X
GO

Overzicht onderzoek energie gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek energie. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals klimaatsturing, ...

Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers

Bescherm uw klimaatcomputer tegen hackers

Auteur: PCG glasteam/donderdag 25 oktober 2018/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Energie_GG, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

De klimaatcomputer bevat een grote hoeveelheid data die voor jou als teler erg belangrijk is en veel informatie bevat. Hackers zijn erop uit om deze informatie te blokkeren en gebruiken daarvoor onder andere cryptosoftware. Deze software vergrendelt alle bestanden op je computer waarna geld gevraagd wordt om deze vergrendeling ongedaan te maken. Het is belangrijk je klimaatcomputer hier zo goed mogelijk tegen te beschermen.


Beperk surfen op klimaatcomputer
Probeer in de mate van het mogelijke het surfen op de klimaatcomputer te beperken tot het minimum. Bekijk bij voorkeur mails op een andere computer en surf op de klimaatcomputer enkel naar sites die je kent. Open in geen geval mails van afzenders die je niet kent of bijlages die je niet volledig vertrouwt. Om te surfen is Google Chrome één van de veiligere browsers. Werk je toch met een andere browser, let er dan zeker op dat je zoveel mogelijk naar websites surft die beveiligd zijn via HTTPS, en niet HTTP. Het type beveiliging wordt altijd weergegeven aan het begin van het webadres.


Windows en anti-virus software up-to-date houden
Zorg ervoor dat je een goed werkende anti-virussoftware op jouw computer geïnstalleerd hebt. Enkele voorbeelden zijn Eset, Norton, McAfee en G Data. Het is de moeite waard om hierin te investeren. Ook het regelmatig updaten van zowel de anti-virussoftware als Windows zijn uiterst belangrijk. Dit gebeurt normaal automatisch of je pc geeft een melding dat een update uitgevoerd moet worden. Stel dit niet onnodig uit, want als één van beide niet tijdig bijgewerkt wordt, kunnen beveiligingslekken ontstaan. Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat er in januari 2020 geen verdere beveiligingsupdates meer zullen gebeuren van Windows-versie 7 omwille van de verouderde beveiliging. Het loont dus misschien de moeite om al naar een recenter besturingssysteem voor de klimaatcomputer over te schakelen.
Voorzichtigheid aangeraden bij afstandsbediening computer
Vaak is het makkelijk om vanuit de serre, de zetel of aan de ontbijttafel vanop de smartphone of tablet enkele parameters na te kijken op de klimaatcomputer. Wees er je hierbij altijd van bewust dat het risico op een cyberaanval vergroot met het aantal inlogmogelijkheden op de PC. Spring hier dus voorzichtig mee om, en zorg ook altijd dat je sterke, verschillende wachtwoorden gebruikt voor elke bestaande inlogmogelijkheid naar de PC.


Offline back-up nemen is aangeraden
Een back-up nemen van de klimaatgegevens op je pc is sowieso een goed idee. Indien dit echter online gebeurt, bijvoorbeeld op een externe harde schijf die permanent verbonden is met jouw computer, dan is de data op die harde schijf niet beschermd bij een eventuele cyberaanval. Beter is om wekelijks manueel een offline back-up te nemen op een externe harde schijf, die je na het nemen van de back-up terug loskoppelt van de PC. Werk je met 4 harde schijven die je laat roteren, dan is de oudste offline back-up steeds 4 weken oud, bij opmerken van cryptosoftware is de kans groter dat je een niet besmette back-up beschikbaar hebt.

 

Alles uitschakelen bij opmerken van encryptiesoftware
Als de cryptolocker de computer reeds heeft besmet, krijg je doorgaans een melding te zien op je scherm en kan je geen bestanden meer openen. Meestal zal de vraag gesteld worden om te betalen met de belofte dat na betalen alle bestanden terug beschikbaar komen. Ga hier in geen geval op in, de kans dat je na betalen de bestanden terugkrijgt, is zo goed als onbestaande. Wat moet je dan wel doen?

  • De netwerkkabel zo snel mogelijk uittrekken
  • Een foto nemen van de melding die je krijgt, dit kan in uitzonderlijk gevallen helpen om een decryptiesoftware te selecteren om jouw bestanden te herstellen
  • De computer uitschakelen
  • Een IT-bedrijf contacteren om te bespreken wat de volgende stappen kunnen zijn


Maar bovenal: neem zoveel mogelijk preventieve maatregelen om het risico op een cyberaanval te minimaliseren.

Met dank aan Tijl Demeulemeester (Piva eGov) voor de nuttige tips.


Print

Aantal keer bekeken (4879)/Commentaren (0)

x