16 april 2018 goedkeuring aan twee nieuwe aanvragen. In totaal kregen reeds elf bedrijven een voucher toegekend. 

maandag 30 april 2018/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (327)/Commentaren (0)/
Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een winwin-situatie met een viskwekerij?

In het kader van het Interreg V Vlaanderen-Nederland project 'AQUA-VLAN 2 '

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water dat hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler. Die gebruikt het op zijn beurt om gewassen te kweken.

vrijdag 20 april 2018/Auteur: Van Havermaet Robin/Aantal keer bekeken (1759)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij?

Glasteelt een win-win situatie met viskwekerij?

Hoe verkrijg je als glastuinbouwer een win-win situatie met een viskwekerij?

Aquaponics, je hebt er misschien al van gehoord. Het is de combinatie van vis- en groenteteelt. Een viskweker heeft nood aan kwaliteitsvol water die hij bij de glastuinbouwer kan vinden. Na het gebruik kan het water vol nutriënten terug naar de teler die het op zijn beurt hergebruikt om gewassen te kweken. Interesse in een samenwerking met een viskweker, maar je hebt nog vragen rond de werking en haalbaarheid voor jouw bedrijf? Lees dan zeker verder.
maandag 5 maart 2018/Auteur: Van Havermaet Robin/Aantal keer bekeken (2487)/Commentaren (0)/
Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

Aquacultuur op weg naar rendabiliteit?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Op de kick off van het Interreg project Aquavlan2 in Inagro (Roeselare) kon een debat over aquacultuur niet uitblijven. Hoe zit het immers met de rendabiliteit van aquacultuur? Daarover debatteerden Jaap Broodman, directeur van de afdeling visserij en aquacultuur te Zeeland (NL), Bart Naeyaert en Alexander Vercaemer, beiden gedeputeerden van respectievelijk West- en Oost-Vlaanderen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (2459)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquacultuur, voer voor specialisten?

Aquacultuur, voer voor specialisten?

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Enige tijd geleden vond de kick-off van het Interreg-project Aquavlan2 plaats in Inagro te Roeselare. Aquacultuur in Vlaanderen en Nederland dus: hiermee wordt de teelt van vissen en schaal- en schelpdieren bedoeld, aan land of in zee. Aquavlan1 richtte zich vooral op het ontwikkelen van de aquacultuursector. Hierin wil Inagro de bestaande bedrijven ondersteunen met specifiek onderzoek, samen met hun partners Ugent, HZ, Odisee, PCG, ILVO, Empro... Zo zal er onderzoek gedaan worden naar het sluiten van kringlopen binnen de zoetwater aquacultuur (vb tuinbouw combineren met vis) en het sluiten van kringlopen in de maricultuur. Verder wordt naar opties gezocht voor nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (2487)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

Aquaponics, een samenvoeging van aquacultuur en hydroponics

In het kader van het Europees Interreg-project 'Aquavlan2 '

Het nutriëntenrijke water uit de zoetwateraquacultuur zou ook gevalideerd kunnen worden in de hydroteelt als basis voor de voedingsoplossing. Deze potentiële wisselwerking tussen aquacultuur en hydroponics ligt aan de basis van aquaponics.

maandag 9 oktober 2017/Auteur: Crappé Sara/Aantal keer bekeken (2199)/Commentaren (0)/
Tags: innovatie
RSS
12