Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bieslook, dille, kervel, koriander. majoraan, munt, rozemarijn, tijm en zuring. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals rassen, organische bemesting, teelttechniek ...
Bieslookrassen onderzoek met Biggy (Enza), Jeilo F1 (Enza), K61 (Schnittlauch), Schmitt = KS-SW-01 (Bingenheimer), K63 (Schnittlauch), Gonzales = BI-CH-01 (Bingenheimer), Naomy (Enza), Nelly (Enza), Schoenoprasum (De Bolster).
Valse meeldauw (Peronospora destructor) is de belangrijkste ziekte in de biologische uienteelt. De schimmel tast ook sjalot en bieslook aan. Deze teeltfiche geeft een overzicht van de belangrijkste symptomen en maatregelen om valse meeldauw tegen te gaan in biologische uienteelt.
Kruiden demo en teelttechniek - mobiel gotensysteem (MGS) - met basilicum, bieslook, munt en rozemarijn.
Eetbare bloemen omvatten een breed gamma die wat betreft bewaring niet allemaal dezelfde optimale bewaarwijze hebben. Telers combineren toch vaak verschillende soorten in één verpakking waardoor een compromis bewaarconditie vereist is die voor alle verpakte bloemen geschikt is. Hieronder geven we u een aantal aandachtspunten die het uitstalleven en de bewaarduur van de bloemen kan verbeteren.
Teelt van eetbare bloemen kan zowel in vollegrond als in pot. Deze keuze zal afhankelijk zijn van de bedrijfsvoering. Als men de bloemen als biologisch product wil commercialiseren, is men wel genoodzaakt om de planten in vollegrond te telen.
Ook al gaat het vaak om de zelfde bloemensoorten, toch zijn het telen voor de sierteelt en het telen voor de voedselketen twee erg verschillende zaken die strikt uit elkaar moeten gehouden worden. Wanneer een sierteeltbedrijf wil starten met het produceren van bloemen voor consumptie, moet het eerst het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) hiervan op de hoogte stellen. Alle bedrijven die bv. door het telen van eetbare gewassen of het aanbieden van voedsel op het bedrijf in contact komen met de voedselketen, moeten geregistreerd zijn bij het FAVV.
Deze proef werd opgezet om de invloed van biologische middelen en insnoeien van het gewas na te gaan op de ontwikkeling van witziekte (echte meeldauw) bij bernagie of komkommerkruid.
In het smaak- en consumentenonderzoek eetbare bloemen, uitgevoerd in het smaaklokaal van PCG, werd nagegaan wat de invloed van bloemsoort en teeltmethode is op de acceptatie van de eetbare bloemen door consumenten op het gebied van geur, smakelijkheid, smaak, textuur, uiterlijk en aankoopbereidheid op basis van smaak en uiterlijk.
Twee soorten bloemen werden beoordeeld door 56 consumenten: bernagie en Oost-Indische kers. Beide bloemen werden in openlucht in vollegrond en in de serre zowel in pot als in vollegrond geteeld.
In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.
De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 24 m². De proefbehandelingen werden uitgevoerd met de automatische proefveldspuit aan een spuitvolume van 400 l/ha. Er werden 3 behandelingen uitgevoerd. Proefbehandeling A werd uitgevoerd kort na zaai, voor-opkomst. Proefbehandeling B en C werden respectievelijk uitgevoerd in het 2-4 bladstadium en het 4-6 bladstadium.
Het proefveldbezoek openlucht groenten met als thema gewasbescherming ging door op donderdag 21 juni 2018.
Op dinsdag 18 juli 2017 organiseerde we een proefveldbezoek aardappelen en openluchtgroenten. Het programma omvatte het bezoeken van de gewasbeschermingsproeven in de teelt van bloem-, spruitkool, kruiden, bataat, andijvie en aardappelen
Deze proef werd uitgevoerd om het effect van onkruidbestrijding in dille na te gaan.
Dille, koriander, majoraan, peterselie en Oost Indische kers werden opgenomen in de demoproef bio openluchtteelt kruiden.
Aankoop van kwalitatief biologisch plantmateriaal om een gember- of kurkumateelt op te starten is niet zo evident als het lijkt. Vlaamse telers zijn nog niet vertrouwd met de opkweek van dit gewas. Bijgevolg moeten professionelen voor kwalitatief plantmateriaal op zoek gaan in het buitenland. Die zoektocht is niet eenvoudig. Als het al lukt om gecertificeerd plantmateriaal te verkrijgen, lopen de transportkosten al snel op. Zeker bij een beperkte afname.
De groeiende gembermarkt in België, Europa en de grote intra-Europese handel vormen een grote opportuniteit voor lokaal geteelde gember. Deze opportuniteit is diverse Vlaamse telers niet ontgaan. Pioniers en vooronderzoek op PCG toonden al aan dat de lokale teelt erg succesvol kan zijn, maar een aantal uitdagingen staan de uitbouw van een lokale waardeketen in de weg. Met een onderzoeksproject willen we de grootste uitdagingen aanpakken om de teelt van gember in Vlaanderen te ondersteunen.
