Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek prei. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.
Na een warme en natte zomer viel er de afgelopen 40 dagen extreem veel neerslag, zeker in West- en Oost-Vlaanderen en nog het meest in de Westhoek, een regio waar er redelijk wat groenten, waaronder prei, geteeld worden.
Gans Vlaanderen heeft de afgelopen dagen heel wat neerslag te verwerken gekregen. De druk van papiervlekkenziekte zal nu heel sterk toenemen.
Benieuwd naar het verdere verloop van de proeven met bijbemestingen in de najaarsteelten knolselder, prei en bloemkool op Inagro, PCG en PSKW? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.
Zoals de voorbije weken reeds meegedeeld, blijft er op sommige percelen redelijk wat schade te zien van trips. Het vreemde is dat er toch vrij grote verschillen te zien zijn tussen percelen, zelfs bij eenzelfde teler. Een gefundeerde verklaring hiervoor hebben wij voorlopig niet behalve dat omgevingsfactoren een rol spelen, bijvoorbeeld de aanwezigheid van uien in de omgeving of vochthoudend vermogen van de bodem of wortelontwikkeling.
PCG organiseerde op 26 oktober 2023 een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers. Dit werd voorafgegaan door een proefveldbezoek prei.
De groei van de prei blijft maar aanhouden. Prei voor oogst tussen december en maart is het grootste deel van het areaal. Deze prei wordt, afhankelijk van de grondsoort, geplant tussen eind juni en half juli. In normale jaren is de productie nu maar voor 50-70% gevormd. Nu zijn er al heel wat percelen waar de prei quasi klaar is om geoogst te worden met een productie van meer dan 40 ton per hectare. Het zal er echt op aankomen om de prei die nu een zeer goede kwaliteit heeft, ook zo te houden tot aan de oogst.
Ondervind je op jouw bedrijf ook de gevolgen van het veranderend klimaat? Vraag je je ook af hoe je straks de klimaatinspanningen die je uitvoert op je bedrijf kan becijferen? Ben je met andere woorden benieuwd naar de klimaatimpact van jouw bedrijf? Word dan één van onze pilootbedrijven voor een klimaattraject.
Ingro, Vegras en PCG organiseerden een demoplatform industrieteelten te Kruisem op dinsdag 19 september 2023. In de bezoekersgids lees je meer info betreffende de rondgang in de teelten: wortel, pastinaak, koolgewassen, spinazie en prei.
Op het innovatief groente-eiland van de afgelopen Werktuigdagen demonstreerden we diverse machines. Onder hen stonden ook enkele bemestingsmachines uitgestald. Uit de demoproef kwam naar boven dat rijenbemesting een veelbelovende techniek is. Andere technieken zoals bladbemestingen geven minder (snel) resultaat.