Voor het vijfde jaar op rij werden dit jaar verschillende rassen yacon (Smallanthus sonchifolius) vergeleken in proef. De resultaten over de jaren heen maken het mogelijk rassen te selecteren die over het algemeen beter presteren dan andere. Ook werd nagegaan of kalium een positieve invloed heeft op de opbrengst van yacon. De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef, in twee herhalingen.
Bespreking
De proef werd aangelegd op 19 april 2018 op een proefveld te Kruishoutem, België, als demonstratieve proef, in twee herhalingen. Herhaling 1 kreeg bovenop de basisbemesting bij start een extra kaliumgift van 100 E op 14 juni 2018.
Het oogsten gebeurde met een beddenlichter die door middel van licht schudden de yacon clusters los legde op de grond. De clusters werden manueel opgeraapt en manueel gescheiden. Herhaling 1 werd geoogst op 14 november 2018. Op dat moment was het loof reeds gedeeltelijk afgestorven door heel lichte nachtvorst. Met een loofklapper werd op dat moment het resterende loof verwijderd in de volledige proef. Herhaling 2 werd geoogst op 20 november 2018. Aangezien het loof reeds een week eerder verwijderd was, wordt de eventuele toename in opbrengst in die extra week erg beperkt ingeschat.
We konden geen meerwaarde vaststellen in deze proef van de extra kaliumgift die toegepast werd op herhaling 1. Slechts drie van de elf rassen (Rojo (ras 6); Uit Nieuw-Zeeland (ras 8) en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” (ras 9)) haalden in herhaling 1 een hogere opbrengst dan in herhaling 2.
Algemeen werd vastgesteld dat de yacon vrij heterogeen groeide op het perceel. Toch stellen we vast dat de gemiddelde opbrengst van de verschillende rassen over de volledige proef een vrij goede indicatie geeft van de sterkte van de rassen omwille van de grote plotoppervlaktes. De opbrengsten liggen algemeen iets lager dan gewoonlijk omwille van de extreem droge zomer. Vanaf juli werd af en toe beregend met sprinklers omwille van de aanhoudende . Dit was echter niet meer mogelijk wanneer de planten te hoog groeiden. De yacon had duidelijk nood aan meer water dit seizoen om een optimale opbrengst te behalen.
Morado (ras 4) bevestigde ook dit jaar als één van de productiefste rassen met gemiddeld 41,8 ton/ha eetknollen. Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” (ras 9) deed het dit jaar ook erg goed met een gemiddelde opbrengst van 37,2 ton/ha eetknollen. Blanco (ras 1) en Rojo (ras 6) volgden de twee koplopers op met respectievelijk 33,7 en 32 ton/ha eetknollen.
Uit Cajamarca Peru (ras 7) en Uit Nieuw-Zeeland (ras 8) bevestigden in de proef als minder productieve rassen. Zij haalden een gemiddelde opbrengst van respectievelijk 20,4 en 23,4 ton/ha eetknollen. De meest courante gele soort (ras 3), “Dimi” (ras 2), Peru I (ras 5), Witte soort (ras 11) en Uit Rusland (ras 10) scoorden in de proef matig tot goed met opbrengsten tussen de 26,4 en 30,9 ton/ha eetknollen. De meest courante gele soort (ras 3) en “Dimi” (ras 2) deden het met dit resultaat wat minder t.o.v. andere jaren.
In tabel 8 kunnen de tendensen in opbrengst bekeken worden over de 5 proefjaren heen.
In 2017 werd de opbrengst van de verschillende rassen ook gesorteerd.
Meer informatie over de sortering kan teruggevonden worden in het rapport ‘Yacon rassen demo 2017’.
Besluit
We stellen geen meerwaarde vast in deze proef van een extra kaliumgift ± 2 maanden na plant. Slechts drie van de elf rassen (Rojo (ras 6); Uit Nieuw-Zeeland (ras 8) en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” (ras 9)) halen mits extra kaliumgift een hogere opbrengst.
Morado (ras 4) bevestigt ook dit jaar als één van de productiefste rassen met gemiddeld 41,8 ton/ha eetknollen.
Uit Nieuw-Zeeland II “Richard” (ras 9) doet het dit jaar ook erg goed met een gemiddelde opbrengst van 37,2 ton/ha eetknollen.
Blanco (ras 1) en Rojo (ras 6) volgen de twee koplopers op met respectievelijk 33,7 en 32 ton/ha eetknollen.
Uit Cajamarca Peru (ras 7) en Uit Nieuw-Zeeland (ras 8) bevestigen in de proef als minder productieve rassen. Zij halen een gemiddelde opbrengst van respectievelijk 20,4 en 23,4 ton/ha eetknollen.
De meest courante gele soort (ras 3), “Dimi” (ras 2), Peru I (ras 5), Witte soort (ras 11) en Uit Rusland (ras 10) scoren in de proef matig tot goed met gemiddelde opbrengsten tussen de 26,4 en 30,9 ton/ha eetknollen.
De meest courante gele soort (ras 3) en “Dimi” (ras 2) doen het met dit resultaat wat minder t.o.v. andere jaren.
Lees het volledig verslag Yacon rassen onderzoek 2018
In samenwerking met
Dit onderzoek kadert binnen het Leader-project ‘Zin voor innovatie: start met nieuwe teelten!’ dat op 1 januari 2017 van start ging in het Leader-gebied Vlaamse Ardennen en loopt tot 30 juni 2019.

publicatiejaar | 2018 |
afdeling | Open lucht |
Teelt of thema | |