We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.
Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.
Aankoop van kwalitatief biologisch plantmateriaal om een gember- of kurkumateelt op te starten is niet zo evident als het lijkt. Vlaamse telers zijn nog niet vertrouwd met de opkweek van dit gewas. Bijgevolg moeten professionelen voor kwalitatief plantmateriaal op zoek gaan in het buitenland. Die zoektocht is niet eenvoudig. Als het al lukt om gecertificeerd plantmateriaal te verkrijgen, lopen de transportkosten al snel op. Zeker bij een beperkte afname.
De groeiende gembermarkt in België, Europa en de grote intra-Europese handel vormen een grote opportuniteit voor lokaal geteelde gember. Deze opportuniteit is diverse Vlaamse telers niet ontgaan. Pioniers en vooronderzoek op PCG toonden al aan dat de lokale teelt erg succesvol kan zijn, maar een aantal uitdagingen staan de uitbouw van een lokale waardeketen in de weg. Met een onderzoeksproject willen we de grootste uitdagingen aanpakken om de teelt van gember in Vlaanderen te ondersteunen.
Het PCG zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een onderzoeker sensorische analyse (smaakonderzoek) en bodemanalyse. Motivatiebrief en C.V. bereiken ons ten laatste 30 november 2023 bij voorkeur per e-mail op vacature[at]pcgroenteteelt.be of per brief: PCG , t.a.v. B. Gobin, Directeur, Karreweg 6, 9770 Kruisem.
Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst.
De afgelopen decennia heeft het areaal uien in België een enorme groei gekend. Van 1.200 ha in 2007 tot 5.050 ha in 2023. Hierdoor is het relatief de sterkst groeiende groenteteelt in Vlaanderen. De wereldmarkt voor export van uien wordt mee gedomineerd door Nederland. Dat Nederlandse verwerkers de laatste jaren meer en meer hun weg vinden naar de Vlaamse uienteler geeft dan ook aan dat er toekomstperspectief is voor de uienteelt hier bij ons.
Benieuwd naar het verdere verloop van de proeven met bijbemestingen in de najaarsteelten knolselder, prei en bloemkool op Inagro, PCG en PSKW? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.
Sinds juni is de Europese verordening inzake hergebruik van water van kracht. Dit is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen. Iets wat voor de Europese maatregel in Vlaanderen al mogelijk was, maar nu onbetaalbaar lijkt.
Wil je deze winter bomen of struiken aanplanten bij je land- of tuinbouwbedrijf? Voorzie je deze winter een aanplant van streekeigen groen in de buurt van je bijenkorven? Of wens je schaduwbomen te integreren op je wei? Bestel via de groepsaankoop streekeigen planten aan een voordelige prijs. Je kan ook autochtoon bosgoed bestellen. Bovendien kan je gratis bloemenzaad aanvragen. Er is keuze tussen een bloemenmengsel met enkel meerjarigen of een mengsel met één- en tweejarigen. Heb je een klantnummer van het loket Landbouw & Visserij? Dan kan je via deze weg gratis nestkasten en infoborden aanvragen. De voorraad is beperkt, dus wees er snel bij!