Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek prei. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
De opkweek van de preiplanten voor het komend seizoen verloopt behoorlijk moeilijk. Door de koude en natte weersomstandigheden van maart, april en begin mei is er later uitgezaaid en/of is de kieming en opkomst minder goed verlopen. Heel wat telers zijn uitgeweken naar een serre voor de opkweek en ook dit is niet het meest ideale scenario. Planten die van binnen naar buiten gaan, hebben het moeilijk met de aanpassing aan het gewijzigde klimaat. In een serre is het meestal vochtiger en is er geen wind waardoor er minder uitdroging is. Zeker bij schraal weer tijdens het uitplanten kunnen planten van onder plastiek of glas het moeilijk hebben.
Prei rassenonderzoek zomerteelt 2022 voor de verse markt met: Krypton (Nunhems), Bejo 3385 (Bejo), Bejo 3398 (Bejo), Bowler (Bejo), Cherokee (Enza), Chiefton (Nunhems), Nebulus (Rijk Zwaan), Oslo (Enza), RZ 38-LE005 (Rijk Zwaan), Shafton (Nunhems), Vigora (Hazera).
Van zodra het weer het opnieuw toelaat, zal er regelmatig prei geplant worden voor de herfst- en winterteelt. Na het aanplanten is de eerste actie veelal de onkruidbestrijding. In 2021 zijn de herbiciden op basis van de actieve stof bromoxynil (Bromotril, Xinca, …) verdwenen en is de bestrijding van onkruid in na-opkomst een stuk moeilijker geworden. Ondertussen zijn er ook enkele nieuwe toelatingen in de teelt van prei.
De meeste prei voor bewaring is geoogst. Er was dit seizoen een groot verschil in lengte van de stok waar te nemen. Plantdata, rassen en grondsoort waren allemaal zaken die invloed hadden op de snelheid van groei van de zaadstengel.
De groei is pas eind maart goed op gang gekomen en de prei is nu nog wat aan het toenemen in volume. Tegelijkertijd is de schotstengel ook snel aan het groeien waardoor de oogst voor industrie of frigobewaring niet echt later zal zijn dan normaal. De eerste stok met lengtes tot 15 cm werd al in de tweede helft van maart waargenomen in Pluston. Dit kwam uiteraard voor bij prei die geplant was tot half juli.
De hergroei van prei is op de meeste percelen gestart rond 20 maart, weken later dan de voorbije jaren. Aangezien heel wat telers eerder lichte prei aan het oogsten en verwerken waren, heeft men weinig productie kunnen behalen tot eind maart. Nu is er een duidelijke productietoename maar in principe is het de laatste maand voor de oogst van de winterprei.
De hergroei van prei na de winter is ondertussen gestart, veel later dan wat wij de voorbije jaren gewoon waren. Toch worden op veel bedrijven nog steeds lage opbrengsten gehaald. Op percelen waar regelmatig prei staat, zien wij soms veel schade van sleet en papiervlekkenziekte. Veelal is dit het gevolg van een algemene verzwakking van de prei.
De voorbije week was behoorlijk koud met nachtvorst. Hierdoor geraakt de prei moeilijk in hergroei en blijft de productie op een laag niveau. Op veel bedrijven is het opbrengstniveau momenteel 30 à 35 ton per hectare.
De prei is na de vorstperiode van december goed gerecupereerd maar de voorbije week was het opnieuw koud met verschillende dagen met nachtvorst. De hergroei is er nog niet helemaal.