Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2019

Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2019

Consumentenonderzoek komkommer - Tweede teelt 2019

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 1 september 2020/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (tweede teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

Gotja / DRCE 1275 (De Ruiter), Sumapol (Enza Zaden), 24-285 RZ (Rijk Zwaan), DRCE1291 (De Ruiter), SEpalin / NUN 72026 (Nunhems), Proloog (Rijk Zwaan), Getty / DRCE1285 (De Ruiter), NUN 82082 (Nunhems), Hi Pace / NUN 72915 (Nunhems), Bonsanna / 24-284 RZ (Rijk Zwaan), Lausanna (Rijk Zwaan), Uniformico / 24-256 RZ (Rijk Zwaan).

 

Bespreking

Op 9, 10 en 12 juli 2019 beoordeelden 94 consumenten (61 à 64 consumenten per object, Figuur 2) twaalf rassen komkommers uit de tweede teelt, geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) (Tabel 1). Na het proeven van alle potjes werden de twaalf rassen ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven.

De smakelijkheid van de komkommers werd gescoord op een schaal van 1 (helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). De lekkerste komkommers waren van de rassen Bonsanna (Rijk Zwaan) en Uniformico (Rijk Zwaan). Deze komkommers zijn heel lekker en significant lekkerder dan de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems). De komkommers van het ras SEpalin waren matig lekker en het minst lekker in deze proef.

De smaak was heel goed bij de komkommers van de rassen Bonsanna, Lausanna (Rijk Zwaan) en Uniformico. De smaak van deze rassen was significant beter dan de smaak van de komkommers van het ras SEpalin. De smaak van de komkomms van het ras SEpalin was minder goed en het minst goed in deze proef.

Er was geen significant verschil in de hoeveelheid smaak van de geproefde komkommers. Gemiddeld gezien kwamen de komkommers van de rassen Sumapol (Enza), Hi Pace (Nunhems) en Uniformico het dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak. Deze komkommers hadden net te weinig smaak. De andere komkommers hadden te weinig smaak.

Alle geproefde komkommers waren te weinig sappig zonder significant verschil tussen de rassen. Gemiddeld gezien kwamen de komkommers van het ras Getty (De Ruiter) het dichtst in de buurt van de ideale sappigheid, deze komkommers waren net iets te weinig sappig.

De komkommers van het ras Uniformico waren iets te knapperig. Deze komkommers waren significant knapperiger dan de komkommers van de rassen SEpalin en NUN 82082 (Nunhems) die te weinig knapperig waren. De komkommers van de rassen Gotja (De Ruiter), Sumapol, 24-285 RZ (Rijk Zwaan), DRCE1291 (De Ruiter) en Hi Pace waren gemiddeld gezien (zo goed als) ideaal knapperig, zonder significant verschil met de eerder genoemde rassen.

De meest aantrekkelijke komkommers in deze proef waren deze van het ras SEpalin. Deze komkommers waren heel aantrekkelijk en significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen 24-285 RZ, Getty, NUN 82082, Lausanna en Uniformico. Ook de komkommers van de rassen Gotja, Sumapol, DRCE1291, Proloog (Rijk Zwaan), Hi Pace en Bonsanna waren heel aantrekkelijk. Matig aantrekkelijk waren de komkommers van de rassen 24-285 RZ en Getty.

De vorm van de komkommers was heel aantrekkelijk en het meest aantrekkelijk bij de komkommers van de rassen Gotja, Sumapol en SEpalin. Deze komkommers waren qua vorm significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen 24-285 RZ, Getty, NUN 82082, Lausanna en Uniformico. De vorm van de komkommers van de rassen 24-285 RZ en Getty was matig aantrekkelijk en het minst aantrekkelijk in deze proef.

De verschillen in kleur waren significant. Te bleek waren de komkommers van het ras 24-285 RZ. Deze komkommers waren significant bleker dan alle andere komkommers in deze proef, op de komkommers van het ras Uniformico na. Te donker waren de komkommers van de rassen Gotja en SEpalin. Deze komkommers waren significant donkerder dan de komkommers van de rassen 24-285 RZ en Uniformico. Gemiddeld gezien waren de komkommers van het ras Uniformico het meest ideaal van kleur.