Net als vorig jaar kende de gember na het planten in de tunnel een enorme terugval in groei. Bij de meeste planten stierf het reeds gevormde loof zelfs volledig af.
Op dinsdag 20 juni 2023 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht. Naast de geïnteresseerden waren ook donkere onweerswolken aanwezig die meer dan welkome regen met zich meebrachten. Gelukkig hielden we het droog tot de uitleg bij de laatste koepel.
Deze studie is opgezet om de hydroponicssteelt van gember (Zingiber officinale) te onderzoeken. Met deze verkennende proef willen we het potentieel van een hydroponicsteelt voor de teelt van gember in een Vlaamse verwarmde serre verkennen. Daarnaast werd ook gekeken naar enkele teelttechnische maatregelen. De planten groeiden in potten met een volume van 38 liter gevuld met perliet. Het perliet werd afgedekt met hydrokorrels om uitdroging van het substraat te vermijden en algengroei tegen te gaan.
Deze verkennende proef werd opgezet met verschillende doelen. De eerste doelstelling was om na te gaan of het mogelijk is om gember te telen in een onverwarmde tunnel. Daarnaast werden in een verkennende opstelling verschillende plantdichtheden en verschillende teelttechnieken (teelt vlakvelds, in ruggen met en zonder plastic en in greppels) getest om telers hierover advies te kunnen verlenen. Tenslotte was het ook de bedoeling om een mechanische oogst uit te testen.
De bewaring van jonge gember (Zingiber officinale / ZINOF) is een groot aandachtspunt om de lokale gemberteelt verder te laten ontwikkelen. Daarom werd deze verkennende proef opgezet met verschillende doelen. Het eerste doel was om de beste bewaaromstandigheden (temperatuur en relatieve vochtigheid) te identificeren voor jonge gember. Hiervoor werd vers geoogste gember bewaard op locaties met verschillende omstandigheden. Daarnaast werd ook gekeken of handelingen die bij oogst gebeurd waren een invloed hadden op de bewaring.
Vanwege de grote belangstelling die getoond wordt in de lokale gemberteelt, zet PCG dit jaar verder in op gember. Dit jaar onderzoeken we het potentieel van dit innovatieve gewas in korte keten. De proeven liggen daarom aan in een onverwarmde, biologische tunnelteelt.
Onderzoek gember naar teelttechnisch als opbrengstgewijs, het meest interessant is: een teelt op ruggen met plastic vs. een teelt op ruggen zonder plastic vs. een vlakvelds teelt vs. een teelt in greppels.
Koriander rassen biologische teelt ste zaai 2013 onderzoek met Caribe (Bejo), Coriandrum sativum (Bingenheimer), Hi 10 470 HEC (Hild), Koriander (De Bolster), Rani (Nickerson Zwaan), Santo (Sakata), Sel Marino (Vitalis).
Koriander rassen biologische teelt tweede zaai 2013 onderzoek met Caribe (Bejo), Coriandrum sativum (Bingenheimer), Hi 10 470 HEC (Hild), Koriander (De Bolster), Rani (Nickerson Zwaan), Santo (Sakata), Sel Marino (Vitalis).
Deze studie is opgezet om de aeroponics teelt van kurkuma (Curcuma longa L.) te onderzoeken. Met deze proef willen we het potentieel van een aëroponicsinstallatie voor de teelt van kurkuma in een Vlaamse verwarmde serre verder verkennen.
Deze proef is opgezet om te onderzoeken of het mogelijk is om kurkuma (Curcuma longa / CURLO) te telen in een tunnel in Vlaanderen. We weten uit de proef van vorig jaar al dat het mogelijk is om kurkuma te telen in een verwarmde serre, maar dit is erg energie-intensief. Het doel van deze proef was om te kijken welke verschillende rassen/herkomsten het best gedijen in een Vlaamse tunnel en het hoogste curcuminegehalte bevatten.
Deze proef is opgezet om te onderzoeken of (kalium)bemesting en het toevoegen van bepaalde micro-organismen aan de bodem invloed hebben op het curcuminegehalte in rhizomen van kurkuma (Curcuma longa │CURLO). Planten van herkomst Claus (variëteit onbekend) werden uitgeplant in een verwarmde serre op het PCG in Kruisem,
After 3 years of research on the cultivation of turmeric, it is clear that we can successfully grow turmeric in our region. With nice harvest results, even in unheated tunnel, PCG was able to produce some useful documents for growers. First of all, a cultivation manual for the cultivation of turmeric in northwest Europe. Exploratory research was also done on cultivation on an aeroponics system see this document. Finally, a first techno-economic analysis of cultivation was also prepared.
