Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek smaak- en consumentenonderzoek andere: smaak, smakelijkheid, textuur, uiterlijk, zoetheid, zuurheid, aantrekkelijkheid.
Vitaton (Nunhems), Pluston (Nunhems), 099 (Enza Zaden).
De praktische doelstelling van dit project was de diversificatie van het aanbod van het witloofassortiment met betrekking tot verschillende toepassingen die toegevoegde waarde creëren. Hiervoor werd gestart met een fenotypering met betrekking tot morfologie en inhoudsstoffen vanuit het brede bestaande witloofassortiment (zowel hybriden als traditionele telerselecties).
De wetenschappelijke doelstelling was het verwerven van een betere kennis van de inhoudsstoffen van witloof, hoe deze variëren tussen oude telerselecties en hybriden en in functie van teeltomstandigheden.
In dit Witboek worden de belangrijkste resultaten van dit project en nieuwe innovatiemogelijkheden voor witloof besproken, en noden tot verder onderzoek geïdentificeerd.
Consumentenonderzoek van herfstprei met de rassen: Harston (Nunhems) verse markt / Levis (Syngenta) verse markt / Surfer (Bejo) verse markt / Volta (Seminis) industrie.
In het smaak- en consumentenonderzoek eetbare bloemen, uitgevoerd in het smaaklokaal van PCG, werd nagegaan wat de invloed van bloemsoort en teeltmethode is op de acceptatie van de eetbare bloemen door consumenten op het gebied van geur, smakelijkheid, smaak, textuur, uiterlijk en aankoopbereidheid op basis van smaak en uiterlijk.
Twee soorten bloemen werden beoordeeld door 56 consumenten: bernagie en Oost-Indische kers. Beide bloemen werden in openlucht in vollegrond en in de serre zowel in pot als in vollegrond geteeld.
In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.
Demo delicatessegroenten met Catalogna Puntarelle Brindisina, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Catalogna Puntarelle di Galatina / Catalo, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Dandelion Violet Red Rib (Kokopell), Rossa di Treviso Tardiva, eco roodlof (Vreeken's zaden), Rouge de Vérone, chicorée sauvage (Semaille), Sessantina, eco broccoletto (Vreeken's zaden), Wasabi (Cook and herb), Suikerwortel (Vreeken's zaden), ABC-kruid (Cook and herb), Olijfkruid (Cook and herb), Japanse chrysant (Cook and herb) Hennepbladstokroos (Cook and herb), Rode incarnaatklaver (Cook and herb), Dropplant (Cook and herb), Oesterblad (Kruiden Claus), Lamsoor (Kruiden Claus), Witte bosaardbei (Kruiden Claus), Oca (Kruiden Claus), Crosne / Japanse andoorn (Kruiden Claus) en Muntverbena (Kruiden Claus).
Basilicumrassen consumentenonderzoek met CITROENBASILICUM: Helios (Hild) en Lemon sel. Lemon (Enza) / GENOVESER BASILICUM: Marian (Enza) en Gustosa (Hild) / KANEELBASILICUM: Cinnamon (Jelitto) en Kaneelbasilicum (De Bolster) / FIJNBLADIGE BASILICUM: Piccolino (Enza) en Pluto (Hild) / RODE BASILICUM: Rosie (Enza) en Rubra (Hild) / ROOD GEKARTELD: Purples Ruffles (Jelitto) / THAISE BASILICUM: Sita (Hild) en Thursiflorum ‘Thai’ (Jelitto).
Tussen peterselierassen bestaan grote verschillen. Of er ook grote verschillen in sensorische eigenschappen zijn, werd onderzocht in een consumentenonderzoek peterselie waar een dertigtal consumenten peterselieblaadjes beoordeelden op smakelijkheid en acceptatie van smaak en mondgevoel. Smaakonderzoek peterselie met de rassen Novas (Clause) grove bladpeterselie, Petra (Bejo) fijne moskrul, Solid (Graines Voltz) fijne moskrul, Splendid (Graines Voltz) grove bladpeterselie.
In het consumentenonderzoek tomaat werd nagegaan wat de invloed van het gebruik van meststoffen uit viswater is op de acceptatie van tomaten door consumenten op het gebied van smakelijkheid, smaak en textuur.
Hieronder vindt u terug welke resultaten er geboekt werden binnen dit Interreg IVa Vlaanderen-Nederland project AquaVlan per thema en waar u de inhoud van het resultaat kunt opvragen en inkijken.
Eind juni 2011 werd een tweede consumentenonderzoek georganiseerd met potentiële vissoorten voor aquacultuur in Vlaanderen en Zeeland waaraan een veertigtal consumenten deelnamen.
Op 11 en 12 februari 2010 proefden een zestigtal consumenten van diverse leeftijden een aantal potentiële vissoorten voor aquacultuur in Vlaanderen en Zeeland in het kader van het Interreg IV programma voor de grensregio Vlaanderen - Nederland met als titel 'Aqua-Vlan duurzame aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland'.
Op 11 en 12 februari 2010 proefden een zestigtal consumenten van diverse leeftijden een aantal potentiële vissoorten voor aquacultuur in Vlaanderen en Zeeland in het kader van het Interreg IV programma voor de grensregio Vlaanderen - Nederland met als titel Aqua-Vlan (duurzame aquacultuur in de Grensregio Vlaanderen-Nederland).
Op dinsdag 7 september 2021 organiseerden we een BATAAT dag. Het programma omvatte een seminarie met verschillende presentaties omtrent de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld (VLAM), de teelt van bataat in Vlaanderen (PCG), gebruikswaarde en consumentenappreciatie van lokale bataat (PCG) en de verwerking van bataat tot vriesverse producten (Ardo). Na het seminarie werd een rondgang georganiseerd waarin naast de tussentijdse proefresultaten van 2021 ook bewaring, mechanische onkruidbestrijding en machinedemonstraties aan bod kwamen.
Bonita (kleur: wit), Orleans (kleur: oranje), Evangeline (kleur: oranje), Bellevue (kleur: oranje), Beauregard (kleur: oranje), Bayou Belle (kleur: oranje), Purple “Sakura” (kleur: paars), Covington (kleur: oranje).
Burgundy (kleur: oranje), Orleans (kleur: oranje), Evangeline (kleur: oranje), Bellevue (kleur: oranje), Beauregard FN (kleur: oranje), Erato Orange (kleur: oranje), Erato Deep Orange (kleur: oranje), Georgia Jet (kleur: oranje), Indosweet (kleur: oranje).
Vergeten groenten consumentenonderzoek met Gele raap (BelOrta), Witte raap (BelOrta), Pastinaak (BelOrta), Peterseliewortel (BelOrta).
Consumenten werd onderverdeeld in gewone consumenten en professionele consumenten, telers en chefs die deel uitmaakten van het Leader project voor het proeven en beoordelen van de minibietjes: Albina Vereduna (Graines Voltz), Boldor F1 (Bejo), Boro F1 (Bejo), Chioggia Guardsmark (Vreeken's zaden), Cylindra (Vreeken's zaden), Kestrel F1 (Sakata), Pablo F1 (Bejo), Robuschka (Bingenheimer).