Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek uien. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, geïntegreerde bestrijding, ziekten, plagen, onkruidbestrijding, ...
Een tijdige start en beredeneerde keuze qua behandelingen maakt tripsbeheersing haalbaar in uien.
Deze proef werd aangelegd om alternatieven te vinden voor Xinca in uien (Allium cepa / ALLCE). Xinca (385 g/l bromoxynil, SC) is een contactherbicide met een sterke werking op heel wat onkruiden waaronder klein kruiskruid. Daarnaast werd ook gekeken naar andere strategieën met de huidige middelen alsook welke actieve stoffen een goede aanvulling kunnen zijn voor de bodemherbiciden.
Ondertussen zijn op veel plaatsen de zaaiuien in de grond geraakt. Her en der is niet het volledig voorziene areaal uitgezaaid omwille van het late voorjaar en het bijkomend risico op een verlaagde opbrengst. De natte omstandigheden en het laat zaaitijdstip hebben een enorme impact gehad op de zaaiomstandigheden. Regenbuien kort na zaai veroorzaakten in sommige regio’s plassen op het veld. Of dit nat, laat voorjaar een nadelig effect zal hebben op de teelt is nog koffiedik kijken en zeer afhankelijk van weersomstandigheden en regio.
Net als veel praktijkbedrijven is ook PCG er dit seizoen nog niet in geslaagd uien te zaaien in goede omstandigheden. De bodem laat het niet toe bewerkt te worden zonder (langdurige) schade aan te richten. Ook de voorspellingen spelen niet in ons voordeel, wanneer de bodem bekwaam is om te bewerken hangt de volgende bui al boven ons hoofd.
Diverse groentevliegen, waaronder bonenvlieg en uienvlieg, kunnen in uien grote schade veroorzaken. Deze schade uit zich in wegval van planten wat rechtstreeks invloed heeft op de opbrengst. Een vlotte opkomst bij warm weer en een fijne bodemstructuur kunnen reeds de schade beperken maar deze factoren heeft men natuurlijk niet allemaal in de hand.
Afgelopen dagen is de wind gedraaid. Na een lange periode van zuidelijke wind komt deze nu eerder uit het noorden wat zorgt voor drogende omstandigheden op het veld. Na lang wachten zullen we dan ook snel aan de slag kunnen met de veldwerkzaamheden. Er moeten immers nog veel uien gezaaid worden. Het zal van groot belang zijn niet te ongeduldig te zijn, de ondergrond kan nog tamelijk nat zitten waardoor te vroeg starten nefast is voor de bodemkwaliteit. De kwaliteit en toestand van het zaaibed heeft ook een impact op alles wat volgt na zaai. Zo is de efficiëntie van de onkruidbestrijding deels afhankelijk van de conditie van het zaaibed. Voor tips omtrent de voorbereidende bodembewerkingen kan u terecht in het voorgaand artikel 'Seizoen zaaiuien staat voor de deur'' op onze website.
Met de omschakeling naar het zomeruur in het verschiet staat ook het voorjaar weer voor de deur. Her en der zijn in de droge periode van februari al wat veldwerkzaamheden uitgevoerd, maar het overgrote deel staat nog op de planning. Hieronder vallen ook de voorbereidende werkzaamheden voor de teelt van zaaiuien. Op de zwaardere grondsoorten (klei) vond al een eerste zaaiperiode plaats. Op de lichte gronden (zand – zandleem) gaan we hiermee van start gedurende de 2de helft van maart, afhankelijk van de klimaatomstandigheden.
Kwaliteit na bewaring is in de uienteelt van groot belang. Kwaliteitsverlies heeft rechtstreeks invloed op het financiële eindresultaat voor de teler. Naast de teeltomstandigheden en bewaartechniek speelt ook de rassenkeuze een grote rol. Ieder ras beschikt namelijk over z’n eigen specifieke kwaliteiten. De rassenproef van 2022 wordt nog steeds opgevolgd in de bewaring.
Op 24 januari 2023 organiseerde het Departement Landbouw en Visserij een studienamiddag met als thema ‘Uien telen in een veranderend klimaat’. Hiervoor werd samengewerkt met PCG, Inagro, Ingro, Vegras en Boerenbond. Dankzij het gevarieerde programma waarin diverse thema’s als bemesting, irrigatie, bewaring en afzetmarkt aan bod kwamen, konden we rekenen op meer dan 100 aanwezigen.