Na twee jaar succesvol kurkuma telen in de verwarmde kas, werden dit jaar voor het eerst ook de mogelijkheden van de kurkumateelt in een onverwarmde tunnel bekeken. De kurkumaplanten groeiden goed, maar de opbrengst lag toch lager dan de opbrengst uit de verwarmde kas in 2021. Een goede voorkieming bleek opnieuw belangrijk. De rhizomen van verschillende herkomsten toonden duidelijke verschillen in opbrengst en kleur. Er lag ook opnieuw een proef aan in de verwarmde serre zodat we kosten en opbrengsten kunnen vergelijken. Over deze proef en de vergelijking tussen serre en tunnel berichten we binnenkort.
Tijdens het proefveldbezoek werd er dieper ingaan op het teeltverloop van kurkuma in Noord-Europese omstandigheden en het potentieel van de verwerking van kurkuma tot natuurlijke kleurstoffen. Vervolgens brachten we ook een bezoek aan de proeven op PCG.
Onkruidbeheersingsmethode onderzoek in bio munt met gehakseld stro, grasmaaisel, antiworteldoek, zwarte geperforeerde plastiek, laag compost, laag schors. Onderzoek in verband met diverse oogsttechnieken met oogstmachine Ortomec, haagschaar op steel en Quick cut greens harvester.
In 2014 werden 3 bedden 'Marrakech'-munt geplant op een biologisch perceel. De stekken werden op verschillende manieren aangeplant: in de volle grond, in plastiek, in antiworteldoek, bedekt met een laagje compost en bedekt met een laagje hakselhout. Tijdens elke wied- en schoffelbeurt werd gekeken hoe arbeidsintensief elk object is. Elke snede werd geoogst met een ander toestel. De oogst werd telkens geregistreerd.
Aan de hand van een teelttechnische demoproef munt werd nagegaan hoe het onkruid beheerst kan worden en op welke manier 'kleinere' kruidenbedrijven deze munt efficiënt kunnen oogsten.
Deze proef werd aangelegd om de selectiviteit na te gaan van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in oregano (Origanum vulgare L. / ORIVU).
Op dinsdag 6 juli 2021 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.
Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.
Op dinsdag 6 juli 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoek van de diverse komkommer-, paprika-, aubergine- en kurkumaproeven die aanliggen op PCG.
Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.
Een alternatieve strategie bestaat erin om intercropping toe te passen met rozemarijnplanten aangezien meerdere studies hebben aangetoond dat in het algemeen de vluchtige organische stoffen van rozemarijn een afstotend effect hebben op insecten, waaronder de groene perzikluis (Myzus persicae). Daarom hebben we een veldproef opgezet waarbij we rozemarijn hebben aangeplant tussen de paprika’s en naast de paprika’s.
Biedt intercropping van rozemarijn (in zekere mate) bescherming tegen bladluis in de tunnelteelt van biopaprika? Kan op deze manier dus het middelengebruik verminderd worden? Wat bedraagt de kritische afstand tussen rozemarijn en paprika waaronder nog een duidelijke bescherming geboden wordt? Is er een positief synergetisch effect op de opbrengst van paprika wanneer intercropping met rozemarijn wordt toegepast?
Verschillende telers namen contact op betreffende de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden. Bij biologisch telen in pot blijft de uitdaging immers hoe, wanneer en waarmee de bemesting nauwkeurig kan gestuurd worden. Organisch bemesten in pot is niet altijd even evident, zeker niet wanneer we dan gaan spreken van een bijbemesting.
Biologische vloeibare meststoffen toegepast in de teelt van rozemarijn en tijm met Horticoop 3,0 Organisch / Lotusstimul 5,25 65,63 / OPF 6-5-6 + Compete Plus 4,50 75,00 / OPF 8-3-3 + Compete Plus 4,50 56,25 / OPF 11-0-5 0,78 7,09 / Prolico 1 / Compete plus / Humixa B . De samenstelling en toepasbaarheid van deze producten onder biolabel is echter niet altijd makkelijk terug te vinden. Tevens zijn prijsverschillen groot, niet alleen per liter meststof maar ook per eenheid stikstof.
Deze proef werd opgezet om de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in tijm (Thymus vulgaris / THYVU) na te gaan .
Deze proef werd uitgevoerd om de selectiviteit na te gaan van herbiciden in zuring (Rumex acetosa / RUMAC).
In 2018 werd op het PCG een proef aangelegd om de selectiviteit van Goltix, PM03/002, PM03/006 en PM09/007, toegepast in vooropkomst, na te gaan in zuring. De zuring werd gezaaid op 12 mei 2018. De herbiciden werden toegepast 2 dagen na zaai.
Zuringrassen onderzoek bioteelt met Acetosa De Belleville (Enza), Ambiguus (De Bolster), Bloemloos (Claus), FM103 (Roger Maes), Patientia (De Bolster), Rode (Claus).