Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek water. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals gewasbescherming, ...
Het donkere weer van de voorbije weken zorgt ervoor dat de planten trager groeien en verzwakken. In deze omstandigheden moet altijd extra aandacht besteed worden aan het beschermen van de plant tegen bodemziektes.
Telers zijn er zich steeds meer van bewust dat spoel- en restvloeistoffen met gewasbeschermingsmiddelen niet zomaar in het oppervlaktewater mogen terecht komen. Er werd hiervoor 2 jaar lang intensief campagne gevoerd door het PCG en alle andere proefcentra in Vlaanderen. De jaren ervoor onderzochten deze centra de juiste en meest haalbare oplossingen. Dat onderzoek rendeert nu in een advies op maat voor de sector.
Puntlozing is één van de voornaamste oorzaken van vervuiling van oppervlakte-en grondwater met gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een belangrijk voorbeeld van puntlozing is lozing van spuitresten en spoelwater in de riool of in de nabijheid van oppervlaktewater. Reductie van dergelijke vervuiling blijft van groot belang om te komen tot een goede grond- en oppervlaktewater kwaliteit en zo te vermijden dat nog meer belangrijke gewasbeschermingsmiddelen van de markt zouden verdwijnen.
Eind 2013 keurde Vlaams minister-president Kris Peeters 9 demonstratie- projecten goed in het kader van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPOII). Twee van deze projecten dragen als titel 'Sensibilisering rond puntvervuiling en biozuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren'. Ze hebben eenzelfde doel: het oppervlaktewater beschermen tegen de verontreiniging met gewasbeschermingsmiddelen, maar worden uitgevoerd in een andere regio.
In deze proef wordt getest of rand voorkomen kan worden door te irrigeren met verwarmd irrigatiewater, de ene kant van de serre krijgt warm water, de andere kant koud water. Hiermee wordt getracht de bodemtemperatuur te verhogen in het object met verwarmd water om zo te zorgen voor extra worteldruk.