We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.
Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.
De laatste weken is er opnieuw meer beweging op de uienmarkt. Begin deze maand stabiliseerden de prijzen en vond er weinig handel plaats. De afgelopen dagen was duidelijk te merken dat de vraag steeg. De productkwaliteit blijkt nog steeds prijsbepalend. Een goede bewaring loont duidelijk bij verkoop.
Na een warme en natte zomer viel er de afgelopen 40 dagen extreem veel neerslag, zeker in West- en Oost-Vlaanderen en nog het meest in de Westhoek, een regio waar er redelijk wat groenten, waaronder prei, geteeld worden.
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een onderzoeker sensorische analyse (smaakonderzoek) en bodemanalyse. Motivatiebrief en C.V. bereiken ons ten laatste 30 november 2023 bij voorkeur per e-mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG , t.a.v. B. Gobin, Directeur, Karreweg 6, 9770 Kruisem.
Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst.
Gans Vlaanderen heeft de afgelopen dagen heel wat neerslag te verwerken gekregen. De druk van papiervlekkenziekte zal nu heel sterk toenemen.
De afgelopen decennia heeft het areaal uien in België een enorme groei gekend. Van 1.200 ha in 2007 tot 5.050 ha in 2023. Hierdoor is het relatief de sterkst groeiende groenteteelt in Vlaanderen. De wereldmarkt voor export van uien wordt mee gedomineerd door Nederland. Dat Nederlandse verwerkers de laatste jaren meer en meer hun weg vinden naar de Vlaamse uienteler geeft dan ook aan dat er toekomstperspectief is voor de uienteelt hier bij ons.
Benieuwd naar het verdere verloop van de proeven met bijbemestingen in de najaarsteelten knolselder, prei en bloemkool op Inagro, PCG en PSKW? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.
Sinds juni is de Europese verordening inzake hergebruik van water van kracht. Dit is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen. Iets wat voor de Europese maatregel in Vlaanderen al mogelijk was, maar nu onbetaalbaar lijkt.