Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek uien. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, geïntegreerde bestrijding, ziekten, plagen, onkruidbestrijding, ...
De laatste weken is er opnieuw meer beweging op de uienmarkt. Begin deze maand stabiliseerden de prijzen en vond er weinig handel plaats. De afgelopen dagen was duidelijk te merken dat de vraag steeg. De productkwaliteit blijkt nog steeds prijsbepalend. Een goede bewaring loont duidelijk bij verkoop.
De afgelopen decennia heeft het areaal uien in België een enorme groei gekend. Van 1.200 ha in 2007 tot 5.050 ha in 2023. Hierdoor is het relatief de sterkst groeiende groenteteelt in Vlaanderen. De wereldmarkt voor export van uien wordt mee gedomineerd door Nederland. Dat Nederlandse verwerkers de laatste jaren meer en meer hun weg vinden naar de Vlaamse uienteler geeft dan ook aan dat er toekomstperspectief is voor de uienteelt hier bij ons.
Na een atypisch teeltseizoen zijn alle uien ingeschuurd, ofwel bij de teler, ofwel bij de afnemer. Na enkele weken in de bewaring is het moment gekomen een eerste balans op te maken van de kwaliteit in de bewaring en de huidige marktsituatie.
Na een nogal uitzonderlijk teeltseizoen oogstten we op PCG half september de rassenproef uien. Wederom waren er veel verschillen waarneembaar in opbrengst. De maatsortering en kwaliteit in de bewaring zullen later bepaald worden, maar de bruto veldopbrengsten willen we jullie niet onthouden.
De laatste uien verdwijnen stilaan van het veld. Dit betekent echter niet het einde van het seizoen. Zoals u reeds eerder kon lezen in onze nieuwsbrief is ook de bewaring een zeer belangrijk onderdeel van de teelt. Zeker na afgelopen seizoen, waarbij de teelt met ups en downs is verlopen. De kwaliteit van veel partijen is vandaag ondermaats.
De uienoogst is volop aan de gang. Er zijn al veel uien ingeschuurd, maar ook na de regen van deze week moeten nog veel uien van het land komen. De late zaai geeft een minder goede/gelijkmatige afrijping en een late oogst tot gevolg. In tegenstelling tot andere jaren komen veel uien nog groen van het land. Dit vraagt dan ook extra aandacht tijdens de bewaring.
Na de vochtige, groeizame omstandigheden van de afgelopen weken ogen de voorspellingen droog en warm voor de komende 14 dagen. De gestreken uien zullen snel afrijpen, de niet gestreken uien zullen dit allicht gaan doen. Op verschillende plaatsen zullen de uien moeilijk strijken. Het is raadzaam om niet te wachten met rooien tot ze strijken aangezien dit bij deze partijen nefast is voor de kwaliteit.
Op donderdag 3 augustus 2023 vond het proefveldbezoek openluchtteelten in prei en uien plaats op PCG. De lopende proeven werden toegelicht met het accent op onkruiden- en tripsbestrijding en Impact bodembewerkingen op N-vrijstellingen.
Valse meeldauw is één van de meest voorkomende ziekten in de teelt van uien. De ziekte gedijt best onder vochtige omstandigheden (dauwnachten) en gematigde temperaturen (18-20°C). Vooral lange bladnatperiodes verhogen het risico op infectie. Ondanks de stijgende temperaturen en beperkte neerslag is de kans op infectie nog steeds groot.
De maand juli was natter dan normaal. Gemiddeld kloppen we af op 131,1 mm neerslag, waar dit normaal 76,9 mm is. Deze regenval was welgekomen voor veel gewassen, waaronder ook de uien, die her en der begonnen te lijden van de droogte. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen werden net voor de regen de eerste plantuien geoogst. De opbrengst op beregende percelen is goed, de kwaliteit varieert wel enorm. De resultaten van de niet-beregende percelen lijken op het eerste zicht nog redelijk.