Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek vruchtgewassen. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...
Het nieuwe teeltseizoen is weer van start gegaan voor de vruchtgroenten en dus is het noodzakelijk om de komende tijd de juiste acties uit te voeren. Wanneer het gewas is aangeplant, begint ook het monitoren of scouten van ziekten en plagen en het uitzetten van de biologische bestrijders.
Binnen het project 'Monitoring in de glastuinbouw: Hét basisinstrument voor efficiënte geïntegreerde bestrijding' willen we telers ondersteunen en een antwoord bieden op heel wat praktische vragen. Waarom moet je monitoren? Hoe monitor je best? Hoe verwerk je deze data?
Herkennen van plagen én nuttigen is dé basis van een efficiënt monitoringssysteem. Op heel wat bedrijven wordt er reeds gemonitord via vangplaten. Maar wat met de plagen zoals spint, bladluizen, … . Ook het monitoren van nuttigen blijkt een belangrijke meerwaarde te hebben. Reden genoeg voor 4 praktijkcentra om begin 2015 een viertal workshops te organiseren waarin telers, teeltmedewerkers en geïnteresseerden wegwijs werden gemaakt in de wereld van de plagen en natuurlijke vijanden in de serres. Hieronder enkele belangrijke tips…
Al vele jaren is er onderzoek lopende omtrent plantsapanalyses, en dit bij meerdere instellingen. Verschillende teelten en verschillende technieken werden onder de loep genomen. Sommige praktijkbedrijven laten plantsapanalyses uitvoeren, andere geloven er niet in. Maar wat is nu de waarde van plantsapmetingen en hoe vertaal je de resultaten naar de praktijk?
Binnen het ADLO-project 'Monitoring in de glastuinbouw', dat net gestart is, willen we telers overtuigen van het belang van monitoringssystemen als basis voor een goede geïntegreerde gewasbescherming. Het efficiënt herkennen van ziekten en plagen en het correct interpreteren van deze waarnemingen, op regelmatige tijdstippen, is de sleutel tot een duurzame gewasbescherming met minimale kosten en kwaliteitsvolle planten. Door samen te werken, over de sectoren groenten en sierteelt heen, zal een vruchtbare kennisuitwisseling ontstaan.
Onder het motto 'meten is weten' vinden tegenwoordig meer en meer types sensoren ingang in de glastuinbouw. De vochtigheid, temperatuur en CO2-concentratie van de kaslucht, instraling en de weergegevens van buiten zijn standaardparameters die moderne klimaatcomputers registreren.
In deze proef werden drie behandelingen getest: hydroponics met gebruik van regenwater, aquaponics met gebruik van afvalwater van de viskweek en hydroponics waarbij handmatig NaCl werd toegevoegd aan het recept om een hoger zoutgehalte te verkrijgen. In de proef werden 3 variëteiten (Proloog, Hi-Power en Topspin) uitgeplant in elke behandeling. Er werd geplant op 17/1/2019, de eerste oogst volgde op 22/2/2019 en de proef werd beëindigd op 3/5/2019. In de aquacultuurafdeling werd gekozen voor Omegabaars (Therapon barcoo) in het RAS systeem.
Dat de teelt van tomaten en Omegabaars een goede combinatie is, heeft het onderzoek op het PCG al bewezen. Bovendien wordt het reeds op professionele schaal in de praktijk toegepast bij de bedrijven Aqua4C en Tomato Masters. In 2018 en 2019 werden proeven aangelegd met komkommer in een aquaponicteeltsysteem. De resultaten tonen aan dat er potentieel is voor de combinatie van komkommer- en visteelt.
Om ook glastuinbouwers te inspireren hoe die circulaire toekomst er voor hen kan uitzien, organiseerde Boerenbond in samenwerking met PCG, Innovatiesteunpeunt, KBC, ILVO, Smart Digital Farming en het Vlaams departement L&V het evenement ‘Klimaatneutrale komkommer, techno-tomaat of smart sla? Circulaire glastuinbouw in 2030’ dat op 4 juni doorging in het PCG. Dit netwerkevent voor tuinders en technologiebedrijven bracht eerst een mix van zowel resultaten van praktijkgericht onderzoek als de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Keynote speaker Henry Gordon Smith sloot de avond af met een nuchtere kijk op de wereld van urban farming en verticale teelten.
Het is vooral belangrijk extra aandacht te hebben voor infectie met Pythium in de jonge plantjes van de tweede teelt.
Een mogelijk probleem bij aquaponics is de opstapeling van natrium waardoor de voedingsoplossing van de planten op termijn een te hoge concentratie aan natrium zou bevatten. Op tomaten werd de voorbije jaren al veel onderzoek gedaan met positieve resultaten. Het effect van telen in een aquaponic systeem met komkommers werd nog niet onderzocht. Met deze proef wordt nagegaan of bepaalde onderstammen van komkommer betere resultaten geven (opbrengst en kwaliteit) bij een oplopende natriumconcentratie. De onderstammen werden geselecteerd op basis van in de literatuur gevonden gegevens over zouttollerantie.
