Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek energie. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals klimaatsturing, ...
Het opsplitsen van de licht- en donkerperiode in twee dynamische blokken voor de teelt van hydrosla is mogelijk. Uit proeven met zowel multicolorsla als kropsla bleek dat deze strategie in vergelijking met een klassieke sturing toelaat om te besparen op elektriciteitskosten, zonder in te boeten op productie of kwaliteit.
Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de posters hieronder worden onderzoek, expertise en praktische tools voorgesteld. Zowel sierteelt, groenteteelt als aardbeienteelt komen hierbij aan bod.
Op vrijdag 7 december 2018 vond de studiedag led-belichting in de tuinbouw plaats op het PCS te Destelbergen. Led kan gebruikt worden in de serre als bijbelichting, zowel boven als tussen het gewas, maar ook als stuurlicht. Eveneens zijn toepassingen in een meerlagensysteem mogelijk. In de presentaties hieronder wordt ingegaan op wat led-licht doet met de plant en in welke mate deze energiezuinige vorm van belichting economisch verantwoord is.
onderzoek naar het potentieel van kostenefficiënte en dynamische lichtstrategieën met led bij hydrosla in een serre
Het stijgend gebruik van leds in het Vlaamse areaal hydrosla gaat gepaard met een nieuwe waaier aan mogelijkheden lichtmanagementstrategieën voor jaarrond productie. Zo wordt het mogelijk om dynamischer te belichten in functie van de actuele groeiomstandigheden, actuele groeiomstandigheden, verwachte elektriciteitsprijzen en weersvoorspellingen om te komen tot een maximaal bedrijfsresultaat met minimum aan inputs.
De klimaatcomputer bevat een grote hoeveelheid data die voor jou als teler erg belangrijk is en veel informatie bevat. Hackers zijn erop uit om deze informatie te blokkeren en gebruiken daarvoor onder andere cryptosoftware. Deze software vergrendelt alle bestanden op je computer waarna geld gevraagd wordt om deze vergrendeling ongedaan te maken. Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.
Op vrijdag 11 maart organiseerde PCG samen met de andere Vlaamse praktijkcentra voor land- en tuinbouw de Open Energiedag. Tijdens die dag zetten meer dan 20 bedrijven hun deuren open om collega-telers kennis te laten maken met de innovaties die zij toepassen op het vlak van energiebesparing of –opwekking. Voor de mensen die niet aanwezig konden zijn, zetten we hieronder de innovaties met toepassingen in de groenteteelt op een rijtje.
De afgelopen dagen zakte de buitentemperatuur voor het eerst deze winter voor lange tijd onder nul (Figuur 1). De recente ontwikkelingen op de olie- en gasmarkt maken de keuze om te stoken iets gemakkelijker. Naast bescherming tegen vorstschade of het aanhouden van een constante groeisnelheid in het gewas, zijn er aan het gebruik van de stookinstallatie bij bladgroenten neveneffecten verbonden. Hieronder sommen we er een aantal op, zodat je er op kan anticiperen of er zelfs voordeel uit kan halen.
Twee jonge Belgische ondernemers hebben in Waregem hun eigen 'city farm' gebouwd. Zelf nemen de twee het woord 'landbouwrevolutie' in de mond wanneer ze spreken over hun bijzondere boerderij. Een boerderij in een container. De zon wordt er vervangend door speciale ledlampen en de sla wordt er in laagjes boven elkaar gekweekt. Het biedt niets dan voordelen: je hebt weinig ruimte nodig en geen last van droogte of zomerstormen. De sla groeit sneller en is even gezond. Is dit de boerderij van de toekomst?
Het project Enerpedia 2.0 is de opvolger van het project EnergieBewust Boeren dat eind 2012 afliep. Binnen het project werken 12 verschillende praktijkcentra, onderzoeksinstellingen ILVO en Thomas More en Innovatiesteunpunt samen rond het thema energie(besparing) binnen de land- en tuinbouwsector.
Elektriciteit is onontbeerlijk op een modern geautomatiseerd glastuinbouwbedrijf. Zo zijn vele bedrijfsprocessen, klimaatsturing, energievoorziening, … afhankelijk van elektriciteit. Een belangrijke vraag die men bij een stroomuitval moet stellen is: welke (sturings)processen zijn essentieel om de teelt in leven te houden zonder dat er productie- en kwaliteitsverlies optreedt?