Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek koolgewassen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Waarnemingen en Waarschuwingen (W&W) zijn reeds verschillende jaren een belangrijk onderdeel van optimale geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM). Door technieken als automatische insectenvallen, modellering in de cloud en digitale communicatiesystemen in te zetten, willen we de bestaande systemen verder verbeteren. Zo kunnen de W&W-systemen met gerichte berichtgeving de telers bijstaan in het optimaliseren van de gewasbescherming.
Door het uitzonderlijke weer afgelopen seizoen ondervonden veel telers moeilijkheden met plagen. Vooral trips heeft lelijk huisgehouden op veel preipercelen, waar behandelingen door de droogte weinig effect hadden. De regen tijdens september heeft hier een einde aan gemaakt en de hergroei is volop bezig, maar de schade is nog niet onmiddellijk weg. Hoewel de tripsdruk sterk gedaald is, kunnen er nog actieve tripsen gevonden worden.
Een gebrek aan praktijkkennis over deze maatregelen weerhoudt telers er echter van ze toe te passen. Het doel van het SUSCABFLY-project is om de kennishiaten over deze technieken weg te werken en verder te bouwen aan een duurzame beheersingsstrategie voor deze plaag.
Er werden verschillende veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, vernietigen van groenbedekkers, rassenonderzoek en irrigatie.
Het droge voorjaar kende een abrupte onderbreking door de vele regen van afgelopen weken. Er is echter niet overal evenveel neerslag gevallen. De hoeveelheden variëren tussen 15 en 75 liter. De warme temperaturen die nu volgen, betekenen groeizame omstandigheden voor de vele gewassen die mogelijks door de voorgaande droogte wat moeilijkheden ondervonden maar beregenen is op de meeste plaatsen voorlopig nog niet nodig. Met de voorspelling van het extreem warme weer kan dit echter nog rap veranderen.
Momenteel is er een oogstpiek voor het ras Giewont. Indien men kolen van een goede kwaliteit wenst te oogsten, dan kunnen de kolen op veel percelen niet in een keer weggeoogst worden en zijn twee oogstbeurten aangewezen. Na de neerslag is er nog veel groei geweest.
Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.
Une enquête réalisée dans le cadre de ce projet a montré que l'un des facteurs qui freinent l'utilisation des produits biologiques de protection des cultures est le manque de connaissance des produits. Afin de répondre à ce besoin, 15 fiches techniques de 15 produits biologiques, principalement à base de micro-organismes, homologués en Belgique et/ou en France, ont été rédigées dans le cadre du projet. Les informations générales sont combinées aux résultats de tests disponibles et aux conseils des fabricants pour un résultat optimal.
Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.
Les fiches techniques Ecopad: Lutte intégrée contre le mildiou des endives Phytophthora cryptogea / Gestion des déchets / Le thrips, Frankliniella occidentalis, en cultures de fraises / La drosophile à ailes tachetées, Drosophila suzukii, en cultures de fraises / Raisonner la protection contre les maladies foliaires de la carotte / La mouche mineuse d’Alliacées / Chenilles sur chou / Evaluation de substances naturelles pour lutter contre les chenilles sur choux / Intercropping.
Deze proef werd opgezet om het effect na te gaan van verschillende biologische beheersmaatregelen op de aantasting veroorzaakt door koolvlieg in het veld.
Op maandag 13 februari 2023 ging de studieavond industriebloemkool door, georganiseerd door het Departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met PCG, Inagro, TACO, Ingro en Boerenbond.
Opbrengst van prei lager dan normaal / Hitte en vorst heeft gezorgd voor onvoldoende industriebloemkool / Lastig seizoen voor spruitkooltelers / Bijbemesten kan terug vanaf 16 januari indien nodig
Op 5 juli werd op een praktijkveld te Ingooigem een rassenproef industriebloemkool geplant. Het perceel werd vanaf half augustus een paar keer beregend. Het nitraatresidugehalte was rond het tijdstip van de eerste oogst zeer laag. In de laatste week van september werd gestart met de oogst van de vroegste rassen.
Op maandag 13 juni 2022 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.
Eind maart is een groot deel van het uienareaal uitgezaaid. De regen die volgde, zorgde voor een goede werking van de toegepaste bodemherbiciden alsook een veelbelovende start voor de opkomst ...
Bloemkool rassenproef industrie eerste vrucht 2021 met volgende rassen: Fortaleza (Seminis), Giewont (Seminis), David (Syngenta Seeds), Java (Syngenta Seeds), Wonder (Syngenta Seeds), Clarina (Syngenta Seeds), Toledeo (Bejo).
Fortaleza (Seminis), Giewont (Seminis), David (Syngenta Seeds), Java (Syngenta Seeds), Wonder (Syngenta Seeds), Clarina (Syngenta Seeds).
