Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2020

Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2020

Consumentenonderzoek komkommer - derde teelt 2020

Auteur: Van Steenkiste Jana/donderdag 18 maart 2021/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (derde teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

DRCE1317 (De Ruiter), Getty (De Ruiter), E23L.2397 (Enza Zaden), E23L.2399 (Enza Zaden), SEpalin (Nunhems), NUN 82082 (Nunhems), NUN 92084 (Nunhems), 24-HT002 RZ (Rijk Zwaan), 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan), Bonsanna (Rijk Zwaan), UpStage (Nunhems), Brisbane (Sana Seeds).

 

Bespreking

Op 13, 14 en 15 oktober 2020 beoordeelden 97 consumenten (63 à 67 consumenten per object, Figuur 2) acht van de twaalf rassen komkommers uit de derde teelt, geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt te Sint-Katelijne-Waver (Tabel 1). Na het proeven werden de komkommers ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven onder 3.1.

De smakelijkheid van de komkommers werd gescoord op een schaal van 1 (helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). De verschillen tussen de rassen waren niet significant. Cijfermatig gezien hadden de rassen SEpalin (Nunhems), Bonsanna (Rijk Zwaan) en Upstage (Nunhems) de lekkerste komkommers met een gemiddelde score van 5,7. Matig lekker en minst lekker in deze proef waren de komkommers van het ras NUN 92084 (Nunhems) met een gemiddelde score van 4,9.

Gemiddeld gezien was de smaak goed en het best bij de komkommers van de rassen SEpalin, Bonsanna en Upstage. Minst goed van smaak waren de komkommers van de rassen NUN 92084 en Brisbane (Sana Seeds), deze komkommers hadden een matig tot niet echt goede smaak. Deze verschillen waren niet significant.

Alle komkommers hadden iets tot veel te weinig smaak. Dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak kwamen de komkommers van de rassen DRCE1317 (De Ruiter), E23L.2397 (Enza Zaden), SEpalin, 24-HT002 RZ (Rijk Zwaan) en Brisbane. Deze komkommers hadden significant meer smaak dan de komkommers van het ras NUN 92084 die veel te weinig smaak hadden.

Alle komkommers waren te weinig sappig. Hoewel nog steeds te weinig sappig, kwamen de komkommers van de rassen SEpalin en NUN 82082 (Nunhems) het dichtst in de buurt van de ideale sappigheid. De komkommers van de rassen DRCE1317, E23L.2397 en NUN 92084 waren het minst sappig.

Op gebied van knapperigheid waren de komkommers in deze proef niet significant verschillend. Ze waren allen net iets tot iets te knapperig. Gemiddeld gezien kwamen de komkommers van de rassen E23L.2399 (Enza Zaden) en NUN 82082 het dichtst in de buurt van de ideale knapperigheid.

De meest aantrekkelijke komkommers in deze proef waren deze van het ras E23L.2397, deze komkommers waren heel aantrekkelijk. Ook heel aantrekkelijk waren de komkommers van de rassen Getty (De Ruiter), SEpalin, Bonsanna en Upstage. Alle voorgenoemde komkommers waren significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen NUN 82082, NUN 92084, 24-HT002 RZ en 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan). Minst aantrekkelijk in de proef waren de komkommers van het ras NUN 92084, die een score ‘matig aantrekkelijk’ kregen.

De vorm van alle komkommers was heel mooi en het mooist bij de komkommers van het ras E23L.2397. Ook de komkommers van de rassen Getty, SEpalin, Bonsanna en Upstage waren heel mooi van vorm. Matig tot minder mooi van vorm waren de komkommers van de rassen NUN 92084 en 24-HT006 RZ. Deze komkommers waren significant minder mooi van vorm dan de komkommers van de rassen Getty, E23L.2397, E23L.2399, SEpalin, Bonsanna, Upstage en Brisbane.

De verschillen in kleur waren significant. Te bleek waren de komkommers van de rassen DRCE1317, NUN 92084 en Upstage. Te donker waren de komkommers van de rassen Getty, E23L.2399, 24-HT006 RZ en Bonsanna. Gemiddeld gezien waren de komkommers van het ras 24-HT002 RZ het meest ideaal van kleur, maar ook de komkommers van de rassen E23L.2397, SEpalin, NUN 82082 en Brisbane benaderden de ideale kleur.

