Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bladgewassen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Tijdens een overlegmoment met de versnijderijen werd de bemerking gemaakt dat de kwaliteit van de aangeleverde sla niet altijd voldoet aan de verwachtingen. Te dikwijls krijgen ze sla binnen die rood verkleurt na versnijding. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met de stikstofbemesting.
Kropsla rassen onderzoek vierde gamma najaarsteelt 2017 met 43-116 (Rijk Zwaan), 43-138 (Rijk Zwaan), 43-147 (Rijk Zwaan), 43-158 (Rijk Zwaan), Almagro (Rijk Zwaan), Antedis (Bejo), Elisian (Syngenta), Gisela (Rijk Zwaan), Sotalis (Bejo).
Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse middelen tegen rupsen in rode eikenbladsla na te gaan.
Het plantseizoen is opnieuw gestart. Een delicaat aspect in de teelt van diverse sla is de onkruidbestrijding.
Alternatieve sla is een moeilijke teelt om het nitraatresidu in de controleperiode (1 oktober-15 november) beneden de norm van 90 kg NO3-N/ha te houden. Het is een korte, intensieve teelt (8-10 weken) met een oppervlakkig wortelstel. De volledige N-behoefte van de teelt (100-120 kg N/ha) moet op korte termijn opgenomen worden. Zeker bij het telen van verschillende rondes sla na elkaar op hetzelfde perceel, kan er veel nitraatuitspoeling optreden tussen de slateelten. Nitraat dat uitspoelt beneden de 30 cm is niet meer opneembaar voor de volgende rondes. Zo ontstaat tijdens het seizoen een geleidelijke opstapeling van het nitraatresidu in de diepere lagen.
In een dubbele teelt van alternatieve sla werd het effect van het waterabsorberend granulaat ZEBA nagegaan op de nitraatuitspoeling tijdens en tussen de teelten. Voor het planten van de eerste teelt werd 50 kg/ha ZEBA breedwerpig toegepast en ingewerkt met de rotoreg. Deze behandeling werd vergeleken met de blanco behandeling waar geen ZEBA toegepast werd.
In de wintermaanden maken de onderzoekers van het PCG de proefplanning op voor 2015 op basis van de vragen en de noden van de sector. Op deze vragen worden antwoorden geformuleerd door doelgericht onderzoek uit te voeren. In dit artikel worden enkele belangrijke onderzoeksthema’s weergegeven waar komend jaar focus op zal gelegd worden.
In augustus is er in heel Vlaanderen veel neerslag gevallen, in sommige regio's heel veel. In Kruishoutem viel er bijvoorbeeld 159 liter/m². Hierdoor is er veel stikstof gezakt naar de diepere lagen en is deze voor diverse groenteteelten niet meer beschikbaar voor het gewas.
In verschillende regio’s in Vlaanderen heeft het in het Pinksterweekend zwaar geonweerd met heel veel schade als gevolg (zie foto's). Enkele tips ...
Deze proef heeft tot doel een groeicurve op te stellen van een vroege teelt alternatieve sla (lollo bionda). Door te bemesten in trappen wordt de invloed van over- of onderbemesten in de teelt nagegaan.
Er werden 4 objecten opgenomen in de proef, een onbemest object, een object waar bemest werd volgens het KNS en 2 objecten waar respectievelijk 40% meer en 40% minder bemesting werd toegevoegd dan in het object ‘KNS’. Gedurende de teeltperiode werden op verschillende tijdstippen een reeks beoordelingen uitgevoerd, waarbij onder andere de groei van het gewas, de stikstof in de bodem, de bodembedekking en de stikstofopname door het gewas werden opgevolgd.
Deze proef heeft als doel om de uitmijningsefficiëntie van fosfor te verhogen. Enerzijds wordt gekeken naar wat het effect is van APP als startfosfor, anderzijds naar het effect van additieven die de uitmijningsefficiëntie zouden moeten verhogen.
Bladandijvie rassen onderzoek voorjaarsteelt voor versnijderijen met Anconi (Rijk zwaan), Lempika (Clause), Parmance (Enza), Seance (Enza), Mendes (Syngenta), Brillantes (Syngenta), ES13246 (Syngenta).
Bladandijvie rassen onderzoek zomerteelt voor versnijderijen met Anconi (Rijk zwaan), Forbes (Syngenta), Lempika (Clause), Nuance (Enza), Parmance (Enza), Seance (Enza), Terres (Syngenta).
