Le vendredi 18 septembre 2020, une visite sur les champs d’essais s’est déroulée au PCG avec le thème 'La protection intégrée des cultures en plein air'. Les essais des projets ECOPAD et BIOPROTRECT dans les cultures de carottes, poireaux, basilic et chou-fleur ont été présentés.
Op vrijdag 18 september 2020 ging het proefveldbezoek 'Gewasbescherming IPM in openluchtteelten' door op de proefvelden van het PCG. Rondgang in de proeven van wortelen, prei, basilicum, bloemkool en bonen met als thema: Bestrijding van ziekten & plagen en de efficiëntie van diverse gewasbeschermingsmiddelen en spuittechnieken.
This trial has been set up to evaluate the efficacy of biofungicides for the control of Botrytis (Botrytis cinerea / BOTRCI) and Sclerotinia (Sclerotinia sclerotiorum / SCLESC) in beans (Phaseolus vulgaris / PHSVX). The key questions is: What is the efficacy of specific biofungicides integrated in an IPM scheme in comparison with the reference scheme? Objects: 1 Untreated, 2 Luna Sensation / Trend 90 / Geoxe, 3 Luna Sensation / PM14/008, 4 Luna Sensation / PM17/008, 5 Luna Sensation / PM19/015, 6 Luna Sensation / PM18/007, 7 Luna Sensation / PM19/016.
Mundial kan niet langer ingezet worden om zaaizaad van uien of prei te beschermen tegen de uien- en bonenvlieg. Alternatieven, zoals Force-coating, zijn beschikbaar en kunnen in combinatie met goede teeltpraktijken de schade sterk reduceren. Sinds 2017 is Mundial (500 g/l fipronil, SC) niet langer toegelaten in België en vorig jaar liep ook de opgebruiktermijn van zaaizaad met Mundialcoating af. In uien zijn er daardoor bijna geen bestrijdingsmiddelen meer over tegen uienvlieg (Delia antiqua) en bonenvlieg (Delia platura). Beide vliegsoorten kunnen zware schade veroorzaken in uien, in de vorm van uitval na zaai of door vraatschade aan de bollen.
In deze demonstratieve proef wordt gekeken of de stikstof die na een spinazieteelt achterblijft in de bodem, of mineraliseert uit de oogstresten, beter beschikbaar kan gemaakt worden voor een late bonenteelt. De proef bestaat er in de spinazie te laten opschieten na oogst (in tussentijd tegen wanneer de bonen gezaaid worden). Op die manier is er opname van het achtergebleven nitraatresidu in de bodem na de spinazieteelt. Voor de zaai van de bonen (zaai 1/08) wordt de opgeschoten spinazie vernietigd. De stikstof die vrijkomt door mineralisatie kan dan benut worden door de bonenteelt.
Le projet EMMA vise principalement à promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Ce type de culture est très exigeant en terme de qualité visuelle, de sécurité pour le consommateur.
Ce projet vise donc à constituer un socle de références répondant à la volonté de réduction notable des produits phytosanitaires pour les cultures légumières et la culture de fraises (grâce à un travail conséquent de compilation de travaux et méthodes y répondant) et à élaborer des nouvelles références pour répondre aux attentes en matière d’innovation et aux nombreuses questions restées sans réponse.
In het grensoverschrijdend project werd gestreefd om een reeks technieken op punt te stellen. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag naar reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (door een compilatie te maken van reeds bestaande methodes) en anderzijds om nieuwe technieken te ontwikkelen die voldoen aan de verwachtingen naar innovatie en aan talrijke onbeantwoorde vragen.
Dit project doet daarom zowel een beroep op de competenties en de complementariteit van de projectpartners, als op de ervaringen van de telers uit beide productieregio’s. Het doel is om de kennisuitwisseling en -verspreiding over de grenzen heen te verbeteren en nieuwe technieken te introduceren door het uitvoeren van onderzoek.
De teelt van groenbemesters is voor vele groentetelers een vaste activiteit binnen het teeltplan. De voornaamste redenen voor het zetten van een groenbedekker zijn de stikstofopname na de hoofdteelt en de bodemverbeterende eigenschappen (opbouw koolstofgehalte). Wat de bijkomende invloed is van deze groenbemesters op bvb. bodemziektes of de vermeerdering van plagen of aaltjes, is echter niet altijd geweten.
Het doel van dit project zijn de ntwikkeling en de productie op pré-industriële schaal van nieuwe fytosanitaire biofungiciden voor de biologische bestrijding van ziekten bij bepaalde graangewassen en groenten in de grensoverschrijdende zone.
The trial has been set up to evaluate the efficacy of lipopeptides against Sclerotinia (Sclerotinia spp. / SCLESP) in beans (Phaseolus vulgaris / PHSVX). The trial was set up at a research field in Anzegem, Belgium, in 4 parallels. The plot area was 26.25 m² and the variety used was Bomont. In parallel three and four the cultivation of bean was preceded by a cultivation of ray grass as green manure to evaluate the influence of the incorporation of this green manure on the presence of sclerotia in the soil. Therefore a sample of 500 g soil was taken in each plot. The samples were analyzed by the research institute ILVO.