Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek eetbare bloemen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals organische bemesting, teelttechniek ...
Op 10 mei werd een bezoek gebracht aan 2 Nederlandse bedrijven die elk op hun eigen manier de teelt van eetbare bloemen en kruiden hebben uitgebouwd op hun bedrijf. Eén ding hadden ze alvast gemeen: een heel gepassioneerde bedrijfsleider die vol enthousiasme vertelt over het bedrijf.
Twee soorten bloemen werden beoordeeld door 56 consumenten: bernagie en Oost-Indische kers. Beide bloemen werden in openlucht in vollegrond en in de serre zowel in pot als in vollegrond geteeld.
In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.
Dit project wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf voor de teler.
Houdt u van eetbare bloemen? Dit willen we graag te weten komen aan de hand van deze enquête die loopt binnen het project 'Eetbare bloemen: sierlijk en smakelijk' gefinancierd door het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III).
Het project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' wil het potentieel dat eetbare sierteelt heeft, verder uitbouwen tot een duurzame en milieuvriendelijke teelt die als differentiatie en innovatie kan fungeren op een groente- en/of sierteeltbedrijf. Zowel voor de horeca als voor de teler lonkt de kans om dit product mee op te nemen in hun werking en zo een waardevol extraatje te creëren. Eetbare bloemen zal in dit project van zaad/stek tot plant, bloem, oogst, bewaring, afzet … en zelfs tot op het bord gevolgd en ondersteund worden door een brede communicatie en uitgebreide sensibilisering.
Demo delicatessegroenten met Catalogna Puntarelle Brindisina, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Catalogna Puntarelle di Galatina / Catalo, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Dandelion Violet Red Rib (Kokopell), Rossa di Treviso Tardiva, eco roodlof (Vreeken's zaden), Rouge de Vérone, chicorée sauvage (Semaille), Sessantina, eco broccoletto (Vreeken's zaden), Wasabi (Cook and herb), Suikerwortel (Vreeken's zaden), ABC-kruid (Cook and herb), Olijfkruid (Cook and herb), Japanse chrysant (Cook and herb) Hennepbladstokroos (Cook and herb), Rode incarnaatklaver (Cook and herb), Dropplant (Cook and herb), Oesterblad (Kruiden Claus), Lamsoor (Kruiden Claus), Witte bosaardbei (Kruiden Claus), Oca (Kruiden Claus), Crosne / Japanse andoorn (Kruiden Claus) en Muntverbena (Kruiden Claus).
Eetbare bloemen in pot demonstratie biologische teelt 2014 met abc-kruid of parakers, dropplant, Japanse crysant, Turkse drakekop, olijvenkruid, incarnaat klaver, oost Indische kers (donkerrood), driekleurig viooltje, purperklaver, goudsbloem, komkommerkruid, hennepbladstokroos, kaasjeskruid groot, heemst, slangeradijs of Javvaanse radijsbloem, rood sterafrikaantje, geel sterafrikaantje, vijfdelig kaasjeskruid, ijskruid, stalkaars en Griekse Alant.
Een demoproef werd aangelegd met de soorten basilicum op de markt, fijnbladige citroenbasilicum, genoveser, kaneelbasilicum, kleinbladige basilicum, rode basilicum, rood gekartelde basilicum en Thai basilicum. Binnen het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!' werd uitgetest of eetbare bloemen in pot kunnen geteeld worden.