Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek algemeen kruiden. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals organische bemesting, teelttechniek ...
PCG en VCBT organiseerden in samenwerking met het verpakkingsbedrijf Presa op 7 november 2017 een demo van verschillende kleinschalige verpakkingstoestellen voor kruiden, eetbare bloemen en kleine groenten, in het kader van het project 'Eetbare bloemen: Sierlijk én smakelijk!'. Hieronder volgt een samenvatting van deze demonamiddag.
Op 8 september ging op biologische plukboerderij de Grenshoeve de tweede editie van de netwerkdag & beurs ‘Techniek in de bio tuinbouw’ door. Meer dan 300 bioboeren en sectorgerelateerden kwamen naar Bellegem om de innovaties uit de sector te bekijken. Via velddemo’s, workshops en infostands van leveranciers werd heel wat informatie aangeboden over diverse technische thema’s. Nieuw dit jaar waren de demonstraties en workshops voor kleinfruitteelten.
Een belangrijke fase bij de vermarkting van verse kruiden is de periode van bewaring, zo blijkt uit het leaderproject 'Verwerking en vermarkting van kruiden' (PCG, Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw). Veel verschillende factoren beïnvloeden de houdbaarheid van verse kruiden tijdens de bewaring. Kruiden worden in de praktijk dikwijls samen met andere groenten en soms zelfs fruit bewaard, wat een optimale bewaring uiteraard bemoeilijkt. Om door de bomen het bos nog te zien deed VCBT een literatuurstudie en stelde enkele belangrijke praktische vuistregels op.
De consument binnen het Leader-gebied Vlaamse Ardennen geeft duidelijk aan dat hij regionaal geteelde producten belangrijk vindt en daar zelfs een meerprijs wil voor geven. Het is uiteraard van belang dat deze kruiden verwerkt zijn tot een aantrekkelijk product dat makkelijk kan gebruikt worden. Aan de hand van een Leader-project zullen de meest geschikte kruiden, bepaald door de sector, naar smaak en inhoudsstoffen geselecteerd worden. Verwerkingsmethodes zullen opgelijst en uitgetest worden. Consument, handelaar, verwerker en teler worden in contact gebracht; samen zullen efficiënte samenwerkingsverbanden gecreëerd worden.
Als afsluiter van het project kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje.
Het kortlopende project 'Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit' ging in overleg met plantenkwekers, telers en verdeelpunten op zoek naar oplossingen voor logistieke en andere knelpunten bij het vinden van bioplantgoed.
PCG adviseert voornamelijk telers die interesse hebben in en/of vragen hebben over bio be-schutte groenteteelt. Dit wil zeggen dat je er terecht kan met vragen over alle groenten die biologisch geteeld worden in serres (zowel koude kas als stookteelt) en koepels. Verder kan er ook begeleiding geboden worden over kruidenteelt, dit zowel in open lucht als in kas, in volle grond als in pot.
Tijdens de netwerkdag 'Techniek in de bio tuinbouw' op 9 september was er bijzonder veel aandacht voor de gedemonstreerde handzaaimachines. In een met linten afgebakend teeltbed op het demonstratieveld werden alle handzaaimachines ook aan een zaaiproef onderworpen. Zeven handzaaimachines en één versie met motorcultor zaaiden er een veldje spinazie in.
Op 23 juli werd er met een twintigtal telers een bezoek gebracht bij 3 Nederlandse bedrijven: BelleMarie, Het Blauwe Huis en De Tuinen van Weldadigheid. Elk van deze bedrijven had hun eigen karakter en specialisatie.
Het onderzoek kruiden in pot, dat plaatsvindt op het PCG, is zowel biologisch als gangbaar. In het gangbare wordt voornamelijk gekeken naar de beschikbaarheid van verschillende rassen en soorten basilicum. Bij biologisch telen in pot blijft de uitdaging hoe, wanneer en waarmee de bemesting nauwkeurig kan gestuurd worden. Verschillende telers namen contact op betreffende de ideale potgrondsamenstelling voor het telen van biologische kruiden. De samenstelling is uitermate belangrijk voor het welslagen van de teelt; niet alleen voor wat betreft de structuur, eveneens voor de voedingswaarde. Organisch bemesten in pot is niet altijd even evident, zeker niet wanneer we dan gaan spreken van een bijbemesting. Mineralisatie creëren in dergelijk beperkt volume blijft een uitdaging. Om die reden werden enkele oriënterende proeven aangelegd.