Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en bemesting. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals fosfor, stikstof, rijenbemesting, organische bemesting, erosie, water, ...
Het PCG is een dynamisch Vlaams praktijkcentrum voor de groenteteelt dat beschikt over een eigen laboratorium. Dit laboratorium heeft een BELAC-accreditatie en erkenningen bij VLM en LNE en staat ter beschikking van eigen proeven en stalen van telers. Er worden voornamelijk bodemstalen geanalyseerd die genomen worden door erkende staalnemers.
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een zelfstandig staalnemer (m/v). Sollicitatie en C.V. bereiken bij voorkeur per e-mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG vzw, t.a.v. L. De Reycke, Bedrijfsleider, Karreweg 6, 9770 Kruishoutem.
De bevindingen uit het project werden gebundeld in enkele infoposters over de wortelknobbelnematode Meloidogyne chitwoodi, de wortellesienematode Pratylenchus penetrans en een eerste overzicht over de waardplantstatus van een aantal courant gebruikte groenbedekkers voor deze twee nematodensoorten.
Op maandagavond 28 februari 2022 vertellen we je graag meer over de maatregel, en gaan we ook even in op de praktische aanbevelingen bij de aankoop van een machine voor onkruidbeheersing (NPI waterkwaliteit) of een compostkeerder (NPI bodemkwaliteit).
Om enkele maatregelen te onderzoeken op hun invloed op de vochtstatus en opbrengst, is er een proef aangelegd in wortel met verschillende manieren van voorbewerking, kerend (spitten) en niet-kerend (Lemken). Verder werd een proef uitgevoerd in uien om de invloed van additieven te onderzoeken op de vochtstatus en opbrengst. Op een praktijkperceel werd verschillende toepassingen vergeleken zoals compost als mulchlaag, de super absorberende ‘ZEBA korrel’ en het gesteentemeel bentoniet, zowel de kleifractie als de gedroogde vorm.
Op het groenteplatform van de Werktuigendagen waren er thema’s uitgewerkt gericht op arbeidsefficiëntie, klimaat en duurzaamheid. Tijdens de geleide rondgang van de tuinhouwdemonstraties kwamen water, mechanische onkruidbestrijding, spuittechniek en automatisatie in planten aan hoc!
De Provincie Oost-Vlaanderen streeft naar een kwaliteitsvol landbouwlandschap. Iedereen kan bijdragen. In deze aflevering maken we je warm om mee te werken aan het duurzaam beheren van de bodem, het fundament van het Oost-Vlaamse landschap.
Streven naar een klimaatrobuuste bodem. Wat levert een gezonde bodem op? Welke groenbedekker kiezen? Welke machines kan je hiervoor inzetten? Wat is organische koolstof? Hoe kan je het koolstofgehalte (humusgehalte) in de bodem verhogen? Hoe werkt de koolstofsimulator? Wat is het belang van bodemanalyse? Welke analyses bestaan er?
Het ReNu2Farm-project is opgericht om de hergebruikspercentages van stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) in de primaire voedselproductieketen in Noordwest-Europa (NWE) te verhogen. Na de goedkeuring van de ReNu2Farm Capitalisation, zal het project gebruik van herwonnen meststoffen in nieuwe markten stimuleren om zodoende het gebruik van herwonnen meststoffen in van kunstmest in Noordwest-Europa te verminderen.
De regio van de Vlaamse Ardennen is heuvelachtig en daardoor erg erosiegevoelig. Verschillende Vlaamse partners hebben binnen het Europese Triple C-project hun krachten gebundeld om te strijden tegen wateroverlast en erosie. Hiervoor werkten ze nauw samen met de landbouwers, lokale besturen en waterloopbeheerders. Op dinsdag 7 september hebben we de resultaten gepresenteerd op het slotevenement in Oostende. Hoe dit alles in zijn werk is gegaan zie je in onderstaand filmpje.