We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.
Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.
Aankoop van kwalitatief biologisch plantmateriaal om een gember- of kurkumateelt op te starten is niet zo evident als het lijkt. Vlaamse telers zijn nog niet vertrouwd met de opkweek van dit gewas. Bijgevolg moeten professionelen voor kwalitatief plantmateriaal op zoek gaan in het buitenland. Die zoektocht is niet eenvoudig. Als het al lukt om gecertificeerd plantmateriaal te verkrijgen, lopen de transportkosten al snel op. Zeker bij een beperkte afname.
De groeiende gembermarkt in België, Europa en de grote intra-Europese handel vormen een grote opportuniteit voor lokaal geteelde gember. Deze opportuniteit is diverse Vlaamse telers niet ontgaan. Pioniers en vooronderzoek op PCG toonden al aan dat de lokale teelt erg succesvol kan zijn, maar een aantal uitdagingen staan de uitbouw van een lokale waardeketen in de weg. Met een onderzoeksproject willen we de grootste uitdagingen aanpakken om de teelt van gember in Vlaanderen te ondersteunen.
Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst.
Benieuwd naar het verdere verloop van de proeven met bijbemestingen in de najaarsteelten knolselder, prei en bloemkool op Inagro, PCG en PSKW? Ga dan snel naar de website https://www.groentenadvies.be/efficient-bijbemesten! Hieronder wordt ook al een eerste update gegeven.
PCG organiseerde op 26 oktober 2023 een thematisch uitwisselingsmoment rond prei waar een teler zijn ervaring deelt met andere telers. Dit werd voorafgegaan door een proefveldbezoek prei.
Het grootste deel van de proeven op PCG werd vorige week geoogst! De omstandigheden waren ideaal, zachte temperaturen en een vrij droge bodem. De knollen gingen droog en proper de curing in.
Ondervind je op jouw bedrijf ook de gevolgen van het veranderend klimaat? Vraag je je ook af hoe je straks de klimaatinspanningen die je uitvoert op je bedrijf kan becijferen? Ben je met andere woorden benieuwd naar de klimaatimpact van jouw bedrijf? Word dan één van onze pilootbedrijven voor een klimaattraject.
In de EU bio-verordening die van kracht is vanaf 1 januari 2022 wordt de nadruk gelegd op het handhaven en vergroten van de biologische activiteit in de bodem. Specifiek voor serres wordt het gebruik van groenbemesters (voor een korte periode) en een hogere plantendiversiteit opgelegd. Het gebruik van groenbemesters bij een vruchtgroenteteelt is echter niet zo eenvoudig. Zeker niet wanneer tijdens of na het groeiseizoen gezaaid wordt. Uit de proef van dit jaar lijkt op het eerste gezicht zaaien voor planten het meest aangewezen, al zijn er nog heel wat aandachtspunten.