Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek innovatieve groenten (crosne of Japanse andoorn, mashua of knolcapucien, oca, ulluco). Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Op 4 mei 2022 organiseerde het PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt vzw) in Kruishoutem in het kader van het Interreg NWE project CURCOL ‘Curcumine based sustainable Colours’ een proefveldbezoek over de start van bio kurkumateelt. Het proefveldbezoek kon genieten van een grote belangstelling van meer dan twintig telers, kwekers, verwerkers en andere geïnteresseerden. De pas opgestarte proeven in zowel verwarmde serre als koepel werden toegelicht. Ook de proefresultaten van voorgaande jaren en de resultaten rond bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen kwamen aan bod. Daarnaast presenteerde Harrie Vreman van NEXTGarden Ingrediënt Farm uit Nederland hun proefresultaten over de kurkumateelt in pot.
Tijdens het proefveldbezoek werd er dieper ingegaan op de bewaring en voorkieming van kurkumarhizomen en de opstart van de teelt in West-Europese omstandigheden. Vervolgens brachten we ook een bezoek aan de pas opgestarte teelten op PCG. In het najaar van 2022, zal een tweede proefveldbezoek Kurkuma plaatsvinden waar we het teeltverloop zullen bespreken en enkele afzetmogelijkheden aan bod brengen.
During the trial visit, we took a closer look at the storage and pre-germination of curcuma rhizomes and the start-up of the cultivation in Western European conditions. Subsequently, we visited also the newly started cultivations on PCG. In the autumn of 2022, a second trial visit of curcuma will take place, where we will discuss the complete cultivation and discuss a number of sales opportunities.
Presentaties: voorstelling project CURCOL: “CURcumine based sustainable COLours” - Project presentation CURCOL: “CURcumine based sustainable COLours” / voorstelling project NEXTGarden Ingredient Farm - Project presentation NEXTgarden from the Netherlands by Harrie Vreman / Presentatie bewaarproef van Kurkuma 2021-2022 - Presentation storage trial of Turmeric 2021-2022
We onderzochten de invloed van teeltparameters, zoals plantdichtheid en startgewicht van het moederrhizoom, op opbrengst en kwaliteit.
Het Oost-Vlaamse provinciebestuur is sinds vele jaren actief betrokken in Europese programma's en sensibiliseringsactiviteiten. Team Europa staat dan ook klaar om mogelijke initiatiefnemers te sensibiliseren en te ondersteunen bij de uitwerking en uitvoering van hun projecten. Wil je weten wat Europese subsidies concreet voor jou kunnen betekenen? Laat je inspireren door deze video.
Op CSA-bedrijven, pluktuinen en korte keten bedrijven zorgt de teelt van biologische snijbloemen voor diversiteit op en rond het veld, alsook in het aanbod naar de consument. Fiche 1: Tips om zo lang mogelijk van je biobloemen te genieten / Fiche 2: Factoren die het vaasleven van biobloemen beïnvloeden / Fiche 3: Belang van teeltrotatie bij de teelt van biologische snijbloemen / Fiche 4: Onkruidbeheersing in biobloemen door mulchen / Fiche 5: Algemeen kader biologische teelt van bloemen / Fiche 6: Bemesting in de biologische teelt van zomerbloemen / Fiche 7: Leveranciers zaden en plantmateriaal voor biologische bloemen / Fiche 8: Omschakelen naar biologische bloementeelt: administratieve aspecten m.b.t. wetgeving en beleid / Fiche 9: Het plantenpaspoort, wat moet je weten als teler?
Verse knoflook onderzoek rassen met Sprint (Top Semence), Messidor (Biesheuvel), Germidour (Top Semence), Saba Gold (Biesheuvel), Therador (Biesheuvel), Germidour (Top Semence).
Voor de teelt van hydroprei moet er vertrokken worden van sterk en zeer uniform plantmateriaal om tot een uniforme opbrengst te komen in een korte teeltduur. De trayopkweek in een geschikt substraat kan kwalitatief plantmateriaal opleveren. In deze kleine screeningsproef tijdens de zomer probeerden we twee substraten en twee rassen te vergelijken op vlak van gebruikswaarde van het opgekweekte plantmateriaal.
Deze pilootstudie is opgezet om de biologische serreteelt van gember (Zingiber officinale) te onderzoeken. Met deze eerste proef willen we nagaan of een lokale teelt van gember mogelijk is in een Vlaamse serre en of dit economisch haalbaar is.
Gebruik van natuurlijke kleurstoffen in biobased verpakkingsmateriaal. Wist je dat we in Europa per jaar ongeveer 87 miljoen ton verpakkingsafval produceren? Het goede nieuws is dat er een deel hiervan biobased verpakkingen zijn die recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn.