GO

Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture - PRONC-BE (01/07/2019 - 31/03/2022)

Yacon rassen 2021

Yacon rassen 2021

Demonstratieve rassenproef yacon 2021

Auteur: Tack Annelien/donderdag 10 maart 2022/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, yacon_OL, Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Andere, PRONC, Proefverslag, Niet-leden

Voor het 8ste jaar op rij werden dit jaar verschillende rassen yacon (Smallanthus sonchifolius) vergeleken in proef. De resultaten over de jaren heen maken het mogelijk rassen te selecteren die over het algemeen beter presteren dan andere.

De proef werd aangelegd op 20 april 2021 op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef. De aardappelruggen werden machinaal getrokken en er werd achteraf manueel geplant.

Het oogsten gebeurde op 29 november 2021 met een beddenlichter die door middel van licht schudden de yacon clusters los legde op de grond nadat het loof verwijderd werd met een loofklapper. De clusters werden manueel opgeraapt en manueel gescheiden.

 

Objecten

Object

Ras

1

"Blanco"

2

"Dimi"

3

Meest courante, gele soort

4

"Morado"

5

Peru I

6

"Rojo"

7

Uit Cajamarca Peru

8

Uit Nieuw-Zeeland

9

Uit Nieuw-Zeeland II "Richard"

10

Uit Rusland

11

Witte soort

 

 

Bespreking

De proef werd aangelegd op 20 april 2021 op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef. De aardappelruggen werden machinaal getrokken en er werd achteraf manueel geplant.

Het oogsten gebeurde op 29 november 2021 met een beddenlichter die door middel van licht schudden de yacon clusters los legde op de grond nadat het loof verwijderd werd met een loofklapper. De clusters werden manueel opgeraapt en manueel gescheiden.

De meeste rassen haalden dit jaar een beduidend hogere opbrengst dan de voorbije jaren. Yacon is een gewas dat algemeen goed groeit bij matige tot goede temperaturen en vooral voldoende vocht. De omstandigheden in 2021 (matig goede temperaturen en overvloedige neerslag) zorgden bij vele rassen voor recordopbrengsten dit jaar.

Het ras “Blanco” en Witte soort haalden met respectievelijk 99 en 96 ton/ha de hoogste bruto opbrengsten. “Dimi” vervolledigde de top 3 met 79 ton/ha. Ook “Rojo”, Peru I, Uit Nieuw-Zeeland, Uit Cajamarca Peru en “Morado” haalden dit jaar een mooi resultaat met opbrengsten tussen de 55 en 61 ton/ha. Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” en de meest courante gele soort leken minder voordeel te halen uit de overvloedige neerslag dan de andere rassen, maar haalden met 50 ton/ha nog steeds een mooie opbrengst. Uit Rusland haalde met 39 ton/ha de laagste opbrengst in deze proef.

Dit jaar werd de opbrengst ook gesorteerd om het percentage verkoopbare opbrengst te bepalen per soort. Alle gebroken, gebarsten en onregelmatige knollen werden verwijderd. Zo zagen we dat er tussen de rassen erg grote verschillen zijn in het aandeel van de opbrengst dat verkoopbaar is. Bij bijvoorbeeld “Morado”, Uit Nieuw-Zeeland, Witte soort en “Blanco” lag het percentage verkoopbaar aandeel het hoogst, namelijk tussen de 56 en 64 %. Bij de meeste rassen lag het percentage verkoopbaar aandeel slechts tussen de 40 en 50 %. Bij Peru I en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” lag het percentage verkoopbare knollen erg laag met respectievelijk 26 en 32 %.

In tabel 5 kunnen de tendensen in opbrengst bekeken worden over de 6 proefjaren heen.

 

Besluit

Het ras “Blanco” en Witte soort halen met respectievelijk 99 en 96 ton/ha de hoogste bruto opbrengsten dit jaar. “Dimi” vervolledigt de top 3 met 79 ton/ha. Ook “Rojo”, Peru I, Uit Nieuw-Zeeland, Uit Cajamarca Peru en “Morado” halen dit jaar een mooi resultaat met opbrengsten tussen de 55 en 61 ton/ha. Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” en de meest courante gele soort lijken minder voordeel te halen uit de overvloedige neerslag dan de andere rassen, maar halen met 50 ton/ha nog steeds een mooie opbrengst. Uit Rusland haalt met 39 ton/ha de laagste opbrengst in deze proef.

Dit jaar werd de opbrengst ook gesorteerd om het percentage verkoopbare opbrengst te bepalen per soort. Alle gebroken, gebarsten en onregelmatige knollen werden verwijderd. Zo zien we dat er tussen de rassen erg grote verschillen zijn in het aandeel van de opbrengst dat verkoopbaar is. Bij bijvoorbeeld “Morado”, Uit Nieuw-Zeeland, Witte soort en “Blanco” ligt het percentage verkoopbaar aandeel het hoogst, namelijk tussen de 56 en 64 %. Bij de meeste rassen ligt het percentage verkoopbaar aandeel slechts tussen de 40 en 50 %. Bij Peru I en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” ligt het percentage verkoopbare knollen erg laag met respectievelijk 26 en 32 %.

 

Lees hier het volledig rapport: Yacon rassen 2021

 

Samenwerking

Dit onderzoek kadert binnen het project PRONC: ‘Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’ met steun van het FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

 

publicatiejaar2021
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Yacon
Print

Aantal keer bekeken (8150)/Commentaren (0)

Documenten

Links