Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bieslook, dille, kervel, koriander. majoraan, munt, rozemarijn, tijm en zuring. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals rassen, organische bemesting, teelttechniek ...
Een belangrijke fase bij de vermarkting van verse kruiden is de periode van bewaring, zo blijkt uit het leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden' (PCG, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw). Veel verschillende factoren beïnvloeden de houdbaarheid van verse kruiden tijdens de bewaring. Kruiden worden in de praktijk dikwijls samen met andere groenten en soms zelfs fruit bewaard, wat een optimale bewaring uiteraard bemoeilijkt. Om door de bomen het bos nog te zien deed VCBT een literatuurstudie en stelde enkele belangrijke praktische vuistregels op.
Een belangrijke fase bij de vermarkting van verse kruiden is de periode van bewaring, zo blijkt uit het leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden'. Veel verschillende factoren beïnvloeden de houdbaarheid van verse kruiden tijdens de bewaring.
Wij sommen de belangrijkste factoren graag even voor u op.
Het verhandelen van verse kruiden blijkt tot op heden geen evidente zaak te zijn. De beperkte houdbaarheid blijft voor een deel van de consumenten een struikelblok om met verse kruiden te werken. Vele kruiden zijn echter ook ideaal voor verschillende verwerkingsprocessen. Hierbij moet, zoals voor andere voedingsmiddelen, wel rekening gehouden worden met traceerbaarheid en voedselveiligheid. Het marktpotentieel voor het verwerken van verse kruiden tot een gebruiksvriendelijker, aantrekkelijk product blijkt in ieder geval gunstig te zijn.
Als afsluiter van het project kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje.
Het kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' ging in overleg met plantenkwekers, telers en verdeelpunten op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.
Het hele jaar door vind je verse kruiden in de winkel, maar in de wintermaanden komen deze meestal uit het buitenland of uit een verwarmde serre. De teelt en het transport van deze kruiden vragen veel energie, die vaak wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Met de kruidenkalender van Velt weet je precies wanneer je het best kruiden koopt.
Bieslookrassen onderzoek met Biggy (Enza), Jeilo F1 (Enza), K61 (Schnittlauch), Schmitt = KS-SW-01 (Bingenheimer), K63 (Schnittlauch), Gonzales = BI-CH-01 (Bingenheimer), Naomy (Enza), Nelly (Enza), Schoenoprasum (De Bolster).
Deze proef werd opgezet om de invloed van biologische middelen en insnoeien van het gewas na te gaan op de ontwikkeling van witziekte (echte meeldauw) bij bernagie of komkommerkruid.
Twee soorten bloemen werden beoordeeld door 56 consumenten: bernagie en Oost-Indische kers. Beide bloemen werden in openlucht in vollegrond en in de serre zowel in pot als in vollegrond geteeld.
In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.
Deze proef werd uitgevoerd om het effect van onkruidbestrijding in dille na te gaan.
Om na te gaan welke kruiden consumenten gebruiken, op welke manier en in welke periode van het jaar, werd een enquête afgenomen bij consumenten uit het Meetjesland en uit de Vlaamse Ardennen, de 2 regio’s waarvoor een LEADER project rond de teelt van kruiden is goedgekeurd.
Wortelknobbelaaltjes voelen zich overal thuis, zijn in zo goed als alle groentegewassen terug te vinden en veroorzaken belangrijke opbrengstverliezen. Enkele belangrijke vertegenwoordigers zijn: Meloidogyne incognita, M. hapla, M. chitwoodii (quarantaine organisme) en M. fallax (quarantaine organisme). De laatste maand werden op het PCG verschillende plantenstalen (prei, wortel, koriander, pastinaak) waargenomen die aangetast waren met wortelknobbelaaltjes, meer bepaald met Meloidogyne hapla.
Koriander rassen biologische teelt ste zaai 2013 onderzoek met Caribe (Bejo), Coriandrum sativum (Bingenheimer), Hi 10 470 HEC (Hild), Koriander (De Bolster), Rani (Nickerson Zwaan), Santo (Sakata), Sel Marino (Vitalis).
Onkruidbeheersingsmethode onderzoek in bio munt met gehakseld stro, grasmaaisel, antiworteldoek, zwarte geperforeerde plastiek, laag compost, laag schors. Onderzoek in verband met diverse oogsttechnieken met oogstmachine Ortomec, haagschaar op steel en Quick cut greens harvester.
In 2014 werden 3 bedden 'Marrakech'-munt geplant op een biologisch perceel. De stekken werden op verschillende manieren aangeplant: in de volle grond, in plastiek, in antiworteldoek, bedekt met een laagje compost en bedekt met een laagje hakselhout. Tijdens elke wied- en schoffelbeurt werd gekeken hoe arbeidsintensief elk object is. Elke snede werd geoogst met een ander toestel. De oogst werd telkens geregistreerd.
Aan de hand van een teelttechnische demoproef munt werd nagegaan hoe het onkruid beheerst kan worden en op welke manier 'kleinere' kruidenbedrijven deze munt efficiënt kunnen oogsten.
Verschillende telers namen contact op betreffende de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden. Bij biologisch telen in pot blijft de uitdaging immers hoe, wanneer en waarmee de bemesting nauwkeurig kan gestuurd worden. Organisch bemesten in pot is niet altijd even evident, zeker niet wanneer we dan gaan spreken van een bijbemesting.
Deze proef werd opgezet om de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in tijm (Thymus vulgaris / THYVU) na te gaan .
In 2018 werd op het PCG een proef aangelegd om de selectiviteit van Goltix, PM03/002, PM03/006 en PM09/007, toegepast in voor-opkomst, na te gaan in zuring. De zuring werd gezaaid op 12 mei 2018. De herbiciden werden toegepast 2 dagen na zaai.