Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2019

Komkommer consumentenonderzoek derde teelt 2019

Consumentenonderzoek komkommer - Derde teelt 2019

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 1 september 2020/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (derde teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

Lausanna (Rijk Zwaan), Dee-Zire (Enza Zaden), Uniformico / 24-256 RZ (Rijk Zwaan), SEpalin / NUN 72026 (Nunhems), Getty / DRCE1285 (De Ruiter), 550 F1 (Sana Seeds), 565 F1 (Sana Seeds), E23L.2363 (Enza Zaden), 24-285 RZ (Rijk Zwaan), Bonsanna / 24-284 RZ (Rijk Zwaan), NUN 82082 (Nunhems), DRCE 1291 (De Ruiter).

 

Bespreking

Op 8, 9 en 10 oktober 2019 beoordeelden 98 consumenten (Figuur 2) twaalf rassen komkommers uit de derde teelt (Tabel 1), geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver). Elk object werd beoordeeld door 64 à 66 consumenten, alleen bij object 9 (24-285 RZ) slechts 50 consumenten wegens te weinig vruchten geleverd. Na het proeven van alle potjes werden de twaalf rassen ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven onder 3.1.

De komkommers van de rassen Uniformico (Rijk Zwaan), 550 F1 (Sana Seeds), 565 F1 (Sana Seeds) en E23L.2363 (Enza) waren lekker en de lekkerste in deze proef. Deze komkommers kregen een gemiddelde score van 5,7 op een schaal van 1 (helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). Matig lekker en minst lekker waren de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems) met een gemiddelde score van 5,0.

Een matig tot minder goede smaak proefde men bij de komkommers van het ras SEpalin. De komkommers van de rassen Dee-Zire (Enza) en NUN 82082 (Nunhems) hadden een matig goede smaak. Gemiddeld gezien hadden de komkommers van het ras E23L.2363 een heel goede smaak, de beste in deze proef.

Alle geproefde komkommers hadden te weinig smaak, zonder significante verschillen tussen de rassen. Gemiddeld gezien kwamen de komkommers van het ras NUN 82082 het dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak. Deze komkommers hadden iets te weinig smaak.

De komkommers van het ras Lausanna waren te weinig sappig. De komkommers van de rassen Dee-Zire, Uniformico, 550 F1, 565 F1, Bonsanna (Rijk Zwaan) en NUN 82082 waren iets te weinig sappig. Alle voorgenoemde rassen waren significant minder sappig dan de komkommers van het ras 24-285 RZ (Rijk Zwaan) die te sappig waren.

Te knapperig waren de komkommers van de rassen Lausanna (Rijk Zwaan) en Bonsanna. Deze komkommers waren significant knapperiger dan de komkommers van de rassen 550 F1 en SEpalin die (iets) te weinig knapperig waren. Gemiddeld gezien waren de komkommers van volgende rassen quasi ideaal knapperig: Dee-Zire, Uniformico, Getty (De Ruiter), 565 F1, NUN 82082 en DRCE 1291 (De Ruiter).

Matig aantrekkelijk en minst aantrekkelijk in deze proef waren de komkommers van het ras 550 F1. Deze komkommers waren significant minder aantrekkelijk dan heel wat andere komkommers in deze proef. Heel aantrekkelijk en het aantrekkelijkst in deze proef waren de komkommers van de rassen Dee-Zire en Getty. Deze komkommers waren significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen 550 F1, 565 F1, E23L.2363, 24-285 RZ, NUN 82082, DRCE 1291.

De vorm was heel mooi en het mooist bij de komkommers van de rassen Lausanna, Dee-Zire, Uniformico, SEpalin en Getty. Voorgenoemde rassen hadden een significant mooiere vorm dan de komkommers van de rassen 550 F1 en 565 F1 die nog steeds een mooie vorm hadden maar het minst mooi in deze proef.

De kleur was zo goed als ideaal bij de komkommers van de rassen Getty en 24-285 RZ. De kleur was te donker bij de komkommers van de rassen Lausanna en Dee-Zire. Te bleek was de kleur bij de komkommers van de rassen SEpalin, 550 F1, 565 F1, NUN 82082 en DRCE 1291.

De komkommers van het ras E23L.2363 waren de lekkerste in deze proef en de komkommers van het ras Getty waren de aantrekkelijkste in deze proef.

 

Besluit

De komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn lekker en matig goed van smaak. Deze komkommers zijn te weinig sappig en te knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk, hebben een heel mooie vorm maar zijn te donker van kleur.

Matig qua smakelijkheid en smaak zijn de komkommers van het ras Dee-Zire (Enza). Deze komkommers zijn net te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm maar zijn te donker van kleur.

De komkommers van het ras Uniformico (Rijk Zwaan) zijn lekker en hebben een goede smaak. De komkommers zijn net te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. Ze zijn net iets te donker van kleur.

Minst lekker in deze smaakproef zijn de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems). Deze komkommers zijn matig tot minder goed van smaak. De vruchten zijn ideaal sappig maar te weinig knapperig. Deze aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm maar zijn te bleek van kleur.

De komkommers van het ras Getty (De Ruiter) zijn lekker. Deze komkommers met matig goede smaak zijn ideaal sappig en knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm en ideale kleur.

De lekkere komkommers van het ras 550 F1 (Sana Seeds) hebben een goede smaak. Deze komkommers zijn net iets te weinig sappig en net iets te weinig knapperig. De vruchten van dit ras zijn matig aantrekkelijk. Het zijn de minst aantrekkelijke komkommers in deze proef. De vorm is aantrekkelijk, maar de kleur is te bleek.

De komkommers van het ras 565 F1 (Sana Seeds) zijn lekker. Deze komkommers met een goede smaak zijn net te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze komkommers zijn matig aantrekkelijk tot aantrekkelijk. De vorm van de vruchten is mooi, maar de kleur is te bleek.

De lekkere komkommers van het ras E23L.2363 (Enza) hebben een goede smaak en ideale sappigheid. De komkommers zijn net iets te knapperig. Deze aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm en net te bleke kleur.

De komkommers van het ras 24-285 RZ (Rijk Zwaan) zijn lekker en hebben een goede smaak. De vruchten zijn te sappig en net iets te knapperig. De komkommers zijn aantrekkelijk met een mooie vorm en ideale kleur.

De komkommers van het ras Bonsanna (Rijk Zwaan) hebben een goede smaak. Deze lekkere komkommers zijn net te weinig sappig en te knapperig. Deze heel aantrekkelijke vruchten hebben een mooie vorm en net iets te donkere kleur.

De matig lekkere komkommers van het ras NUN 82082 (Nunhems) hebben een matig goede smaak. Deze komkommers zijn net iets te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm maar te bleke kleur.

De komkommers van het ras DRCE 1291 (De Ruiter) zijn lekker en hebben een matig goede smaak. Deze komkommers zijn ideaal sappig en knapperig. De vruchten zijn aantrekkelijk. Ze hebben een mooie vorm maar zijn te bleek van kleur.

Alle geproefde komkommers hebben te weinig smaak.

De komkommers van het ras E23L.2363 zijn de lekkerste in deze proef en de komkommers van het ras Getty zijn de aantrekkelijkste in deze proef.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - Derde teelt 2019

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2019
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (5988)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day