Deze proef werd opgezet om het effect na te gaan van het uitzetten van de kortschildkever Atheta coriaria op de aantasting veroorzaakt door koolvlieg in het veld.
Deze proef werd opgezet om het effect na te gaan van het uitzetten van de nematode Steinernema feltiae op de aantasting veroorzaakt door koolvlieg in het veld.
De huidige maatschappij heeft in toenemende mate aandacht voor de gezondheidsaspecten van voeding. Uit onderzoek blijkt steevast dat de consumptie van Brassicasoorten (kruisbloemigen) en met name koolsoorten veel sterker geassocieerd is met een verlaagd risico op diverse soorten kanker dan de consumptie van groenten en fruit. Broccoli is de absolute topper onder de kruisbloemige groenten. Deze koolsoort is rijk aan de bijzondere zwavelstof glucorafanine, behorende tot de glucosinolaten.
Inzicht in de rendabiliteit van kleine teelten is nuttig bij de opmaak van het teeltplan en de teeltkeuze. De rendabiliteit van kleine teelten verschilt immers van teelt tot teelt en van bedrijf tot bedrijf. Fiches met betrouwbare cijfers staan je bij in het maken van de juiste keuzes voor jouw bedrijf.
Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie na te gaan van verschillende middelen en toepassingstechnieken ter bestrijding van mineervlieg in Chinese kool.
In 2010 werd opnieuw een proef aangelegd met startfosfaten in diverse teelten (andijvie, groene selder, knolvenkel, Chinese kool en courgette). Dit maal werd gekozen om de meststoffen tripelsuperfosfaat, ammoniumpolyfosfaat en Novatec Solub 14-48 te vergelijken.
Vanaf -3 à -4 C° is schade door vorst aan verschillende groenteteelten mogelijk. De ligging van de percelen, de windrichting en voor knolselder en bloemkool is de mate waardoor de vrucht beschermd wordt door het blad ook van groot belang. Hoe groter en rijper een gewas, hoe gevoeliger voor de vorst. Oogst ook niets in bevroren toestand!
Deze proef beoogt de Vlaamse groentetelers wegwijs te maken in de verschillende systemen die MAP 4 toelaat om de bemestingsnormen in te vullen (Werkzame N en Totale N). Aan de hand van een demonstrerende veldproef wordt aan de teler getoond wat de gevolgen zijn van een keuze voor het ene of het andere systeem. Ook wordt in enkele objecten aangetoond hoe er optimaal kan bemest worden binnen maatregelenpakket 3 en 4.
Telers worden aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens geconfronteerd met strenger wordende eisen op vlak van gewasbescherming. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van middelen, die een impact hebben op de bijenpopulaties, aan strengere restricties onderworpen en eisen warenhuizen lagere residuwaarden op groenten dan de wettelijke toegelaten normen. In onze grensoverschrijdende regio worden dezelfde tendensen vastgesteld: een significante daling van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Le projet 'EMMA' (Echanges transfrontaliers pour le Maraîchage et la culture de fraise, favorisant les Méthodes Alternatives) a pour but de promouvoir la production intégrée durable de légumes et de fraises dans la Flandre orientale, la Flandre occidentale et le Nord Pas-de-Calais. Il a aussi pour but de constituer un socle de références visant à la réduction des intrants pour ces cultures.
In het kader van het project JADE 2 werd een netwerk van pilootbedrijven ontwikkeld om de haalbaarheid van de geïntegreerde productie na te gaan. Deze pilootbedrijven verspreiden hun knowhow, met name tijdens bijeenkomsten van de partners van het JADE-project.
Les fermes ont constitué des supports privilégiés pour des démonstrations des méthodes de lutte intégrée : diminution d'engrais, des produits phytosanitaires, de l'eau, … Une visite de terrain a organisée sur chaque ferme.
Luizenbestrijding om de efficiëntie van diverse insecticiden tegen de groene perzikluis (Myzus persicae / MYZUPE) en de melige koolluis (Brevicoryne brassicae / BRVCBR) in savooikool (Brassica oleracea var. sabauda / BRSOS) na te gaan.
Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse insecticiden en combinaties ervan in functie van luisbestrijding na te gaan. De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem als een gerandomiseerde blokken, in 4 parallellen. Er kan geen besluit gevormd worden aangezien er geen geldige resultaten zijn wegens een gebrek aan luisaantasting in deze proef.
Tragere bloemkooloogst dan normaal / Een sterk ras kiezen voor trips maakt de beheersing in witte kool veel makkelijker / Prei is goed aan de groei / Knolselder kan best nog wat doorgroeien / Hoge druk van witziekte in spruitkool.
PC De Craeye, Passendale - 17 februari 2020
In dit artikel vind je de presentaties van de studienamiddag spruitkool van maandag 26 februari 2018 in Passendale. Deze studienamiddag werd georganiseerd door Departement Landbouw en Visserij in samenwerking met Taco, Inagro, PCG en Ingro.
