Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2020

Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2020

Consumentenonderzoek komkommer - tweede teelt 2020

Auteur: Van Steenkiste Jana/donderdag 18 maart 2021/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (tweede teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

24-HT002 RZ (Rijk Zwaan), 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan), Bonsanna (Rijk Zwaan), DRCE1317 (De Ruiter), E23L.2397 (Enza Zaden), E23L.2399 (Enza Zaden), Gotja (De Ruiter), Lausanna (Rijk Zwaan), NUN 82082 (Nunhems), NUN 92084 (Nunhems), SEpalin (Nunhems), Sumapol (Enza Zaden), Uniformico (Rijk Zwaan), UpStage (Nunhems), Proloog (Rijk Zwaan), Dee Zire (Enza Zaden).

 

Bespreking

Op 6, 7, 8 en 9 juli 2020 beoordeelden 117 consumenten (58 à 59 consumenten per object, Figuur 2) acht van de zestien rassen komkommers uit de tweede teelt, geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) (Tabel 1). Na het proeven werden de rassen ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven onder 3.1.

De smakelijkheid van de komkommers werd gescoord op een schaal van 1 (helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). De verschillen in smakelijkheid waren niet significant. Cijfermatig waren de komkommers van de rassen 24-HT002 RZ (Rijk Zwaan), Lausanna (Rijk Zwaan) en NUN 92084 (Nunhems) de lekkerste in deze proef. Deze komkommers kregen een gemiddelde score van 5,8. Cijfermatig minst lekker waren de komkommers van het ras NUN 82082 (Nunhems) met een gemiddelde score van 5,1.

De smaak was cijfermatig het best bij de komkommers van de rassen Lausanna en NUN 92084 want ook hier waren geen significante verschillen tussen de rassen. Deze komkommers hadden een goede smaak met een gemiddelde score van 5,7 en 5,6 respectievelijk. De smaak was cijfermatig het minst bij de komkommers van de rassen NUN 82082, Upstage (Nunhems) en Proloog (Rijk Zwaan). Deze komkommers hadden een matig goede smaak (score 4,8-5,0).

Er was geen significant verschil in de hoeveelheid smaak van de geproefde komkommers. Gemiddeld gezien kwamen de komkommers van de rassen 24-HT002 RZ, E23L.2397 (Enza Zaden) en NUN 82082 het dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak. Deze komkommers hadden net te weinig smaak. De andere komkommers hadden te weinig smaak, wat het meest opviel bij de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems).

De ideale sappigheid werd geproefd bij de komkommers van het ras Sumapol (Enza Zaden). Deze komkommers waren significant sappiger dan de komkommers van de rassen DRCE1317 (De Ruiter), UpStage en Proloog die te weinig sappig waren.

Gemiddeld gezien was de knapperigheid bij de komkommers van het ras E23L.2399 (Enza Zaden) het meest ideaal. Te knapperig waren vooral de komkommers van de rassen Uniformico (Rijk Zwaan) en Proloog.

Niet aantrekkelijk en minst aantrekkelijk in deze proef waren de komkommers van het ras NUN 82082. Matig aantrekkelijk waren de komkommers van het ras UpStage. Heel aantrekkelijk en de aantrekkelijkste komkommers in deze proef waren van de rassen 24-HT002 RZ, Sumapol en E23L.23992. De komkommers van deze drie rassen waren significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen E23L.2397, NUN 82082, Uniformico en Upstage.

De vorm van alle komkommers was heel mooi en het mooist bij de komkommers van de rassen 24-HT002 RZ, DRCE1317, E23L.2399 en Sumapol. De vorm van de komkommers van deze rassen was significant mooier dan de vorm van de komkommers van de rassen Bonsanna (Rijk Zwaan), E23L.2397, NUN 82082, Uniformico en Upstage. Niet mooi en minst mooi vond men de vorm van de vruchten van de rassen E23L.2397 en NUN 82082. De komkommers van de rassen Uniformico en Upstage hadden een matig mooie vorm.

De verschillen in kleur waren significant. Te bleek waren de komkommers van de rassen DRCE1317, Gotja (De Ruiter), NUN 82082, NUN 92084 en Upstage. Iets te donker waren de komkommers van de rassen E23L.2399, E23L.2397 en Uniformico. Deze komkommers waren significant donkerder dan de eerder genoemde komkommers die te bleek waren. Ideaal van kleur waren de komkommers van de rassen 24-HT002 RZ, 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan), Sumapol en Dee Zire (Enza Zaden).

De komkommers van de rassen 24-HT002 RZ, Lausanna en NUN 92084 waren de lekkerste in deze proef en deze van het ras 24-HT002 RZ de aantrekkelijkste.

