Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek prei. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van alternatieve middelen tegen Tabakstrips (Thrips tabaci / THRITB) in prei (Allium porrum / ALLPO) na te gaan. Door het dalende aantal erkende middelen dat kan ingezet worden tegen trips in prei, wordt in het kader van het project ‘IPMTrips’ naar alternatieve of nieuwe potentiële middelen gezocht. Daarbij worden middelen met een fysische of stimulerende werking ook in rekening genomen.
De efficiëntie van middelen voor de bestrijding van Colletotrichum (Colletotrichum circinans) in prei (Allium porrum / ALLPO) wordt in deze proef nagegaan. Het schadebeeld van Colletotrichum lijkt op dat van papiervlekkenziekte maar de vlekken komen vooral voor op of net boven de schacht, aan de overgang van blad naar schacht. Aanvankelijk zijn de onregelmatige vlekken bleek maar onder vochtige omstandigheden komen er zwarte puntjes in de vlekken voor. De schimmel overleeft in de bodem en op gewasresten. De infectie gebeurt meestal vanaf de grond. De aantasting komt meestal voor op de schacht juist boven de grond. De sporen worden verspreid via het opspatten van regendruppels. De schimmel kan direct infecteren zonder de aanwezigheid van wondjes. Warm, vochtig weer zijn ideale omstandigheden voor een infectie.
De preiplanten hebben eind augustus toch wat droogtestress ervaren, wat resulteerde in een hogere voldoening aan de vochtvraag bij de preiplanten met druppelirrigatie ten opzichte van de preiplanten zonder irrigatie.
Prei rassenonderzoek vroege herfstteelt 2021 voor de verse markt met volgende rassen: Krypton (Nunhems), 38-LE407 (Rijk Zwaan), Exeter (Uniseeds/Tozer), Batter (Bejo), Likestar (Seminis), Nunton (Nunhems), Poulton (Nunhems), Sureton (Nunhems), Curling (Bejo), Defender (Bejo), Darter (Bejo), Oslo (Enza).
De term 'intercropping' is overgenomen uit het Engels en kunnen we vertalen als 'combinatieteelt'. Het omvat verschillende teeltcombinaties waarbij men een tweede gewas tussenin het hoofdgewas teelt op hetzelfde perceel. Het tweede gewas noemen we verder de ‘tussenteelt’. De tussenteelt kan de dichtheid van bepaalde plagen in het gewas verminderen en zo de aantasting beperken zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Inagro, het PCG en het CRA-W (Gembloux) legden enkele proeven aan in bioteelten van kool, sla en paprika om na te gaan of deze methode een mogelijk alternatief kan zijn voor de inzet van biopesticiden of het afdekken van de teelten tegen bepaalde plagen. De geteste 'tussengewassen' zijn gekozen in functie van rupsen en bladluizen als doelplagen.
De presentaties van deze studieavond zijn nu beschikbaar: Nieuwe IPM-checklist & Pré-ecoregelingen / Bemesting prei haalbaar! / Topbodem voor gezonde preiteelt / Onkruidbestrijding in prei hoe aanpakken? / Trips: wat leren we uit ervaringen? / De kracht van biodiversiteit / Rassenkeuze: ken de sterkte van je ras! / Duurzame preiteelt in de praktijk / Prei op dragers.
Eind 2021 kenden we opvallend zacht weer, dit in combinatie met de vele regenval heeft ervoor gezorgd dat veel percelen opnieuw groei kenden, waardoor deze nu bleker en zwakker staan door de lage stikstofvoorraad in de bodem. Het is daarom aangewezen om, van zodra het perceel dit toelaat, een staal te nemen voor bijbemesting, wat vanaf 16 januari opnieuw kan. Beperk de grootte van de giften.
De proef rassenonderzoek zomer is gezaaid op 10 februari onder koud glas en uitgeplant op 6 mei op de percelen van het PCG te Kruishoutem. We hebben gerooid op 20 augustus. De proef rassenonderzoek vroege herfst werd aangelegd op een proefveld te Kruisem. Gezaaid op 9 maart en uitgeplant 16 juni. Door de trage gewasontwikkeling omwille van de natte teeltomstandigheden, voornamelijk bij de teeltstart, werd er pas geoogst op 12 oktober.
Momenteel is er een oogstpiek voor het ras Giewont. Indien men kolen van een goede kwaliteit wenst te oogsten, dan kunnen de kolen op veel percelen niet in een keer weggeoogst worden en zijn twee oogstbeurten aangewezen. Na de neerslag is er nog veel groei geweest.
Nu de nachten langer worden, blijft het gewas langer nat, wat gunstig is voor de ontwikkeling van roest. Volg het gewas goed op, een goede referentie hiervoor is Harston omdat dit ras zeer gevoelig is voor roest. Purpervlekkenziekte zien wij dit jaar meer dan de voorbije jaren. Temperaturen hoger dan 20°C en een vochtige omgeving zijn ideale omstandigheden.