X
GO

Overzicht smaakonderzoek blad en stengelgewassen

 

Prei rassen industrie sensorische analyse 2012

Prei rassen industrie sensorische analyse 2012

Sensorische analyse preirassen industrie 2012

Auteur: BUYSENS SASKIA/zaterdag 15 december 2012/Categorieën: Openluchtteelt, Prei, Smaak, Blad- en stengelgewassen, prei, Thema, rassen, Voorlichting, proefverslag, Proefverslag, Niet-leden

Industrieprei kan vezelig en taai zijn. Het is daarom belangrijk voor de verwerkende industrie dat ze prei krijgen waar deze kenmerken maar in beperkte mate aanwezig zijn. Daarom werden 16 rassen prei uit de rassenproef prei late herfst afzet industrie (OL12 PRRSIN) geproefd door 11 consumenten om een idee te krijgen van smakelijkheid, smaak, smaaksterkte, mondgevoel, vezeligheid en taaiheid.

Resultaten geven aan dat er behalve in algemene acceptatie (smakelijkheid) en taaiheid geen significante verschillen zijn tussen de rassen.

Alle prei uit de proef is matig lekker, de gemiddelde score voor smakelijkheid is 4 op een schaal van 1 (niet lekker) tot 7 (heel lekker). Prei van de rassen Callahan, Gevaria, TZ 2162 en Levis hebben de hoogste scores voor smakelijkheid terwijl Bulgina, Volta en ook Jumper, Krypton en Megaton een lagere score voor smakelijkheid krijgen.

De smaak van de prei is voor alle rassen OK en ze hebben ook allemaal matig veel smaak. Ook de textuur van de prei is OK toch is alle geproefde prei redelijk vezelig. Met een gemiddelde score van 3,93 op een schaal van 1 (heel zacht) tot 7 (heel taai) is de meeste prei ook wat taai.

Prei van de rassen Celsius, Bulgina en Darwin is redelijk taai terwijl die van de rassen Volta, Levis en Sevilla minder taai is. Door de grote variatie tussen de panelleden geeft deze proef slechts een indicatie van de smaakeigenschappen van de verschillende preirassen.

Om deze resultaten te bekrachtigen dient de smaakproef herhaald te worden met meer of met meer getrainde panelleden.

Sensorische analyse preirassen industrie 2012

publicatiejaar2012
afdelingSmaak
Teelt of thema
  • Prei
Print

Aantal keer bekeken (6182)/Commentaren (0)

Documenten

x