Dit gebrek aan licht kan zich bij bijvoorbeeld komkommer ook uiten in het minder vlot uitgroeien van de vruchten. Die slechtere uitgroei vertaalt zich als vruchten met kromming of onregelmatige verdikking(en).
Voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zorgt de overheid voor een wettelijk kader zodat alles perfect in orde is voor de voedselveiligheid. Toch stellen we vast dat sommige afzetmarkten bovenwettelijke eisen afdwingen, waardoor telers nood hebben aan informatie voor het telen van een meer residuarm product. Om hen daarbij te helpen, ontwikkelden Inagro, PCG, PSKW en UGent een webapplicatie voor sla, komkommer en prei. 1 Jaar na de lancering vieren we straks onze honderdste gebruiker.
Komkommer smaak- en consumentenonderzoek 2017 met Proloog (Rijk Zwaan), RZ 24-242 (Rijk Zwaan), RZ 24-243 (Rijk Zwaan), Diobla = E23L.2242 (Enza), EQstar (Nunhems), DRCE6863 (De Ruiter).
Rode geblokte paprika smaak- en consumentenonderzoek 2016 met Keessie = 35-192 RZ (Rijk Zwaan), Hein = 35-193 RZ (Rijk Zwaan), WLS 2215-15 (Westland Seeds), WLS 2090-15 (Westland Seeds), PR08273 (Syngenta), Nesbitt = 35-189 RZ (Rijk Zwaan), Subban = 35-190 RZ (Rijk Zwaan), Fabris = 35-182 RZ (Rijk Zwaan), Maldonado = E20B.0065 (Enza), Redline (Rijk Zwaan), Maduro = E20B.3750 (Enza), Redwing = 35-154 RZ (Rijk Zwaan).
Smaak- en consumentenonderzoek gele geblokte paprikarassen met Atalante = E20B.4994 (Enza), Allrounder = RZ 35-239 (Rijk Zwaan), 35-248 RZ (Rijk Zwaan), Kaite = E20B.0073 (Enza), Y07854 (Syngenta), MY2 (De Ruiter), DR9118PB (De Ruiter), Conga = Y07696 (Syngenta).
Smaak- en consumentenonderzoek rode geblokte paprikarassen met Maduro = E20B.3750 (Enza), Davos = RZ 35-158 (Rijk Zwaan), Redwing = RZ 35-154 (Rijk Zwaan), 35-189 RZ (Rijk Zwaan), 35-190 RZ (Rijk Zwaan), Maldonado = E20B.0065 (Enza), E20B.0064 (Enza), MR2 (De Ruiter), PR07856 (Syngenta).
Smaak- en consumentenonderzoek gele geblokte paprikarassen met Morraine (De Ruiter), E20B.0081 (Enza), Fabris (Rijk Zwaan).
Afgelopen teeltseizoen werd bij verscheidene tomatentelers het gewas frequent bespoten met zwavelproducten waardoor Macrolophus zich minder vlot en talrijk kon opbouwen. In 2019 bleef tomatengalmijt beter onder controle, maar Tuta absoluta en Bemisia tabaci kregen meer vrij spel. Door de aanwezigheid van het ToBRFV-virus op enkele tomatenbedrijven bij onze noorderburen, moeten we extra alert zijn voor de hygiënepraktijken op het bedrijf.
Vergelijkende studie van de teelt van tomaten in een hydroponic teeltsysteem versus een aquaponic teeltsysteem. Hebben de verschillende teeltsystemen een invloed op de opbrengst en kwaliteit van de tomaten? Hoeveel vis kan gekweekt worden per m² tomaat?
Het programma van het proefveldbezoek op vrijdag 25 augustus 2017 omvatte het bezoeken van de teelten tomaat en komkommer in de gangbare en in de bioteelt. Voor de start van de demo werden eerst de biologische beschermingsmiddelen toegelicht. Ook de beheersing van Didymella bryoniae (Mycosphaerella) in de teelt van komkommer (LA traject 140982) kwam aan bod.
Omegabaars is een goede vis om te telen binnen aquaponicssytemen, deze vis kan vegetarisch gevoed worden, waardoor de basis van het voeder arm is aan natrium. Bij carnivore vissen bevat het voeder vismeel of visolie, wat sowieso rijk is aan natrium. Aan het voeder van de omegabaars wordt wel natrium onder de vorm van NaCl toegevoegd om te zorgen dat de vissen voldoende natrium kunnen opnemen. In 2016 werd een voederproef aangelegd om het effect van natriumgehalte in het voeder na te gaan op zowel de vissen als de tomatenplanten.
PCG heeft in april een nieuw systeem voor aquaponics in gebruik genomen. In dit systeem wordt het nutriëntenrijke water uit de viskweek gebruikt voor de fertigatie van tomatenplanten.