X
GO

Overzicht onderzoek innovatieve teelt eetbare bloemen

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek eetbare bloemen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Consumentenenquête eetbare bloemen

Consumentenenquête eetbare bloemen

In kader van het pdpo III-project “Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!”

Auteur: Van Steenkiste Jana/woensdag 15 juni 2016/Categorieën: Kruiden, Andere kruiden, bernagie - komkommerkruid, Innovaties, eetbare bloemen, Projecten, Provincie Oost-Vlaanderen, Plattelandsontwikkeling, BLOEM, Thema, rassen, Afzet, Voorlichting, gezien op het veld, projectinfo, Actueel, Niet-leden

In kader van het pdpo III-project 'Eetbare bloemen: sierlijk én smakelijk!' werd een online consumentenbevraging gedaan om het potentieel van eetbare bloemen op de Belgische markt in te schatten.

De enquête werd door 51 professionele en 668 particuliere consumenten ingevuld. Het doel van de bevraging van de professionele consument was het schetsen van de huidige markt voor eetbare bloemen en de uitbreidingsmogelijkheden in de verkoop na te gaan. Het doel van de bevraging van de particuliere consument was om een profiel te kunnen schetsen van de potentiële koper van eetbare bloemen.

Het grootste deel van de particuliere consumenten (85 %) heeft ooit al eens eetbare bloemen op het bord gehad. De meerderheid (83 %) eet de bloemen dan ook effectief op. 38 % van de respondenten gaf aan dat ze eetbare bloemen zouden kopen, 23 % twijfelt. Bij de groep respondenten die zijn eetgewoonten als traditioneel inschat, wordt duidelijk vastgesteld dat het percentage kopers veel lager ligt dan bij de respondenten die aangeven (eerder) experimenteel te koken.

Particuliere consumenten zouden eetbare bloemen vooral kopen om het esthetische aspect ervan.

Foto: Eetbare bloemen 'Bernagie'

Foto: Eetbare bloemen 'Bernagie'

Ze ogen mooi als versiering op het bord en kunnen een gerecht opwaarderen. Van de potentiële kopers wou 40 % tussen 1,5 en 3 euro geven voor een schaaltje bloemen met folie. Vooral gele, oranje en witte bloemen krijgen de voorkeur van de respondenten. Men zou eetbare bloemen vooral gebruiken tijdens de zomer en/of het voorjaar voor speciale gelegenheden zoals tuinfeesten, etentjes met vrienden en trouwfeesten en dit vooral in salades, hapjes, aperitieven en voorgerechten.

De samenstelling van de verpakking mag voor de ene helft allemaal verschillende bloemen bevatten, de andere helft heeft graag gelijke bloemen binnen een verpakking. De voorkeur gaat naar een plastic doosje met deksel. De hoofdreden om de eetbare bloemen niet te kopen, is omdat men verwacht dat ze te duur zullen zijn. Bovendien vindt men dat er te veel verpakking bij komt kijken en vermoedt men dat de bloemen snel zullen verwelken. 

De voorkeuren van de professionele consument waren op het vlak van soort gerecht en seizoen zeer gelijklopend met de particuliere consument. Op vlak van kleur kozen ze naast geel ook nog voor iets donkerdere tinten zoals rood en paars.

De distributieketen wordt zo kort mogelijk gehouden door de bloemen zelf te telen of ze aan te kopen bij een groothandel of veiling. De top drie van bloemen waarmee gewerkt wordt zijn de Oost-Indische kers, de courgettebloem en het viooltje. Interesse ging ook nog uit naar de broccolibloem, het vlijtig liesje en de basilicumbloem.

De professionele consument verkiest een schaal met folie waarin slechts één soort bloemen verpakt zit. De prijs die men hiervoor wil betalen is 2 à 4 euro.

Van boven naar onder en van links naar rechts Oost-Indische kers, komkommerkruid, roze en oranje vlijtige liesjes, slangenradijs, malabar spinazie, begonia, dropplant en limoenkomkommer.

Van boven naar onder en van links naar rechts Oost-Indische kers, komkommerkruid, roze en oranje vlijtige liesjes, slangenradijs, malabar spinazie, begonia, dropplant en limoenkomkommer.

Auteur: Jana Van Steenkiste & Virginie Maenhout

In samenwerking met

 

 

Print

Aantal keer bekeken (13237)/Commentaren (0)

Links

x