Bladandijvie rassen onderzoek najaarsteelt voor versnijderijen met Anconi (Rijk zwaan), Lempika (Clause), Nuance Enza), Parmance (Enza), Seance (Enza), Terres (Syngenta), Mendes (Syngenta).
Grove krulandijvie rassen onderzoek vierde gamma voor verwerking versnijderijen voorjaarsteelt 2016 met Marjory = CLX1157 (Clause), Milady (Clause), Minelly (Clause), Myrna (Enza), Bessie (Syngenta), Jolie (Syngenta).
Grove krulandijvie (vierde gamma) voor verwerking versnijderijen rassen najaar 2016 met : Marjory (Clause), Minelly (Clause), Myrna (Enza).
Krulandijvie (fijn-verse markt of grof-versnijderij) rassenproef zomer 2016 met Marjory (Clause), Minelly (Clause), Myrna (Enza).
Op donderdag 1 september 2016 organiseerde de openluchtafdeling van het PCG een bezoek aan de rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven in bladgewassen, prei en uien. Een veertigtal aanwezigen woonden het bezoek bij. Hieronder vindt u een samenvatting van de proefresultaten.
Op 6 april 2016 werd de voorjaarsproef blad- en krulandijvie uitgeplant. Bij de oogst op 2 juni waren al grote verschillen tussen de rassen duidelijk. Enkele rassen waren nog niet volledig uitgegroeid, andere haalden goede stukgewichten terwijl nog een aantal rassen al schot vertoonden.
IJsberslarassen onderzoek voorjaarsteelt 2015 met 45-193(Rijk Zwaan), LR 4767 = 48-011 (Uniseeds), Damion (Enza), Faunas (Rijk Zwaan), Icedancer (Vilmorin), LR 4706 (Uniseeds), LR 4734 (Uniseeds), LS 14507 (Syngenta), LS12521 (Syngenta).
IJsbergslarassen voorjaarsteelt 2013 onderzoek met Affic (Seminis), Altemira (Uniseeds), Bombastic (Seminis), Cellist (Enza), Damion (Enza), David (Agrisemen), ICE 16870 (Nickerson Zwaan), Iceduke (Syngenta), Kavir (Uniseeds), LR 4697 (Uniseeds), LR 4698 (Uniseeds), LR 4706 (Uniseeds), Robert (Agrisemen), Silvinas (Rijk Zwaan), Skater (Nickerson Zwaan), Tassic (Seminis), Umbrinas (Rijk Zwaan).
IJsbergsla zomerrassen met 45-32 RZ (Rijk Zwaan), 45-67 RZ (Rijk Zwaan), 48-305 (Uniseeds), Ametist (Enza), Cellist (Enza), Diamantinas RZ (Rijk Zwaan), E 01E.4012 (Enza), Expression (Enza), ICE 15241 (Vilmorin/NiZ), Million (Enza), RX 3732 (Seminis), RX 3758 (Seminis), Silvinas RZ (Rijk Zwaan), AS 8560 (Sanac), AS 8322 (Sanac).
Deze proef werd aangelegd als demonstratieproef om de invloed van stikstofbemesting, raskeuze en bodembewerking op kwaliteit en productie van ijsbergsla in het voorjaar na te gaan. De invloed van drie stikstoftrappen (normale bemesting, -25% en +25%), drie rassen (Farinas, Lerinas en Silvinas), en twee types bewerking (spitfrees en actisol) wordt in deze demoproef in 2 herhalingen nagegaan.
De hypothese is dat een verbetering van de bodemconditie de stikstofbenutting die uitgaat van de minerale en de organische bemesting verbetert. De variatie in de bodemconditie wordt in het proefopzet verkregen door twee factoren, bodembewerking en koolstofinput. De bodembewerkingen (kerend, niet kerend, gewententeelt) worden in functie van de teelt uitgevoerd. Dit jaar werden twee teelten bladgewassen geteeld: een voorjaarsteelt grove krulandijvie en een volgteelt ijsbergsla.
Demo van afdekking met biodegradeerbare folie in kropsla. Het effect van afdekking op de properheid van de onderzijde, groeisnelheid, kwaliteit, opbrengst en N-doorspoeling.
Op sommige bedrijven zijn de eerste koolplanten al afgeleverd. Koolvlieg blijft een van de grootste belagers van diverse koolsoorten. Dit jaar zal het laatste jaar zijn dat een granulaatbehandeling met Pychlorex 5 G (5% chloorpyrifos) mogelijk zal zijn ...
