X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek belichte teelt 2020

Komkommer consumentenonderzoek belichte teelt 2020

Consumentenonderzoek komkommer - belichte teelt 2020

Auteur: Krista/donderdag 18 maart 2021/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (belichte teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

Hi Power (Nunhems), NUN 99907 (Nunhems), E23L.2386 (Enza Zaden), E23L.2388 (Enza Zaden), 50200 F1 (Sana Seeds), Perth F1 (Sana Seeds), Proloog (Rijk Zwaan), 24-282 RZ (Rijk Zwaan), Gotja (De Ruiter), Getty (De Ruiter).

 

Bespreking

Op 14, 15 en 16 januari 2020 beoordeelden 84 consumenten (Figuur 2) acht van de tien rassen komkommers uit de belichte teelt, geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) (Tabel 1). Elk object werd geproefd door 66 à 72 consumenten. Na het proeven van alle potjes werden de tien rassen ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven onder 3.1.

De smakelijkheid van de komkommers werd gescoord op een schaal van 1 (= helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). De gemiddelde scores varieerden van 5,3 voor de komkommers van het ras Hi Power (Nunhems) tot 6,0 voor de komkommers van het ras E23L.2388 (Enza). Er was geen significant verschil in smakelijkheid tussen de komkommers.

Ook de smaak van de komkommers was niet significant verschillend. De smaak was matig goed tot goed. Op een schaal van 1 (= helemaal niet goed) tot en met 9 (= heel goed) scoorden de komkommers van het ras Hi Power gemiddeld het minst met een score van 5,1. Het best scoorden de komkommers van het ras E23L.2388 met een gemiddelde score van 5,6.

Alle geproefde komkommers hadden te weinig smaak, zonder significant verschil tussen de rassen. De komkommers van het ras 24-282 RZ benaderden gemiddeld gezien het dichtst de ideale hoeveelheid smaak.

Ideaal sappig waren de komkommers van de rassen 50200 F1 (Sana Seeds), Proloog (Rijk Zwaan) en 24-282 RZ (Rijk Zwaan). Deze komkommers waren significant sappiger dan de komkommers van de rassen Perth F1 (Sana Seeds), Gotja (De Ruiter) en Getty (De Ruiter) die te weinig sappig waren.

De komkommers van het ras 24-282 RZ waren net iets te knapperig en significant knapperiger dan de komkommers van het ras Hi Power die net iets te weinig knapperig waren. De overige komkommers waren (quasi) ideaal knapperig.

Heel aantrekkelijk waren de komkommers van de rassen Hi Power en NUN 99907 (Nunhems). Deze komkommers waren significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen E23L.2388, 50200 F1, Perth F1, 24-282 RZ, Gotja en Getty. Matig tot minder aantrekkelijk waren de komkommers van de rassen E23L.2388, 24-282 RZ en Gotja.

De komkommers van de rassen Hi Power en NUN 99907 hadden een heel mooie vorm. Deze vorm was significant aantrekkelijker dan de vorm van de komkommers van de rassen E23L.2388, Perth F1, 24-282 RZ, Gotja en Getty. De vorm van de komkommers van het ras E23L.2388 was matig aantrekkelijk. De vorm van de komkommers van het ras Gotja was niet aantrekkelijk.

Meest ideaal van kleur waren de komkommers van de rassen E23L.2386 (Enza) en Getty. Te bleek van kleur waren de komkommers van de rassen E23L.2388, 50200 F1, Proloog, 24-282 RZ en Gotja. Significant donkerst en te donker van kleur waren de komkommers van het ras Perth F1.

 

Besluit

Alle beoordeelde komkommers in deze proef zijn lekker tot heel lekker, hebben een matig goede tot goede smaak en hebben (iets) te weinig smaak, zonder significante verschillen tussen de rassen.

De komkommers van het ras Hi Power (Nunhems) zijn zo goed als ideaal sappig en iets te weinig knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk. Deze komkommers hebben een heel mooie vorm en zijn iets te bleek van kleur.

De komkommers van het ras NUN 99907 (Nunhems) zijn iets te weinig sappig en zo goed als ideaal van knapperigheid. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm, maar zijn net te bleek van kleur.

Ideaal knapperig zijn de komkommers van het ras E23L.2386 (Enza). Deze vruchten zijn quasi ideaal sappig. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm en zijn ideaal van kleur.

Iets te weinig sappig zijn de komkommers van het ras E23L.2388 (Enza). De vruchten zijn quasi ideaal knapperig. Deze komkommers zijn niet aantrekkelijk. De vorm is niet mooi en de kleur is te bleek.

Ideaal sappig en quasi ideaal knapperig zijn de komkommers van het ras 50200 F1 (Sana Seeds). De vruchten zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm, maar zijn te bleek van kleur.

De komkommers van het ras Perth F1 (Sana Seeds) zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. De vruchten zijn aantrekkelijk. Deze komkommers hebben een matig mooie vorm. De kleur van de vruchten is veel te donker.

Ideaal sappig en quasi ideaal knapperig zijn de komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan). Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. De kleur is te bleek.

De komkommers van het ras 24-282 RZ (Rijk Zwaan) zijn ideaal sappig en iets te knapperig. Deze matig aantrekkelijke komkommers hebben mooie vorm maar een te bleke kleur.

Te weinig sappig en quasi ideaal knapperig zijn de komkommers van het ras Gotja (De Ruiter). Deze komkommers zijn minder aantrekkelijk, hebben geen mooie vorm en zijn te bleek van kleur.

De vruchten van het ras Getty (De Ruiter) zijn te weinig sappig en ongeveer ideaal van knapperigheid. De vruchten zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn quasi ideaal van kleur.

De komkommers van het ras E23L.2388 zijn de lekkerste in deze proef. Het aantrekkelijkst in deze proef zijn de komkommers van het ras Hi Power.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - belichte teelt 2020

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2020
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (8161)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day