Rolex be the precious on the treasurer. check out www.iapac.to here.

X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek eerste teelt 2019

Komkommer consumentenonderzoek eerste teelt 2019

Consumentenonderzoek komkommer - Eerste teelt 2019

Auteur: Van Steenkiste Jana/dinsdag 1 september 2020/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (eerste teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

Proloog (Rijk Zwaan), 24-279 RZ (Rijk Zwaan), E23L.2352 (Enza), Bonprima / 24-243 RZ (Rijk Zwaan), 24-278 RZ (Rijk Zwaan).

 

Bespreking

Op 26, 27 en 28 maart 2019 beoordeelden 64 consumenten (Figuur 2) vijf rassen komkommers uit de eerste teelt, geteeld bij het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) (Tabel 1). Na het proeven van alle potjes werden de vijf rassen ook op uiterlijk beoordeeld (Figuur 1). Alle resultaten zijn in tabellen weergegeven onder 3.1.

De smakelijkheid van de komkommers werd gescoord op een schaal van 1 (helemaal niet lekker) tot en met 9 (heel lekker). De gemiddelde scores varieerden van 5,5 voor de komkommers van het ras 24-279 RZ (Rijk Zwaan) tot 6,0 voor de komkommers van de rassen E23L.2352 (Enza) en 24-278 RZ (Rijk Zwaan). Alle geproefde komkommers waren lekker tot heel lekker.

Er was geen significant verschil in smaak. De smaak van alle komkommers was goed. Alle geproefde komkommers mochten meer smaak hebben.

Er was geen significant verschil in sappigheid: alle geproefde komkommers waren ongeveer ideaal qua sappigheid.

Er was geen significant verschil in knapperigheid: alle geproefde komkommers waren ongeveer ideaal qua knapperigheid.

De komkommers van de rassen E23L.2352 en Bonprima (Rijk Zwaan) waren heel aantrekkelijk en significant aantrekkelijker dan de komkommers van de rassen Proloog (Rijk Zwaan) en 24-279 RZ die ook nog steeds aantrekkelijk waren.

De vorm van de komkommers van de rassen E23L.2352 en Bonprima was heel mooi en significant mooier dan de vorm van de vruchten van de rassen Proloog en 24-279 RZ die ook nog steeds heel mooi was.

Alle beoordeelde komkommers hadden een iets te donkere kleur, zonder significant verschil tussen de rassen.

Algemeen gezien waren de komkommers van de rassen E23L.2352 en 24-278 RZ de lekkerste in deze proef. De komkommers van de rassen E23L.2352 en Bonprima waren de aantrekkelijkste in deze proef.

 

Besluit

Alle beoordeelde komkommers in deze proef zijn (zo goed als) ideaal sappig en (zo goed als) ideaal knapperig, zonder significante verschillen tussen de rassen.

De komkommers van het ras Proloog (Rijk Zwaan) zijn lekker en hebben een matig goede smaak. Deze komkommers mogen meer smaak hebben. De vruchten zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. De kleur van de komkommers is iets te donker.

De komkommers van het ras 24-279 RZ (Rijk Zwaan) zijn lekker. De komkommers hebben een matig goede smaak die meer mag doorsmaken. De vruchten zijn aantrekkelijk, hebben een mooie vorm maar een te donkere kleur.

Heel lekker zijn de komkommers van het ras E23L.2352 (Enza). Deze komkommers hebben een heel goede smaak, maar de hoeveelheid smaak is te weinig. Deze heel aantrekkelijke vruchten hebben een heel mooie vorm maar een te donkere kleur.

De komkommers van het ras Bonprima (Rijk Zwaan) zijn lekker en hebben een goede smaak. De hoeveelheid smaak van deze vruchten is te weinig. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk, hebben een heel mooie vorm, maar zijn te donker van kleur.

De vruchten van het ras 24-278 RZ (Rijk Zwaan) zijn heel lekker en hebben een heel goede smaak die te weinig door smaakt. Deze komkommers zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. De kleur van deze komkommers is iets te donker.

De komkommers van de rassen E23L.2352 en 24-278 RZ zijn de lekkerste in deze proef. Het aantrekkelijkst in deze proef zijn de komkommers van de rassen E23L.2352 en Bonprima.

 

Lees het volledig rapport Komkommer consumentenonderzoek eerste teelt 2019

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2019
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (6403)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links

x
soap2day