Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek tomaat

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek smaak- en consumentenonderzoek vruchtgewassen tomaat: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid.

Tomaat (trostomaat) consumentenonderzoek 2019

Tomaat (trostomaat) consumentenonderzoek 2019

Consumentenonderzoek trostomaat 2019

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 1 september 2020/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, tomaat_GG, Vruchtgewassen_SM, tomaat_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het onderzoek trostomaat werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van tomaten door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak en aankoopbereidheid op basis van smaak.

 

 

Objecten

Merlice (Tomato Masters), DRTH 1004 (Tomato Masters), Sevance (Tomato Masters).

 

Bespreking

Op onze opendeurdag op 15 september 2019 (Dag van de Landbouw) organiseerden we een consumentenonderzoek trostomaat. In dit onderzoek werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van tomaten door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak en aankoopbereidheid op basis van het geproefde. De 133 deelnemers kregen elk een plateau met 3 potjes tomaat in ad random volgorde. De resultaten staan weergegeven in Fout! Verwijzingsbron niet gevonden..

De smakelijkheid van de drie geproefde rassen tomaat was niet significant verschillend. Op een schaal van 1 (niet smakelijk) tot en met 9 (heel smakelijk) scoorden de tomaten van het ras Sevance het laagst met een gemiddelde score van 5,2 en de tomaten van het ras DRTH 1004 het hoogst met een gemiddelde score van 5,7. Alle geproefde tomaten waren dus matig lekker tot lekker.

De tomaten van het ras DRTH 1004 hadden een significant betere smaak dan de tomaten van het ras Sevance. Bij de tomaten van het ras DRTH 1004 was de smaak goed, terwijl deze bij de tomaten van het ras Sevance matig goed was.

Er was geen significant verschil in zoetheid van de geproefde tomaten. Alle tomaten waren te weinig zoet.

Alle geproefde tomaten waren te weinig zuur, maar de tomaten van het ras Merlice waren significant zuurder dan de tomaten van de rassen DRTH 1004 en Sevance.

Er was geen significant verschil in stevigheid van de tomaten: alle beoordeelde tomaten waren te weinig stevig.

Ook in de aankoopbereidheid op basis van het geproefde waren de verschillen niet significant verschillend. Gemiddeld gezien is men iets meer geneigd om de tomaten van het ras DRTH 1004 te kopen. Deze tomaten zou men misschien tot eerder wel kopen, terwijl men de tomaten van de rassen Merlice en Sevance misschien zou kopen. Dit is ook te zien in de distributie van de antwoorden op de vraag “Zou u deze tomaten kopen op basis van hun smaak?” weergegeven in Figuur 4.

Bij het kiezen welk potje tomaten men het beste vond, kozen net iets meer deelnemers de tomaten van het ras Merlice (37 %). De tomaten van het ras DRTH 1004 werden door 33 % van de deelnemers gekozen en de tomaten van het ras Sevance door 30 % van de deelnemers (Figuur 3).

De consumenten kregen na het proeven van elke soort tomaten de kans om hun positieve en negatieve opmerkingen te noteren over de geproefde tomaten. Deze opmerkingen staan weergegeven in Tabel 2. Hoewel alle tomaten algemeen als te weinig stevig beoordeeld werden, was stevigheid bij de drie rassen wel het voornaamste pluspunt dat genoteerd werd (14 à 21 keer).

Algemeen gezien scoorden de tomaten van het ras DRTH 1004 het best op gebied van smaak en de tomaten van het ras Sevance het minst goed.

 

Besluit

De tomaten van het ras Merlice zijn lekker en matig goed van smaak. Deze tomaten zijn te weinig zoet, te weinig zuur en te weinig stevig. Men zou deze tomaten misschien kopen op basis van het geproefde.

De tomaten van het ras DRTH 1004 zijn lekker en goed van smaak. Ook deze tomaten zijn te weinig zoet, te weinig zuur en te weinig stevig. Men zou deze tomaten misschien tot eerder wel kopen op basis van het geproefde.

De tomaten van het ras Sevance zijn matig lekker. Deze tomaten met een matig goede smaak zijn te weinig zoet, te weinig zuur en te weinig stevig. Men zou deze tomaten misschien kopen op basis van het geproefde.

Algemeen gezien scoren de tomaten van het ras DRTH 1004 het best op gebied van smaak en de tomaten van het ras Sevance het minst goed.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek trostomaat 2019

 

publicatiejaar2019
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Tomaat
Print

Aantal keer bekeken (4717)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day