Doel van deze proef was het effect op de kwaliteit, bewaarbaarheid en opbrengst na te gaan van enkele types en dosissen stikstof alsook de invloed ervan op het nitraatresidu op het einde van de teelt en dit in de twee van de meest geteelde rassen.
Kropslarassen onderzoek voorjaarsteelt vierde gamma met 43-116 (Rijk Zwaan), 43-138 (Rijk Zwaan), 43-147 (Rijk Zwaan), 43-158 (Rijk Zwaan), Antedis (Bejo), Elisian (Syngenta), Sotalis (Bejo), Gisela (Rijk Zwaan), Almagro (Rijk Zwaan).
Kropsla rassenonderzoek voor versnijderijen zomerteelt 2017 - vierde gamma met 43-116 (Rijk Zwaan), 43-138 (Rijk Zwaan), 43-158 (Rijk Zwaan), Almagro (Rijk Zwaan), Antedis (Bejo), Gisela (Rijk Zwaan), Sotalis (Bejo).
Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen (Aliacine, Kerb 400 SC, Frontier Elite, Aliacine, Kerb 400 SC, PM06/020, PM17/013, PM14/026) te evalueren in sla (Lactuca sativa var. capitata / LACSA).
De voorbije winter is er veel neerslag gevallen en waren de temperaturen behoorlijk hoog. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een slakkenpopulatie. Om de populatie niet te laten uitbreiden kan men best nu al een slakkenbestrijding toepassen.
Slarassen voorjaarsteelt onderzoek 2015 PCG met 43-125 (Rijk Zwaan), 43-163 = Carasco (Rijk Zwaan), Almagro (Rijk Zwaan), Furian (Syngenta), Janero (Rijk Zwaan). Ruffian (Syngenta).
Rucola rassenproef industrieteelt 2016 met Uber (CN Seeds), Dentellata (CN Seeds), Speedy = referentieras (Hild), Venetia (Hild).
Er is een trend waarneembaar dat wanneer een ras goed scoort in opbrengst, inboet in schotresistentie. De verscheidenheid tussen de rassen is duidelijk groter voor de gecultiveerde types en minder voor de wilde types. Gecultiveerde types in de proef waren: Coltivata (Enza), Esmee (De Bolster), Sativa (Bingenheimer). Wilde types rucola opgenomen in de rassenproef waren: Diplotaxis tenuifolia (Enza), Grazia (Enza), Tricia (Enza), Wild Tiger (Sanac).
Op dit ogenblik zijn er eigenlijk geen herbiciden erkend in deze teelten, daarom ligt er specifiek een proef aan voor de screening van een achttal verschillende herbiciden, toegepast aan lage dosis, naar gewasveiligheid en werkzaamheid. Volgende babyleafsoorten werden in de proef opgenomen: wilde rucola, gecultiveerde rucola, Black cabbage, Mizuna greens Kyoto, Mibuna greens, Mustard red Giant, Pak choi Hannakan en Tatsoi tah tsai.
In welke teelten kunnen de middelen VERIMARK 20 SC (cyantraniliprole), BENEVIA en CHALLENGE toegepast worden?
Bij groenten met een hoge stikstofbehoefte en een gemiddelde tot lange teeltduur is het aan te raden om de bemesting te fractioneren.
De stikstofbehoefte in het begin van de teelt is meestal beperkt. Daarna volgt een periode van sterke groei en stijgt de N-behoefte van de teelt enorm. De stikstofvoorraad in de bodem (bewortelbare diepte) moet tot het einde van de teelt hoog genoeg zijn om de kwaliteit te behouden.
Deze proef werd aangelegd ter herhaling van een gelijkaardige proef in 2012 (OL12 SEBM01) met veelbelovende resultaten van een plantbakbehandeling met een lage dosis startfosfor. Gezien de dalende normen voor fosfor in de groenteteelt en de hoge kostprijs van kunstmeststof valt er veel winst te halen als de dosis startfosfor kan verminderd worden.
Om bladverbranding te voorkomen is het belangrijk om de planten met voldoende water nat te zetten voor de behandeling en af te regenen na de behandeling. Verschillende dosissen water werden getest. Deze proef diende als voorproef voor de proeven OL12 ANBM01 en OL12 SEBM01, toepassing van startfosfaten bij andijvie en selder.
