X
GO

Overzicht onderzoek innovatieve teelt eetbare bloemen

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek eetbare bloemen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Basilicum en eetbare bloemen in demoproef

Basilicum en eetbare bloemen in demoproef

Speciallekes op de goten

Auteur: DEWITTE JUSTINE/dinsdag 27 mei 2014/Categorieën: Kruiden, basilicum, eetbare bloemen, Projecten, Leader, KLEM2 KLEV2, DELIM DELIV, Thema, rassen, Voorlichting, projectinfo, Actueel, Niet-leden

Een demoproef werd aangelegd met de soorten basilicum op de markt, fijnbladige citroenbasilicum, genoveser, kaneelbasilicum, kleinbladige basilicum, rode basilicum, rood gekartelde basilicum en Thai basilicum. Binnen het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!' werd uitgetest of eetbare bloemen in pot kunnen geteeld worden.

 

Soorten basilicum
Een demoproef werd aangelegd met de soorten basilicum op de markt, fijnbladige citroenbasilicum, genoveser, kaneelbasilicum, kleinbladige basilicum, rode basilicum, rood gekartelde basilicum en thai basilicum.

De teelt van alle soorten verliep vlot. Niet alleen in uitzicht, ook in teeltduur en smaak konden opmerkelijke verschillen waargenomen worden. Opmerkelijk was ook dat kleinbladige en rood gekartelde basilicum een langere teeltduur hadden.

 
Fijnbladige citroenbasilicum

Fijnbladige citroenbasilicum


    
Genoveser basilicum

Genoveser basilicumKaneelbasilicum

Kaneelbasilicum


 

 
Kleinbladige basilicum

Kleinbladige basilicum


    
Rode basilicum

Rode basilicum


 
Ruffle basilicum

Ruffle basilicum

 
 

 
Thai basilicum

Thai basilicum

    

De citroen-, kaneel- en Thaise basilicum ontwikkelden zich beduidend sneller. Bepaalde van deze soorten zouden mogelijks geapprecieerd kunnen worden in de horeca. Om na te gaan in welke mate de consument de verschillende basilicumtypes waardeert, werd een consumentenonderzoek uitgevoerd tijdens de Europadag op 11 mei ll. De resultaten daarvan volgen later.

Eetbare bloemen
Binnen het Leader-project 'In my backyard: delicatessegroenten op een dienblad!' werd uitgetest of eetbare bloemen in pot kunnen geteeld worden. De achterliggende gedachte is de houdbaarheid van de bloemen verlengen door de bloemen met de pot aan de restauranthouder te vermarkten. Om die reden werd, als eerste verkennende blik, een demoproef aangelegd.

 
Afrikaantje rood

Afrikaantje rood


   
Driekleurig viooltje

Driekleurig viooltje


   
Oost Indische kers oranje

Oost Indische kers oranje


 

 
Oost Indische kers rood

Oost Indische kers rood


   
Kaasjeskruid

Kaasjeskruid


 
Dropplant

Dropplant


 

De meeste planten werden rechtstreeks in de pot gezaaid, slechts enkelen gestekt (olijvenkruid en dropplant). Er werd gewerkt met twee verschillende potmaten van 13 cm en 17 cm. Door het enorme aantal objecten werden deze allen bij dezelfde omgevingscondities opgekweekt, wat voor de ene soort al wat idealer was dan voor de andere. Bij kieming kregen de planten van bovenaf water, eenmaal voldoende geworteld, werden deze op goten gezet en werd er bevloeid met druppelaars.

Door de grote verscheidenheid in objecten is het moeilijk om de watergift en de bemesting optimaal af te stemmen op de behoefte van de plant. Het sterafrikaantje lijkt een geschikte plant door de vele bloemen per plant. Er zitten ook nog tal van bloemknoppen aan de plant dus wellicht zal de bloei nog even aanhouden. Bij de dropplant is de bloei net gestart. Het driekleurig viooltje staat op dit ogenblik heel mooi. De bloei van deze plant is echter meestal van korte duur.

Oost-Indische kers kan geteeld worden in pot, maar ook in de volle grond is dit een hele gemakkelijke plant. De bloemen van kaasjeskruid zitten klaar om te ontluiken. Doordat deze planten eerder groot uitgroeien, is het nog afwachten of de pot nog steeds stabiel zal zijn wanneer de planten verder ontwikkelen.

Samenwerking
In het kader van de Leaderprojecten 'Opwaardering van kruiden: verwerking en vermarkting' en 'In my backyard: delicatessengroenten op een dienblad!'

      
Print

Aantal keer bekeken (18216)/Commentaren (0)

Documenten

x