Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek algemeen kruiden. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals organische bemesting, teelttechniek ...
PCG en VCBT organiseerden in samenwerking met het verpakkingsbedrijf Presa op 7 november 2017 een demo van verschillende kleinschalige verpakkingstoestellen voor kruiden, eetbare bloemen en kleine groenten, in het kader van het project 'Eetbare bloemen: Sierlijk én smakelijk!'. Hieronder volgt een samenvatting van deze demonamiddag.
Een belangrijke fase bij de vermarkting van verse kruiden is de periode van bewaring, zo blijkt uit het leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden' (PCG, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw). Veel verschillende factoren beïnvloeden de houdbaarheid van verse kruiden tijdens de bewaring. Kruiden worden in de praktijk dikwijls samen met andere groenten en soms zelfs fruit bewaard, wat een optimale bewaring uiteraard bemoeilijkt. Om door de bomen het bos nog te zien deed VCBT een literatuurstudie en stelde enkele belangrijke praktische vuistregels op.
De consument binnen het Leader-gebied Vlaamse Ardennen geeft duidelijk aan dat hij regionaal geteelde producten belangrijk vindt en daar zelfs een meerprijs wil voor geven. Het is uiteraard van belang dat deze kruiden verwerkt zijn tot een aantrekkelijk product dat makkelijk kan gebruikt worden. Aan de hand van een Leader-project zullen de meest geschikte kruiden, bepaald door de sector, naar smaak en inhoudsstoffen geselecteerd worden. Verwerkingsmethodes zullen opgelijst en uitgetest worden. Consument, handelaar, verwerker en teler worden in contact gebracht; samen zullen efficiënte samenwerkingsverbanden gecreëerd worden.
Het verhandelen van verse kruiden blijkt tot op heden geen evidente zaak te zijn. De beperkte houdbaarheid blijft voor een deel van de consumenten een struikelblok om met verse kruiden te werken. Vele kruiden zijn echter ook ideaal voor verschillende verwerkingsprocessen. Hierbij moet, zoals voor andere voedingsmiddelen, wel rekening gehouden worden met traceerbaarheid en voedselveiligheid. Het marktpotentieel voor het verwerken van verse kruiden tot een gebruiksvriendelijker, aantrekkelijk product blijkt in ieder geval gunstig te zijn.
Het hele jaar door vind je verse kruiden in de winkel, maar in de wintermaanden komen deze meestal uit het buitenland of uit een verwarmde serre. De teelt en het transport van deze kruiden vragen veel energie, die vaak wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. Met de kruidenkalender van Velt weet je precies wanneer je het best kruiden koopt.
Om na te gaan welke kruiden consumenten gebruiken, op welke manier en in welke periode van het jaar, werd een enquête afgenomen bij consumenten uit het Meetjesland en uit de Vlaamse Ardennen, de 2 regio’s waarvoor een LEADER project rond de teelt van kruiden is goedgekeurd.