Heel wat fytolicenties vervallen binnenkort. Wie nog niet voldoende navormingen heeft gevolgd om de fytolicentie te verlengen, is vast er vast naar op zoek. We zetten even op een rijtje waar je info vindt over fytolicentie-navormingen. Ben je grenslandbouwer met Nederland en heb je ook een spuitpas? Lees dan ook verder want in deze nieuwsbrief krijg je tips om je spuitpas te verlengen.
Navormingen fytolicentie (Be)
Voor het verlengen van de fytolicentie zijn navormingen nodig. Heb je een P1, P2 of een P3 fytolicentie, dan zijn er respectievelijk 2, 4 of 6 navormingen vereist. Maar waar vind je nu terug wie er wat organiseert?
- Het departement Landbouw & Visserij van de Vlaamse overheid heeft op zijn website een overzicht van alle aangeboden navormingen fytolicentie.
- De Vlaamse vormingscentra (NAC, Agrocampus en PCLT) organiseren zelf heel wat navormingen. Check hun website voor een overzicht.
- In de landbouw vakpers staat bij de agenda een overzicht van alle opleidingen, inclusief die in aanmerking komen voor de fytolicentie.
- De Vlaamse praktijkcentra publiceren in hun nieuwsbrief en agenda ook heel wat vormingen.
- Informeer ook eens bij je fytohandelaar of vakorganisatie. Zij organiseren voor hun klanten of leden ook regelmatig vormingen. Die worden niet altijd publiek gecommuniceerd maar enkel binnen de eigen ledenbestanden.
Ga naar het overzicht navormingen fytolicentie van de Vlaamse overheid
Navormingen NAC
Navormingen Agrocampus
Navormingen PCLT
Bijscholingen spuitlicentie (Ned)
Belgische grenslandbouwers met percelen in Nederland hebben ook een Nederlandse spuitlicentie. Zij kunnen ook de zgn. verlengingsbijeenkomsten in Nederland volgen. Wil je weten waar en wanneer er verleningsbijeenkomsten plaatsvinden? Dit wordt centraal vermeld op de website van Bureau Erkenningen in Nederland. Zoek hier uw opleiding via volgende link. Ook in de agenda op website van toeleveringsbedrijven zoals CZAV kun je verlengingsbijeenkomsten vinden.
Ga naar het overzicht verlengingsbijeenkomsten spuitlicentie van Bureau erkenningen
Overzicht navormingen CZAV
Wederzijdse erkenning voor spuit- en fytolicentie
Wist je dat de verlenging van de spuit- en fytolicentie ook via wederzijdse erkenning kan verlopen? Zo kun je op basis van je Belgische fytolicentie een Nederlandse spuitlicentie aanvragen en vice versa. Als je dus voldoende vormingen hebt gevolgd voor je Belgische licentie kan je een nieuwe Nederlandse spuitlicentie aanvragen. Dan moet je in Nederland niet de nodige vormingen volgen. Het omgekeerde geldt ook. Met een Nederlandse licentie met voldoende vormingen kan je een nieuwe Belgische licentie aanvragen.
Twee aandachtspuntjes hierbij:
- De nieuwe fytolicentie op basis van wederzijdse erkenning is officieel geen verlenging. De fytolicentie zal een nieuw fytolicentienummer hebben. Vergeet niet om dit aan te passen, waar nodig.
- Een Belgische fytolicentie is 6 jaar geldig, een Nederlandse spuitlicentie is slechts 5 jaar geldig en zal dus eerder vervallen. Om als Belgische landbouwer een Nederlandse spuitlicentie aan te vragen op basis van je Belgische spuitlicentie mag je Belgische licentie niet meer dan 5 jaar oud zijn. Belgische landbouwers moeten dus voldoende fytolicentie-navormingen gevolgd hebben in 5 jaar tijd i.p.v. in 6 jaar. Via kan dan vervroegd een nieuwe Belgische fytolicentie aangevraagd worden.
Met deze nieuwe Belgische fytolicentie kan dan ook een nieuwe Nederlandse spuitlicentie aangevraagd worden via de wederzijdse erkenning. Meer informatie vind je op de website van fytoweb (BE) en Bureau erkenningen (Ned).
Link naar Fytoweb (Be) - wederzijdse erkenningen
Link naar Bureau erkenningen (Ned) - buitenlands diploma
Blogreeks
Deze blogreeks kadert binnen het Euregio-Scheldemond project ‘Gewasbescherming op de grens’. Uit een bevraging in kader van dit project kwam naar voor dat het terugvinden van informatie over de wetgeving met betrekking tot gewasbescherming vaak als een uitdaging wordt ervaren. Via deze blogreeks willen we een antwoord bieden op enkele vaak voorkomende vragen, die we kregen van grenslandbouwers.
Meer info?
Anne Waverijn
In samenwerking met
Grensoverschrijdend project met steun van Euregio-Scheldemond. Samenwerkingsverband met de provincies Zeeland (NL), Oost- en West-Vlaanderen.
