GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2018

Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2018

Consumentenonderzoek komkommer - Tweede teelt 2018

Auteur: Van Steenkiste Jana/maandag 15 april 2019/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Smaak, Vruchtgewassen_SM, komkommer_SM, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (eerste teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

Objecten

DRCE6863 (De Ruiter), E23L.2350 (Enza), E23L.2352 (Enza), Proloog (Rijk Zwaan) NUN79002 (Nunhems), RZ24-243 (Rijk Zwaan).

 
Dee-Zire - Rijk Zwaan
    
DRCE1285 - De Ruiter
 
  Dee-Zire (Rijk Zwaan)   DRCE1285 (De Ruiter)  
         
 
E23L.2335 - Enza
 
Lausanna (Rijk Zwaan)
 
  E23L.2335 (Enza)   Lausanna (Rijk Zwaan)  
         
 
Nun72026 - Nunhems
 
SUMAPOL - Enza
 
  Nun72026 (Nunhems)   SUMAPOL (Enza)  
         
 
24-256RZ - Rijk Zwaan
 
24-268RZ (Rijk Zwaan)
 
  24-256RZ (Rijk Zwaan)   24-268RZ (Rijk Zwaan)  

 

 

Besluit

Alle geproefde komkommers hebben te weinig smaak en zijn te weinig sappig.

De komkommers van het ras Dee-Zire (Rijk Zwaan) zijn matig lekker, hebben een matig goede smaak en zijn te weinig knapperig. Deze komkommers zijn wel heel aantrekkelijk, hebben een heel mooie vorm en zijn net iets te donker van kleur.

DRCE1285 (De Ruiter) is een ras met lekkere komkommers. Deze komkommers met goede smaak zijn iets te weinig knapperig. Het uiterlijk is aantrekkelijk, de vorm van de komkommers is mooi, maar de vruchten zijn als enige in deze proef te bleek.

De vruchten van het ras E23L.2335 (Enza) zijn heel aantrekkelijk. Deze komkommers hebben de mooiste vorm van alle komkommers in deze proef. De kleur van deze lekkere vruchten met een matig goede tot goede smaak is te donker.

De komkommers van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn lekker en goed van smaak. De vruchten zijn iets te knapperig. Deze vruchten zijn aantrekkelijk maar het minst aantrekkelijk van deze proef. Vooral de vorm valt tegen (matig mooi). De kleur van de vruchten is net iets te donker.

De vruchten van het ras Nun72026 (Nunhems) zijn lekker met een matig goede tot goede smaak. De komkommers zijn net iets te weinig knapperig. De vruchten zijn heel aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn ideaal van kleur.

Het ras Sumapol (Enza) komt op gebied van smaak het minst uit deze proef. De komkommers zijn niet lekker, hebben geen goede smaak en zijn te weinig knapperig. Het uiterlijk van deze vruchten scoort wel goed. De komkommers zijn aantrekkelijk. De vruchten hebben een mooie vorm, maar de kleur is te donker.

De heel lekkere komkommers van het ras 24-256RZ (Rijk Zwaan) hadden de beste smaak van de komkommers in deze proef. De knapperigheid van deze komkommers was ideaal. De vruchten zijn heel aantrekkelijk en hebben een heel mooie vorm. De kleur van de komkommers is te donker.

De komkommers van het ras 24-268RZ (Rijk Zwaan) zijn heel lekker, goed van smaak en net iets te knapperig. De komkommers zijn aantrekkelijk, mooi van vorm, maar te donker van kleur (het donkerste van allemaal).

Algemeen gezien is de smaak het best bij de komkommers van de rassen 24-256RZ en 24-268RZ. Ook op gebied van uiterlijk scoort dit ras goed op de te donkere kleur na. Qua smaak vallen vooral de komkommers van het ras Sumapol tegen. Het uiterlijk bevalt het minst bij de komkommers van het ras Lausanna.

 

Lees het volledig rapport Consumentenonderzoek komkommer - Tweede teelt 2018

 

In samenwerking met

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2018
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (14896)/Commentaren (0)

Tags: rassen

Documenten

Links