X
GO

Overzicht onderzoek bodem en bemesting openlucht

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en bemesting. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals fosfor, stikstof, rijenbemesting, organische bemesting, erosie, water, ...

CVBB-adviseurs opnieuw op pad voor bemestingsadviezen bij land- en tuinbouwers

CVBB-adviseurs opnieuw op pad voor bemestingsadviezen bij land- en tuinbouwers

Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB)

Auteur: Lauwers Lore/maandag 11 maart 2019/Categorieën: Openluchtteelt, Bodem en bemesting, Projecten, Vlaamse Overheid, CVBB, CVBB 2019-2021, Thema, bemesting, Water, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Om Vlaamse land- en tuinbouwers bij te staan in hun bemestingsstrategie, biedt het CVBB opnieuw individuele bedrijfsbegeleiding aan. Op basis van bodemstalen sturen de CVBB-adviseurs de bemestingspraktijk bij om tot een goeie opbrengst en kwaliteit van het gewas te komen en het nitraatresidu laag te houden. Ook met vragen over regelgeving kan je bij hen terecht. Heb je problemen met hoge nitraatresidu’s en ken je de oorzaak niet? Wil je je bemesting bijsturen om een vrijstelling als focusbedrijf aan te vragen? Dan ben je een bedrijf dat perfect in aanmerking komt voor het CVBB-bedrijfsbegeleidingspakket. Voor een kleine bijdrage ontvang je degelijk advies, in klare taal, op maat van je bedrijf.

 

De formule wijzigt niet
Bedrijven die in 2019 voor de eerste maal inschrijven voor CVBB-begeleiding kunnen deelnemen zonder bijkomende voorwaarden. Bedrijven die eerder deelnamen, moeten een nitraatoverschrijding in 2016 en/of 2017 en/of 2018 kunnen voorleggen. 

De formule wijzigt niet en bestaat uit een pakket van 350 euro, waarvan het CVBB 300 euro subsidieert. Als land- of tuinbouwer betaal je zelf slechts 50 euro en de btw (6%) op het totale bedrag.

De CVBB-adviseur komt één uur langs op je bedrijf. Na een tweede bezoek in het najaar of een stikstofstaal na de oogst kan je jouw bemestingsstrategie van het afgelopen seizoen evalueren en naar volgend jaar toe bijschaven. De rest van het pakket kan je aanvullen met relevante (niet-verplichte) analyses.

De begeleiding blijft niet beperkt tot bemestingsadviezen voor stikstof en fosfor, ook advies voor de andere voedingselementen komt aanbod. De adviseur beantwoordt ook vragen over bemestingstechnieken, toedieningstijdstip van de verschillende meststoffen en bodemvruchtbaarheid in het algemeen. Daarnaast is er ruimte voor vragen over andere regelgeving toepasbaar op jouw bedrijf.

 

Inschrijven via het CVBB aanvraagformulier PCG of de CVBB-website
De begeleiding gebeurt vanuit de praktijkcentra land- en tuinbouw en hun meewerkende partners.  Inschrijven kan via het aanvraagformulier voor bedrijfsbegeleiding PCG of via de CVBB-siteTabel 1 geeft een overzicht van de contactpersonen in Oost-Vlaanderen. Neem gerust contact met hen op voor meer informatie.

 

Tabel 1. – De contactgegevens CVBB pakket Oost-Vlaanderen

Tabel 1. – De contactgegevens CVBB pakket Oost-Vlaanderen

 

Inschrijven kan via het aanvraagformulier voor bedrijfsbegeleiding PCG of via de site CVBB-site.

Vorig jaar gaf MAP-man tips om efficiënter te bemesten en verliezen van nutriënten te vermijden. Hoe je deze tips in de praktijk kan gebruiken, kom je de volgende weken en maanden te weten via artikels en filmpjes. Deze vind je terug op onze site via deze pagina. Neem zeker ook eens een kijkje op www.mapman.be, voor nog meer tips en tricks!

 

Waar kan u terecht voor individuele bedrijfsbeleiding bemesting?

Bent u geïnteresseerd in deze individuele bedrijfsbegeleiding, dan kan u terecht bij de erkende praktijkcentra van uw provincie of bij de partners van het CVBB (Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting). Zie de contactgegevens hieronder voor het PCG:

Openluchtteelten:

Biologische beschutte teelten:

Print

Aantal keer bekeken (2182)/Commentaren (0)

Documenten

Links

x