Een behandeling van APP in het plantgat bevestigt met een meeropbrengst van ongeveer 70 %. De breedwerpige toepassing van TSF blijkt nog maar eens weinig nut te hebben.
Bemestingsonderzoek naar het gebruik van startfosfaten in selder met de meststoffen tripelsuperfosfaat, ammoniumpolyfosfaat en Novatec Solub 14-48 te vergelijken. De startfosfor werd toegediend in een puntbehandeling.
Deze proef werd aangelegd om de efficiëntie van diverse insecticiden tegen wortelvlieg (Psila rosea / PSILRO) in knolselder (Apium graveolens var. rapaceaum) na te gaan.
De proef bestaat uit de toepassing van 4 types compost en 1 type bokashi. Deze producten zijn toegediend en licht ondergewerkt net voor het inzaaien van de teelten. Er zijn geen minerale meststoffen toegediend in de proef. Het is de bedoeling de compost en bokashi zelf te laten spreken wat ze op korte termijn kunnen betekenen. Er is gekozen om voor eenzelfde dosis te gaan bij de verschillende producten. Dit om aan te tonen dat elk product zijn eigen karakteristieken heeft en het belangrijk is om op voorhand de inhoud ervan op te vragen.
Na een extreem nat voorjaar en eerste helft van de zomer, volgt er een heel droge (na) zomer. Dit heeft uiteraard gevolgen voor veel teelten. - Wees waakzaam voor schotvorming, roest en mineervlieg in prei. - Slakken, hou ze in de gaten! - Nitraatresiducampagne - Vraag tijdig uw staalname aan!
In deze demonstratieve proef wordt gekeken of de stikstof die na een spinazieteelt achterblijft in de bodem, of mineraliseert uit de oogstresten, beter beschikbaar kan gemaakt worden voor een late bonenteelt. De proef bestaat er in de spinazie te laten opschieten na oogst (in tussentijd tegen wanneer de bonen gezaaid worden). Op die manier is er opname van het achtergebleven nitraatresidu in de bodem na de spinazieteelt. Voor de zaai van de bonen (zaai 1/08) wordt de opgeschoten spinazie vernietigd. De stikstof die vrijkomt door mineralisatie kan dan benut worden door de bonenteelt.
Herbiciden op basis van 400 g asulam zijn toegelaten voor de bestrijding van eenjarige tweezaadlobbige onkruiden en dit vanaf 2 maart 2015 gedurende een periode van 120 dagen.
Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit en efficiëntie van herbiciden en combinaties van herbiciden in spinazie (Spinacia oleracea / SPQOL) na te gaan met PM09/001, PM09/001, Aliacine, Asulox, Aliacine, Venzar, Aliacine, Matrigon, Aliacine en Centium 36 CS.
Het effect van een toepassing met vloeibare meststoffen in de teelt van vroege spinazie met startfosfor (ammoniumpolyfosfaat, APP) direct na zaai met twee verschillende dosissen (25 kg P2O5/ha en 50 kg P2O5/ha) en een bladbespuiting met sporenelementen met de producten Mantrac Pro (Yara), Hydromag 500 (Yara) en Epso Microtop toegepast in het 4-6 bladstadium en in het 6-8 bladstadium.
Spinazierassen voor de industrie in de voorjaarsteelt met Boa (Rijk Zwaan), Dromedary (Rijk Zwaan), Eagle (Rijk Zwaan), Mouflon (Rijk Zwaan), Puma (Rijk Zwaan), Silverwhale (Rijk Zwaan), Sparrow (Rijk Zwaan), Whale (Rijk Zwaan), Apollo (Sakata), Caladonia (Seminis), Molokai (Seminis), Acosta (Syngenta), El Cajon (Syngenta), Goya (Syngenta), Matisse (Syngenta).
Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit van Centium 36 CS, toegepast in courgette na planten, na te gaan in het volggewas veldsla.
Voor onkruidbestrijding in de veldsla zijn geen herbiciden toegelaten in België. Het doel van deze proef is de selectiviteit/werkzaamheid van sommige herbiciden en de werkzaamheid van bodemontsmetting in veldsla na te gaan. Rapport enkel in Engelstalige versie beschikbaar: Selectivity and efficacy of herbicides and soil fumigation against weeds in lamb's lettuce (Valerianella locusta var. Oleracea / vlllo).