X
GO

Overzicht onderzoek bodem en bemesting gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek bodem en algemene bemesting in de beschutte teelt. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals plantsapmeting, bodemziekten, MAP, ...

Grondontsmetting in de glasteelt

Grondontsmetting in de glasteelt

Welke grondontsmettingsmiddelen komen in aanmerking?

Auteur: PCG glasteam/maandag 21 juli 2014/Categorieën: Gangbare_glasteelt, Bodem_en_bemesting_GG, Thema, gewasbescherming, onkruiden, plagen, ziekten, Actueel, Niet-leden

Bodemontsmetting
Als de druk van bodemgebonden ziekten of plagen in de serre toeneemt, kiezen veel telers ervoor om een grondontsmetting te laten uitvoeren. De zomer is daarvoor de uitgelezen periode, omdat voor een goede effectiviteit relatief hoge bodemtemperaturen nodig zijn. Elk jaar is het opnieuw afwachten welke middelen hiervoor gebruikt kunnen worden. Momenteel loopt er een 120 dagenregeling voor Chloorpicrine en Telone II.

Chloorpicrine is hierbij toegelaten van 1/06/2014 t.e.m. 29/09/2014 tegen bodemschimmels, bodeminsecten en nematoden in slasoorten (onder bescherming), selderij (bleek-, groene en witte) (onder bescherming), witloof en roodloof (forcerie grondteelt) en aardbeien (open lucht). De regeling voor Telone II loopt van 20/05/2014 t.e.m. 17/09/2014. Telone II kan ingezet worden tegen nematoden en bodeminsecten in slasoorten (onder bescherming), aardbeien (open lucht) en sierplanten (niet bestemd voor consumptie).

Tegen schimmels (en dan vooral Pythium) heeft Chloorpicrine de beste werking. Deze is vergelijkbaar met de methylbromide van vroeger en ook met vacuümstomen. Chloorpicrine is slechts in enkele teelten toegelaten, en ook onder de voorwaarden dat de serre volledig leeg ligt en er ook geen aanpalende loods/woning is die ge­bruikt/bewoond wordt.

Alternatief is dan Telone II of Monam/Tamifume/Basamid. Deze laatste hebben allemaal hetzelfde werkingsprincipe: MITC gasvorming door aanraking met bodemvocht. Monam zorgt wel voor verzouting door Na, waar de plant bovendien niet veel mee kan aanvangen. Tamifume zorgt voor toevoeging van K, wat minder verzoutend is en ook nog door de planten kan opgeno­men worden.

Geen enkel ontsmettingsmiddel heeft een erkenning voor herbicidewerking. In ideale omstandigheden kan er wel een nevenwerking zijn op onkruiden. Het is aan te raden om een goede hygiëne tijdens de teelt te handhaven, en eventueel vóór de ontsmetting een vals kiembed aan te leggen. Dit wil zeggen de zaden laten kiemen en daarna doodspuiten/frezen, en vervolgens een bodemontsmetting uit te voeren. In de praktijk worden dan betere resultaten bekomen met Telone II.

Tegen vrijlevende aaltjes hebben alle middelen een zelfde werking, tegen cystenaaltjes en wortelknobbelaaltjes ben je beter af met Telone II. Na de ontsmetting is het uiteraard van belang om het goede bodemleven te stimuleren.

Tuinkersproef na bodemontsmetting
Om na te gaan of opnieuw gezaaid of geplant kan worden na een bodemont­smetting, voert u best een tuinkersproef uit. Neem een goed gemengd grondstaal en vul hiermee ongeveer de helft van een goed afsluitbare glazen fles (ongeveer 1 liter). Op de oppervlakte zaait u tuinkers. Gebruik hiervoor voldoende zaden. Maak de grond ook lichtjes vochtig. Vervolgens bindt u een watten prop aan een draadje, bevochtig en breng ook hierop tuinkersza­den aan. Hang de prop boven de grond en sluit de fles luchtdicht af. Voer hetzelfde uit met een controlegrond. Plaats de flessen bij kamertemperatuur en beoordeel na enkele dagen de kieming. Het zaad op de grond geeft een indicatie van het effect op de planten, de watten prop geeft uitsluit­sel over het gas in de lucht. Indien geen verschil waargenomen wordt tussen de ontsmette grond en de controlegrond, kan overgegaan worden tot zaaien of planten. Indien toch blijkt dat de ontwikkeling op de ontsmette grond achter is ten opzichte van de controlegrond, dient de grond nog eens extra opengetrokken te worden, en moet u een nieuwe tuinkersproef uitvoeren.

Print

Aantal keer bekeken (21703)/Commentaren (0)

Links

x