Rupsen in spruitkool onderzoek naar de efficiëntie van middelen en combinaties van middelen nagaan met onbehandeld, Tracer, Dipel, Xentari, Dipel + Xentari, Decis + Xentari, Decis + Tracer, Benevia, Affirm.
Het doel van deze demo is nagaan of je glazigheid kunt verminderen of voorkomen door het toepassen van een bemesting met natrium, potas of stikstof in spruitkool
Deze stikstofbemestingsdemo heeft als doel na te gaan met welke bemesting de productie en kwaliteit van spruiten op peil gehouden kunnen worden tot aan de oogst. Verder worden ook de opbrengstverschillen bekeken.
Op 11 november 2017 ging te Wakken een demo spruitkool door. Er werden twee oogstmachines (Deman en Tumoba) alsook een spuitmachine met slakkenkorrelstrooier. Daarnaast lag een rassencollectie aan, een IPM-proef, een stikstofbemestingsproef en een proef waarin getracht werd glazigheid te voorkomen. Verder kon men een film bekijken over het sorteren van spruiten en werd het aanbod van spruiten uit grootwarenhuizen tentoongesteld zodat men kon zien welk aanbod er in de winkelrekken ligt. Het PCG stond in voor de stikstofbemestingsdemo, de demo ‘voorkomen van glazigheid’ en het aanbod van de spruiten uit grootwarenhuizen.
Vanuit een gezamenlijk initiatief van Departement Landbouw en Visserij, Ingro, Taco, Inagro, PCG en BB organiseerden we een interessante en unieke SPRUITKOOLDEMO met medewerking van de zaadhuizen Syngenta, Sanac, Bejo en Hazera, constructeurs De Man, Tumoba en Dauchy-Frimout bvba. Op het praktijkveld van Rudi en Ria Vandekerckhove met een oppervlakte van 2,5 ha oogstklare spruiten is een demoplatform aangelegd.
Op deze studieavond werden ook de resultaten van de uitgevoerde testen van de oogstmachines en proeven op het demoplatform te Ardooie toegelicht. Kwaliteit is voor ieder van belang, ook voor u als teler. Kwaliteitsbloemkolen telen start met een goede teelttechniek en een doordachte rassenkeuze. Bijzondere aandacht aan het oogstproces is noodzakelijk om tot het gewenste eindproduct te komen.
Op donderdag 15 november 2018 organiseerden we een proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, kolen, bataat en de demoproef groenbedekkers.
Voorlopig zijn de middelen Mesurol (500 g/l methiocarb, SC), Spruzit (144 g/l piperonylbutoxide + 36 g/l pyrethrinen, EC) en Bio-Pyretrex (255 g/l piperonylbutoxide + 20 g/l pyrethrinen, EW) erkend. De werkzaamheid van de erkende middelen Mesurol en Bio-Pyretrex werd onderzocht. De werkzaamheid van de erkende middelen Mesuro en Bio-Pyretrex werd onderzocht. Eind mei 2013 werd het gebruik van Mesurol in de teelten prei, uien en sjalotten beperkt van 3 naar 2 toepassingen per teelt. Voorlopig mag Mesurol nog 4 keer gebruikt worden in witte kool. Daarom werden in deze proef een aantal andere insecticiden getest op hun nevenwerking tegen trips.
De aantasting door Xanthomonas campestris pv. campestris was, ondanks de kunstmatige infectie, erg laag. Opgenomen rassen in deze proef waren: Arcticus (Sakata), Colmar (Bejo), Expect (Bejo), Guard (Clause), Impala (Bejo), Kilaton (Syngenta), Kronos (Seminis), Lion (Nickerson Zwaan), Mucsuma(Rijk Zwaan), Reaction (Bejo), Rivera (Bejo), Squadron (Clause), Sting (Nickerson Zwaan), Storema(Rijk Zwaan), Zenon (Syngenta), Kilazol (Syngenta), Lennox (Bejo), Bently (Bejo).
Deze proef beoogt de Vlaamse groentetelers wegwijs te maken in de verschillende systemen die MAP 4 toelaat om de bemestingsnormen in te vullen (werkzame N en totale N). Aan de hand van een demonstrerende veldproef wordt aan de teler getoond wat de gevolgen zijn van een keuze voor het ene of het andere systeem. Verschillende combinaties van organische mest en minerale meststoffen worden gedemonstreerd in de proef. Enerzijds werd varkensdrijfmest toegediend en anderzijds stalmest volgens het systeem werkzame of totale stikstof.
Bezoekersgids Proefveldbezoek 4 oktober 2013 met (voorlopige) resultaten van de teelten ajuin, andijvie, ijsbergsla, prei, koolsoorten, kropsla en wortel.
In een volleveldsproef witte kool werd nagegaan of verschillende behandelingen de kolen konden beschermen tegen tripsaantastingen.