X
GO

Overzicht smaakonderzoek komkommer

Hieronder vindt u een overzicht van het smaakonderzoek komkommer: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid, ... 
Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2017

Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2017

Consumentenonderzoek komkommer tweede teelt 2017

Auteur: Van Steenkiste Jana/vrijdag 15 december 2017/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Vruchtgroenten_GG, komkommer_GG, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

In het consumentenonderzoek komkommer (eerste teelt) werd nagegaan wat de invloed van ras is op de acceptatie van komkommers door consumenten op het gebied van smakelijkheid, (hoeveelheid) smaak, sappigheid, knapperigheid en uiterlijk.

 

 

 

Objecten

Roxanna (Rijk Zwaan), Lausanna (Rijk Zwaan), 24-248 RZ (Rijk Zwaan), 24-249 RZ (Rijk Zwaan), E23L.2300 (Enza), E23L.2335 (Enza), DRCE1232 (De Ruiter), NUN62060 (Nunhems).

 
Roxanna (Rijk Zwaan)
 
Lausanna (Rijk Zwaan)
 
  Roxanna (Rijk Zwaan)   Lausanna (Rijk Zwaan)  
         
 
24-248 RZ (Rijk Zwaan)
 
24-249 RZ (Rijk Zwaan)
 
  24-248 RZ (Rijk Zwaan)   24-249 RZ (Rijk Zwaan)  
         
 
E23L.2300 (Enza)
 
E23L.2335 (Enza)
 
  E23L.2300 (Enza)   E23L.2335 (Enza)  
         
 
DRCE1232 (De Ruiter)
 
NUN62060 (Nunhems)
 
  DRCE1232 (De Ruiter)   NUN62060 (Nunhems)  

 

 

Besluit

De komkommers van het ras Roxanna (Rijk Zwaan) zijn matig lekker en hebben een matige smaak. De komkommers hebben veel te weinig smaak, zijn te weinig sappig en iets te knapperig. De vruchten van dit ras zijn niet aantrekkelijk en zijn de minst aantrekkelijke in deze proef. De vorm is niet mooi en de kleur iets te bleek.

Ook de vruchten van het ras Lausanna (Rijk Zwaan) zijn matig lekker en hebben een matige smaak. Deze komkommers hebben veel te weinig smaak. De vruchten zijn veel te weinig sappig, het minst sappig van alle objecten in deze proef. De knapperigheid is ideaal. Hun uiterlijk is aantrekkelijk, met een mooie vorm en ideale kleur.

De lekkere komkommers van het ras 24-248 RZ (Rijk Zwaan) hebben een (matig) goede smaak. Ze komen het dichtst in de buurt van de ideale hoeveelheid smaak en sap, maar hebben nog steeds te weinig smaak en zijn te weinig sappig. De komkommers zijn iets te weinig knapperig. Het uiterlijk is heel aantrekkelijk en het meest aantrekkelijk in deze proef. De vruchten hebben een heel mooie vorm en een ideale kleur.

De komkommers van het ras 24-249 RZ (Rijk Zwaan) zijn lekker met een matige smaak die te weinig doorsmaakt. De komkommers zijn te weinig sappig en iets te knapperig. Het uiterlijk is aantrekkelijk. De vorm van de vruchten is mooi, maar de kleur te donker.

De minder lekkere komkommers van het ras E23L.2300 (Enza) hebben geen goede smaak, de minst goede van alle geproefde objecten. Deze komkommers hebben te weinig smaak, zijn te weinig sappig maar zijn wel ideaal van knapperigheid. De komkommers zijn heel aantrekkelijk, hebben een mooie vorm en zijn ideaal van kleur.

De komkommers van het ras E23L.2335 (Enza) zijn matig lekker, hebben een matige smaak en hebben te weinig smaak. De vruchten zijn te weinig sappig en net iets te knapperig. Het uiterlijk van deze komkommers is gematigd aantrekkelijk. De vorm is matig mooi en de kleur veel te donker.

Heel aantrekkelijk zijn de komkommers van het ras DRCE 1232 (De Ruiter). De vruchten hebben een heel mooie vorm, maar zijn volgens de consument wel veel te bleek. De smakelijkheid is minder lekker en ook de smaak van deze vruchten is matig tot minder goed. Deze komkommers hebben weinig smaak, zijn te weinig sappig maar wel ideaal qua knapperigheid.

De lekkerste komkommers in deze proef komen van het ras NUN 62060 (Nunhems). Deze komkommers zijn lekker, hebben een goede smaak en ondanks dat ze nog iets te weinig smaak hebben, benaderen ze best in deze proef de ideale hoeveelheid smaak. De knapperigheid van deze komkommers is ideaal. De vruchten zijn iets te weinig sappig. Het uiterlijk van deze komkommers is aantrekkelijk. De vruchten hebben een mooie vorm, maar zijn te bleek van kleur.

 

Volledig rapport Komkommer consumentenonderzoek tweede teelt 2017

 

Samenwerking

Het gebruikswaardeonderzoek komkommer werd uitgevoerd in samenwerking met het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver).

publicatiejaar2017
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Komkommer
Print

Aantal keer bekeken (11842)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x
soap2day