GO

Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture - PRONC-BE (01/07/2019 - 31/03/2022)

Yacon rassen 2020

Yacon rassen 2020

Demonstratieve rassenproef yacon 2020

Auteur: Tack Annelien/donderdag 18 maart 2021/Categorieën: Openluchtteelt, Andere_gewassen_OL, yacon_OL, Innovaties, yacon_INNO, Projecten, Andere, PRONC, Proefverslag, Niet-leden

Voor het zevende jaar op rij werden dit jaar verschillende rassen yacon (Smallanthus sonchifolius) vergeleken in proef. De resultaten over de jaren heen maken het mogelijk rassen te selecteren die over het algemeen beter presteren dan andere.

De proef werd aangelegd op 16 april 2020 op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef. 

 

 

Objecten

Object

Ras

1

"Blanco"

2

"Dimi"

3

Meest courante, gele soort

4

"Morado"

5

Peru I

6

"Rojo"

7

Uit Cajamarca Peru

8

Uit Nieuw-Zeeland

9

Uit Nieuw-Zeeland II "Richard"

10

Uit Rusland

11

Witte soort

 

Bespreking

De aardappelruggen werden machinaal getrokken en er werd achteraf manueel geplant.

Het oogsten gebeurde op 24 november 2020 met een beddenlichter die door middel van licht schudden de yacon clusters los legde op de grond nadat het loof verwijderd werd met een loofklapper. De clusters werden manueel opgeraapt en manueel gescheiden.

De opbrengsten lagen dit jaar dichter bijeen dan voorbije jaren en waren gemiddeld ook iets lager, maar zeker nog meer dan aanvaardbaar. Er was zo goed als geen wegval. De rassen die de hogere opbrengsten haalden waren dit jaar “Blanco”, Uit Cajamarca Peru, Uit Rusland en de witte soort. Deze rassen haalden meer dan 50 ton/ha bruto opbrengst.

Kort daarna volgden “Dimi” en Uit Nieuw-Zeeland. “Morado” en de meest courante, gele soort behaalden respectievelijk 44,7 en 43,5 ton/ha. Ook “Rojo” presteerde dit jaar matig met een opbrengst van 41,3 ton/ha. De iets lagere opbrengsten die net onder de 40 ton/ha lagen, waren voor Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I.

De bewaring van de rode soorten verliep over het algemeen vlotter en gele soorten waren iets gevoeliger aan scheuren in de knollen.

In tabel 5 kunnen de tendensen in opbrengst bekeken worden over de 6 proefjaren heen.

 

Besluit

Blanco”, Uit Cajamarca Peru, Uit Rusland en de witte soort halen dit jaar de hoogste opbrengsten met meer dan 50 ton/ha bruto opbrengst. “Dimi” en Uit Nieuw-Zeeland zitten net onder de koplopers en scoren goed. Ze worden kort gevolgd door “Morado” en de meest courante, gele soort met matig tot goede opbrengsten van respectievelijk 44,7 en 43,5 ton/ha. “Rojo” haalt een matige opbrengst van 41,3 ton/ha en de hekkensluiters in deze proef blijken Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I te zijn met nog steeds aanvaardbare opbrengsten van iets onder de 40 ton/ha.

 

Lees hier het volledig rapport: Yacon rassen 2020

 

Samenwerking

Dit onderzoek kadert binnen het project PRONC: ‘Phytosanitary risks of new crops in Belgian horticulture’ met steun van het FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

publicatiejaar2020
afdelingOpen lucht
Teelt of thema
  • Yacon
Print

Aantal keer bekeken (11399)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

123movies