De komkommers van het ras Bonsanna waren de lekkerste in deze proef en deze van het ras SEpalin de aantrekkelijkste.

 

Besluit

De komkommers van het ras Gotja (De Ruiter) zijn lekker. Deze komkommers met een matig goede smaak hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk. Ze hebben een heel mooie vorm. De kleur van deze vruchten is te donker.

De komkommers van het ras Sumapol (Enza) zijn matig lekker en hebben een matig goede smaak. De hoeveelheid smaak is iets te weinig. Deze vruchten zijn iets te weinig sappig, maar ideaal knapperig. Het uiterlijk van deze komkommers is heel aantrekkelijk. De komkommers hebben een heel mooie vorm en zijn iets te donker van kleur.

De smaak van de komkommers van het ras 24-285 RZ (Rijk Zwaan) is goed. Deze lekkere vruchten hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. De komkommers zijn matig aantrekkelijk. Ze hebben een matig mooie vorm en zijn te bleek van kleur.

De komkommers van het ras DRCE1291 (De Ruiter) zijn lekker en hebben een goede smaak die meer mag door smaken. De komkommers zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. Deze aantrekkelijke vruchten hebben een mooie vorm maar zijn iets te donker van kleur.

Matig lekker en minst lekker in deze proef zijn de komkommers van het ras SEpalin (Nunhems). De smaak is minder goed. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig en te weinig knapperig. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk, de aantrekkelijkste in deze proef. De vruchten hebben een heel mooie vorm, maar zijn te donker van kleur.

De komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan) zijn matig lekker en hebben een matig goede smaak die te weinig door smaakt. De komkommers zijn te weinig sappig en net iets te knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk. Ze hebben een mooie vorm en zijn zo goed als ideaal qua kleur (net iets te donker).

De lekkere komkommers van het ras Getty (De Ruiter) hebben een goede smaak. Deze komkommers hebben iets te weinig smaak. De vruchten zijn net iets te weinig sappig, maar benaderen het best de ideale sappigheid in deze proef. De komkommers zijn net iets te knapperig. Deze matig aantrekkelijke komkommers hebben een matig mooie vorm en een net iets te donkere kleur.

De matig lekkere komkommers van het ras NUN 82082 (Nunhems) hebben een matig goede smaak die iets te weinig door smaakt. Deze komkommers zijn te weinig sappig en te weinig knapperig. De vruchten zijn aantrekkelijk. De vorm is heel mooi, maar de kleur is iets te donker.

De komkommers van het ras Hi Pace (Nunhems) zijn lekker. De smaak is goed en benadert het best in deze proef de ideale hoeveelheid smaak (net iets te weinig). De sappigheid van deze komkommers is te weinig en de knapperigheid net te veel. Deze heel aantrekkelijke komkommers hebben een heel mooie vorm. De kleur is te donker.

Heel lekker en het lekkerst in deze proef zijn de komkommers van het ras Bonsanna (Rijk Zwaan). De smaak is heel goed maar te weinig intens. Deze komkommers zijn te weinig sappig en ideaal knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk. Ze hebben een heel mooie vorm. De kleur is net iets te donker.

De komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn heel lekker en hebben een heel goede smaak die iets meer mag door smaken. De komkommers zijn te weinig sappig en net iets te knapperig. De komkommer zijn aantrekkelijk en hebben een mooie vorm. De kleur is net iets te donker.

De komkommers van het ras Uniformico (Rijk Zwaan) zijn heel lekker. De smaak is heel goed, maar de komkommers hebben net te weinig smaak. De vruchten zijn te weinig sappig en iets te knapperig. De komkommers zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en een ideale kleur.

De komkommers van het ras Bonsanna zijn de lekkerste in deze proef en deze van het ras SEpalin de aantrekkelijkste.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - Tweede teelt 2019

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2019
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (6352)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day