De komkommers van de rassen SEpalin, Bonsanna en Upstage waren de lekkerste in deze proef en deze van het ras E23L.2397 de aantrekkelijkste.

 

Besluit

De komkommers van het ras DRCE1317 (De Ruiter) zijn lekker en matig goed van smaak. Deze komkommers mochten iets meer smaak hebben, zijn te weinig sappig en iets te knapperig. Deze matig aantrekkelijke komkommers hebben een matig mooie vorm en zijn te bleek van kleur.

Ook lekker en matig goed van smaak zijn de komkommers van het ras Getty (De Ruiter). Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en iets te knapperig. Deze algemeen heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm, maar zijn iets te donker van kleur.

De komkommers van het ras E23L.2397 (Enza Zaden) zijn matig lekker en matig goed van smaak. Deze komkommers hebben net te weinig smaak, zijn te weinig sappig en iets te knapperig. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm en zijn quasi ideaal van kleur (net iets te bleek).

De komkommers van het ras E23L.2399 (Enza Zaden) zijn lekker en goed van smaak, maar de smaak mag iets intenser zijn. Deze komkommers zijn iets te weinig sappig en ideaal knapperig. De komkommers zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn iets te donker van kleur.

Lekker en goed van smaak zijn de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems). Deze komkommers hebben net te weinig smaak, zijn net te weinig sappig en zijn net te knapperig. Deze vruchten zijn heel aantrekkelijk, hebben een heel mooie vorm en zijn ongeveer ideaal van kleur (net te donker).

De komkommers van het ras NUN 82082 (Nunhems) zijn matig lekker. De smaak is matig goed en te weinig intens. Deze komkommers zijn net te weinig sappig en ongeveer ideaal knapperig. Deze (matig) aantrekkelijke komkommers hebben een matig mooie vorm en zijn net te donker van kleur.

De komkommers van het ras NUN 92084 (Nunhems) scoren zowel qua smaak als het uiterlijk het minst in deze proef. Deze matig lekkere komkommers hebben een minder goede smaak. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en net iets te knapperig. Deze algemeen matig aantrekkelijke komkommers zijn eerder niet mooi van vorm en iets te bleek van kleur.

De lekkere komkommers van het ras 24-HT002 RZ (Rijk Zwaan) hebben een matig goede smaak die iets te weinig door smaakt. Deze komkommers zijn te weinig sappig en ongeveer ideaal knapperig (net te veel). Deze komkommers zijn algemeen gezien matig aantrekkelijk. De vorm is matig mooi en de kleur is ideaal.

De komkommers van het ras 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan) zijn lekker en matig goed van smaak. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en zijn te knapperig. Deze matig aantrekkelijke komkommers hebben een matig mooie vorm en een te donkere kleur.

Lekker en goed van smaak zijn de komkommers van het ras Bonsanna (Rijk Zwaan). Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en te knapperig. Deze komkommers zijn algemeen gezien heel aantrekkelijk. Hun vorm is heel mooi en de kleur net iets te donker.

De komkommers van het ras UpStage (Nunhems) zijn heel lekker en goed van smaak. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn iets te weinig sappig en ongeveer ideaal knapperig (net iets te veel). Deze heel aantrekkelijke vruchten hebben een heel mooie vorm maar zijn te bleek van kleur.

De komkommers van het ras Brisbane (Sana Seeds) zijn matig lekker. Deze komkommers met een minder goede smaak hebben net iets te weinig smaak. Deze vruchten zijn te weinig sappig en ongeveer ideaal knapperig (net iets te veel). De komkommers zijn aantrekkelijk: ze hebben een mooie vorm en zo goed als ideale kleur (net iets te donker).

De komkommers van de rassen SEpalin, Bonsanna en Upstage zijn de lekkerste in deze proef en deze van het ras E23L.2397 de aantrekkelijkste.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - derde teelt 2020

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2020
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (7292)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day