Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek algemeen kruiden. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals organische bemesting, teelttechniek ...
Zo hebben we op het proefcentrum een eigen primeur te pakken met de hydroteelt van aubergine, waarbij we de combineerbaarheid van deze teelt nagaan met deze van omegabaars. We testen hierbij verschillende auberginerassen en ook natriumgehaltes in de voedingsoplossing.
Op dinsdag 29 juni 2021 organiseerden we een proefveldbezoek in de openluchtteelten groenten. Het programma omvatte het bezoeken van de diverse rassen-, gewasbeschermings- en bemestingsproeven die aanliggen op PCG. Teelttechniek en irrigatie & fertigatie kwamen eveneens aan bod.
In deze demotuin probeerden we voor het derde jaar op rij enkele minder gekende teelten uit. We richtten ons, in navolging van yacon en bataat, op enkele - weliswaar kleinere – knol- of wortelvormende gewassen, nl. oca of knolklaverzuring (oxalis tuberosa), ulluco (ullucus tuberosus), mashua of knolcapucien, (tropaeolum tuberosum) en crosne of Japanse andoorn (Stachys sieboldii syn. Affinis).
Er zijn echter nog verschillende andere, minder gekende gewassen die het Andesgebied als hun moederland mogen beschouwen. Het gaat dan onder meer om oca of knolklaverzuring (Oxalis tuberosa), ulluco (Ullucus tuberosus) en mashua of knolcapucien. (Tropaeolum tuberosum). Tijdens een eerste test bekeken we of het haalbaar is om deze gewassen met succes te telen in de Kruishoutemse zandgrond.
PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio be-schutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.
Demo delicatessegroenten met Catalogna Puntarelle Brindisina, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Catalogna Puntarelle di Galatina / Catalo, capucienenbaard (Vreeken's zaden), Dandelion Violet Red Rib (Kokopell), Rossa di Treviso Tardiva, eco roodlof (Vreeken's zaden), Rouge de Vérone, chicorée sauvage (Semaille), Sessantina, eco broccoletto (Vreeken's zaden), Wasabi (Cook and herb), Suikerwortel (Vreeken's zaden), ABC-kruid (Cook and herb), Olijfkruid (Cook and herb), Japanse chrysant (Cook and herb) Hennepbladstokroos (Cook and herb), Rode incarnaatklaver (Cook and herb), Dropplant (Cook and herb), Oesterblad (Kruiden Claus), Lamsoor (Kruiden Claus), Witte bosaardbei (Kruiden Claus), Oca (Kruiden Claus), Crosne / Japanse andoorn (Kruiden Claus) en Muntverbena (Kruiden Claus).
Op 23 juli werd er met een twintigtal telers een bezoek gebracht bij 3 Nederlandse bedrijven: BelleMarie, Het Blauwe Huis en De Tuinen van Weldadigheid. Elk van deze bedrijven had hun eigen karakter en specialisatie.