Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bieslook, dille, kervel, koriander. majoraan, munt, rozemarijn, tijm en zuring. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals rassen, organische bemesting, teelttechniek ...
Bieslookrassen onderzoek met Biggy (Enza), Jeilo F1 (Enza), K61 (Schnittlauch), Schmitt = KS-SW-01 (Bingenheimer), K63 (Schnittlauch), Gonzales = BI-CH-01 (Bingenheimer), Naomy (Enza), Nelly (Enza), Schoenoprasum (De Bolster).
Kruiden demo en teelttechniek - mobiel gotensysteem (MGS) - met basilicum, bieslook, munt en rozemarijn.
Deze proef werd opgezet om de invloed van biologische middelen en insnoeien van het gewas na te gaan op de ontwikkeling van witziekte (echte meeldauw) bij bernagie of komkommerkruid.
In het smaak- en consumentenonderzoek eetbare bloemen, uitgevoerd in het smaaklokaal van PCG, werd nagegaan wat de invloed van bloemsoort en teeltmethode is op de acceptatie van de eetbare bloemen door consumenten op het gebied van geur, smakelijkheid, smaak, textuur, uiterlijk en aankoopbereidheid op basis van smaak en uiterlijk.
Twee soorten bloemen werden beoordeeld door 56 consumenten: bernagie en Oost-Indische kers. Beide bloemen werden in openlucht in vollegrond en in de serre zowel in pot als in vollegrond geteeld.
In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.
De proef werd aangelegd op een proefveld te Kruishoutem, België, in 4 parallellen als een gerandomiseerde blokkenproef. De plotoppervlakte was 24 m². De proefbehandelingen werden uitgevoerd met de automatische proefveldspuit aan een spuitvolume van 400 l/ha. Er werden 3 behandelingen uitgevoerd. Proefbehandeling A werd uitgevoerd kort na zaai, voor-opkomst. Proefbehandeling B en C werden respectievelijk uitgevoerd in het 2-4 bladstadium en het 4-6 bladstadium.
Deze proef werd uitgevoerd om het effect van onkruidbestrijding in dille na te gaan.
Dille, koriander, majoraan, peterselie en Oost Indische kers werden opgenomen in de demoproef bio openluchtteelt kruiden.
We onderzochten de invloed van teeltparameters, zoals plantdichtheid en startgewicht van het moederrhizoom, op opbrengst en kwaliteit.
Deze pilootstudie is opgezet om de biologische serreteelt van gember (Zingiber officinale) te onderzoeken. Met deze eerste proef willen we nagaan of een lokale teelt van gember mogelijk is in een Vlaamse serre en of dit economisch haalbaar is.
De proef bestond uit vier objecten die verschilden van elkaar op vlak van plantdichtheid (10 planten/m2 vs. 12.5 planten/m2) en of er al dan niet mulching was toegepast. Mulching of het bedekken van de bodem met een laag compost, leidde tot een groter gewasvolume bij de behandelde planten. Hiernaast konden we ook bij de plots met compost een reductie in onkruid- en mosgroei vaststellen ten opzichte van de plots zonder compost.
Koriander rassen biologische teelt ste zaai 2013 onderzoek met Caribe (Bejo), Coriandrum sativum (Bingenheimer), Hi 10 470 HEC (Hild), Koriander (De Bolster), Rani (Nickerson Zwaan), Santo (Sakata), Sel Marino (Vitalis).
Koriander rassen biologische teelt tweede zaai 2013 onderzoek met Caribe (Bejo), Coriandrum sativum (Bingenheimer), Hi 10 470 HEC (Hild), Koriander (De Bolster), Rani (Nickerson Zwaan), Santo (Sakata), Sel Marino (Vitalis).
Op dinsdag 6 juli 2021 vond naar goede jaarlijkse gewoonte het proefveldbezoek bio beschutte teelten plaats op PCG. De lopende proeven in zowel de verwarmde serres als de koepels werden toegelicht.
Op dinsdag 6 juli 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de bio beschutte teelt. Het programma omvatte het bezoek van de diverse komkommer-, paprika-, aubergine- en kurkumaproeven die aanliggen op PCG.
Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal. Wist je dat we in Europa per jaar ongeveer 87 miljoen ton verpakkingsafval produceren? Het goede nieuws is dat er een deel hiervan biobased verpakkingen zijn die recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn.
In the Interreg Northwest Europe project CurCol, we investigate the color production and application in bioplastic and paper packaging, based on the yellow natural colorant curcumin. And that process already starts with the cultivation of the turmeric plant.
Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in plastic en papieren verpakkingen. Het project beoogt drie pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door barrières, business cases en actieplannen te definiëren. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.
Onkruidbeheersingsmethode onderzoek in bio munt met gehakseld stro, grasmaaisel, antiworteldoek, zwarte geperforeerde plastiek, laag compost, laag schors. Onderzoek in verband met diverse oogsttechnieken met oogstmachine Ortomec, haagschaar op steel en Quick cut greens harvester.
In 2014 werden 3 bedden 'Marrakech'-munt geplant op een biologisch perceel. De stekken werden op verschillende manieren aangeplant: in de volle grond, in plastiek, in antiworteldoek, bedekt met een laagje compost en bedekt met een laagje hakselhout. Tijdens elke wied- en schoffelbeurt werd gekeken hoe arbeidsintensief elk object is. Elke snede werd geoogst met een ander toestel. De oogst werd telkens geregistreerd.
Aan de hand van een teelttechnische demoproef munt werd nagegaan hoe het onkruid beheerst kan worden en op welke manier 'kleinere' kruidenbedrijven deze munt efficiënt kunnen oogsten.
Op 29 juni vond op het PCG een proefveldbezoek plaats om het lopende onderzoek toe te lichten. Er werd een grote verscheidenheid aan veldproeven voorgesteld binnen diverse thema’s waaronder onkruid- en plaagbestrijding, irrigatie, teelttechniek en bemesting. De meeste proeven worden dan ook aangelegd om antwoorden te vinden op huidige problemen in de sector zoals het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen, droogte en strengere wetgeving.
Op 25 juni 2019 organiseerden we een eerste proefveldbezoek in openluchtteelten. De bezoekersgids omvat de gewasbeschermings- en bemestingsproeven in prei, uien, bloemkool, bataat, wortel en onkruidbestrijding in kruiden. Omwille van de koudere weersomstandigheden enkele weken geleden zijn er nog niet in alle proeven (volledige) resultaten. Daarom organiseren we op een 2e tijdstip een proefveldbezoek waar we volledige resultaten kunnen meegeven. Het 2de proefveldbezoek gaat door op dinsdag 16 juli 2019.
Verschillende telers namen contact op betreffende de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden. Bij biologisch telen in pot blijft de uitdaging immers hoe, wanneer en waarmee de bemesting nauwkeurig kan gestuurd worden. Organisch bemesten in pot is niet altijd even evident, zeker niet wanneer we dan gaan spreken van een bijbemesting.
Biologische vloeibare meststoffen toegepast in de teelt van rozemarijn en tijm met Horticoop 3,0 Organisch / Lotusstimul 5,25 65,63 / OPF 6-5-6 + Compete Plus 4,50 75,00 / OPF 8-3-3 + Compete Plus 4,50 56,25 / OPF 11-0-5 0,78 7,09 / Prolico 1 / Compete plus / Humixa B . De samenstelling en toepasbaarheid van deze producten onder biolabel is echter niet altijd makkelijk terug te vinden. Tevens zijn prijsverschillen groot, niet alleen per liter meststof maar ook per eenheid stikstof.
Deze proef werd opgezet om de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in tijm (Thymus vulgaris / THYVU) na te gaan .
Deze proef werd uitgevoerd om de selectiviteit na te gaan van herbiciden in zuring (Rumex acetosa / RUMAC).
In 2018 werd op het PCG een proef aangelegd om de selectiviteit van Goltix, PM03/002, PM03/006 en PM09/007, toegepast in voor-opkomst, na te gaan in zuring. De zuring werd gezaaid op 12 mei 2018. De herbiciden werden toegepast 2 dagen na zaai.
Zuringrassen onderzoek bioteelt met Acetosa De Belleville (Enza), Ambiguus (De Bolster), Bloemloos (Claus), FM103 (Roger Maes), Patientia (De Bolster), Rode (Claus).