 

Besluit

De komkommers van het ras 24-HT002 RZ (Rijk Zwaan) zijn lekker. Ze hebben een goede smaak, maar hebben net iets te weinig smaak. Deze komkommers zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm en zijn ideaal van kleur.

Het ras 24-HT006 RZ (Rijk Zwaan) heeft lekkere komkommers. Deze komkommers hebben een matig goede smaak, maar hebben te weinig smaak. De komkommers zijn te weinig sappig en ongeveer ideaal knapperig. Met hun mooie vorm en ideale kleur worden deze komkommers als aantrekkelijk beoordeeld.

De komkommers van het ras Bonsanna (Rijk Zwaan) zijn lekker maar hebben een matige smaak en smaken te weinig door. De komkommers zijn te weinig sappig en te knapperig. De vruchten zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn quasi ideaal van kleur.

De matig lekkere komkommers van het ras DRCE1317 (De Ruiter) hebben een matig goede smaak. De komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en iets te knapperig. De komkommers zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. De kleur is iets te bleek.

De komkommers van het ras E23L.2397 (Enza Zaden) zijn lekker. Deze komkommers met een matig goede smaak zijn te weinig sappig, iets te knapperig en hebben iets te weinig smaak. De vruchten zijn algemeen gezien aantrekkelijk. De vorm van de komkommers vindt men matig mooi en de kleur is iets te donker.

De lekkere komkommers van het ras E23L.2399 (Enza Zaden) zijn matig goed van smaak, maar hebben te weinig smaak. Deze komkommers zijn ideaal knapperig en iets te weinig sappig. De komkommers zijn heel aantrekkelijk. De vorm is heel mooi, maar de vruchten zijn iets te donker van kleur.

De komkommers van het ras Gotja (De Ruiter) zijn lekker. De komkommers hebben een goede smaak die iets meer mag doorsmaken. De vruchten zijn te weinig sappig en net iets te knapperig. Deze aantrekkelijke komkommers hebben een mooie vorm, maar zijn iets te bleek van kleur.

De lekkere komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) hebben een goede smaak. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en zijn net iets te knapperig. De komkommers zijn aantrekkelijk, mooi van vorm en net iets te donker van kleur.

De matig lekkere komkommers van het ras NUN 82082 (Nunhems) zijn matig goed tot niet goed van smaak. De komkommers hebben iets te weinig smaak, zijn te weinig sappig en zijn te knapperig. De komkommers zijn niet aantrekkelijk: de vorm is niet mooi en de kleur is te bleek.

De komkommers van het ras NUN 92084 (Nunhems) zijn lekker. Deze komkommers met een goede smaak hebben iets te weinig smaak. Deze komkommers zijn iets te weinig sappig en iets te knapperig. Het uiterlijk is aantrekkelijk. De komkommers hebben een mooie vorm, maar de kleur is te bleek.

De komkommers van het ras SEpalin (Nunhems) zijn lekker. Deze komkommers met een matig goede smaak hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en zijn ideaal knapperig. De vruchten zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn quasi ideaal van kleur.

De lekkere komkommers van het ras Sumapol (Enza Zaden) hebben een goede smaak maar mogen iets meer smaak hebben. De sappigheid van deze komkommers is ideaal. De komkommers zijn net iets te knapperig. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk: heel mooi van vorm en ideaal van kleur.

De komkommers van het ras Uniformico (Rijk Zwaan) zijn lekker en matig goed van smaak. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en te knapperig. Deze matig aantrekkelijke komkommers hebben een matig mooie vorm en zijn net iets te donker van kleur.

Matig goed van smaak zijn de komkommers van het ras UpStage (Nunhems). Deze algemeen lekkere komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en zijn te knapperig. Deze vruchten zijn matig aantrekkelijk qua uiterlijk: een matig mooie vorm en iets te bleek van kleur.

Matig lekker zijn de komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan). Deze komkommers hebben een matig goede smaak die te weinig doorsmaakt. De vruchten zijn te weinig sappig en te knapperig. Qua uiterlijk zijn ze aantrekkelijk; de vorm is mooi en de kleur quasi ideaal.

De komkommers van het ras Dee Zire (Enza Zaden) zijn lekker. Deze komkommers hebben een matig goede smaak die iets sterker mag zijn. De komkommers zijn te weinig sappig en te knapperig. Deze komkommers zijn aantrekkelijk. Ze hebben een mooie vorm en ideale kleur.

De komkommers van de rassen 24-HT002 RZ, Lausanna en NUN 92084 zijn de lekkerste in deze proef en deze van het ras 24-HT002 RZ de aantrekkelijkste.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - tweede teelt 2020

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2020
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (7408)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day