GO

Overzicht onderzoek water openlucht

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek water openlucht. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals gewasbescherming, ...
22-6-2023 13:00 - 15:30/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (56)/Commentaren (0)/
Peilgestuurde drainage met subirrigatie aangelegd

Peilgestuurde drainage met subirrigatie aangelegd

Op één van onze percelen in Kruishoutem startten we een experiment met peilgestuurde drainage in combinatie met subirrigatie. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat extra water gebufferd kan worden in landbouwbodems, voornamelijk op tijdstippen dat de bodem niet verzadigd is met water.

donderdag 11 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (410)/Commentaren (0)/
Nieuw project over stuwen

Nieuw project over stuwen

De droogte van de afgelopen jaren maar ook de recente overstromingen tonen duidelijk aan dat we het landschap klimaatrobuuster moeten maken. Door toepassing van stuwen in waterlopen wordt het water maximaal op de akkers vastgehouden en wordt infiltratie bevorderd.

dinsdag 2 mei 2023/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (859)/Commentaren (0)/
Tags: water
Onderzoek in bataat gaat verder

Onderzoek in bataat gaat verder

Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Toch zijn er nog heel wat vragen waarop we vandaag het antwoord niet kennen en vraagt de uitbreiding van deze teelt diepgaander onderzoek.

dinsdag 21 februari 2023/Auteur: Tack Annelien/Aantal keer bekeken (3968)/Commentaren (0)/
Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

Op donderdag 15 december vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer’ plaats. De studiedag werd georganiseerd door het Waterportaal, een Oost-Vlaams infoloket waar land- en tuinbouwers terecht kunnen met vragen en informatie over waterbeheer op het bedrijf. In de toekomst zullen we meer en meer geconfronteerd worden met lange periodes van droogte en toenemende kans op intense buien en eventueel overstromingen. Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

dinsdag 24 januari 2023/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (4078)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Praktische tips en maatregelen

We hebben vaker te maken met droge, hete periodes die worden afgewisseld met plaatselijk zeer zware buien. Je kan je gewassen hiertegen wapenen door in te zetten op goed bodembeheer in combinatie met efficiënt watergebruik. Op donderdag 15 december 2022 vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' plaats op het PCG waarbij praktische tips en maatregelen voorgesteld werden.

dinsdag 24 januari 2023/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (4326)/Commentaren (0)/
Tags: irrigatie
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

dinsdag 8 november 2022/Auteur: Waverijn Anne/Aantal keer bekeken (6363)/Commentaren (0)/
Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Droogte speelt groei en kwaliteit parten

Druppelirrigatie helpt opbrengst veilig te stellen

Het laat geen twijfel dat afgelopen seizoen niet eenvoudig was om kwalitatieve prei te telen met een goede opbrengst. De aanhoudende droogte veroorzaakte veel stress met alle gevolgen van dien. Op het PCG werden in het kader van TETEG (Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele en klimaat robuuste landen tuinbouw), DRIP en IPMTrips proeven opgezet en beoordelingen gedaan om deze impact te monitoren.

vrijdag 14 oktober 2022/Auteur: PCG openluchtteam/Aantal keer bekeken (2246)/Commentaren (0)/
Gewasschade door de droogte

Gewasschade door de droogte

De hitte was voor de gewassen even schadelijk als de droogte.

De aanhoudende droogte veroorzaakte i n Vlaanderen heel wat schade in diverse teelten. We polsten bij het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en Inagro in grote lijnen naar de actuele gewasschade. Kanttekening daarbij is dat er lokale en regionale verschillen zijn. Een overzicht van de gewasschade ...

maandag 19 september 2022/Auteur: Luc De Reycke/Aantal keer bekeken (5225)/Commentaren (0)/
Kies voor alternatieve waterbronnen

Kies voor alternatieve waterbronnen

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat belangrijke watervoerende lagen in Vlaanderen onderhevig zijn aan verdroging. Daarom gebruik je best zo veel mogelijk andere waterbronnen dan diep grondwater. Om welke bronnen gaat het, wie zijn de waterbeheerders en welke acties kan je ondernemen om deze waterbronnen te gebruiken? Door de klimaatverandering zullen periodes van waterschaarste in de toekomst frequenter voorkomen. Enkel met een robuust waterbeleid, gebaseerd op wateropslag, waterbuffering en een duurzaam watergebruik, kunnen we de schade zo veel mogelijk  beperken. Naast diep grondwater bestaan er diverse soorten alternatieve waterbronnen. We geven een kort overzicht.

maandag 19 september 2022/Auteur: Vandewoestijne Elise/Aantal keer bekeken (6468)/Commentaren (0)/
RSS
1345Laatste