X
GO

Overzicht onderzoek veldsla gangbaar glas

Hieronder vindt u een overzicht van het onderzoek veldsla. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, rassen, gewasbescherming, ...

Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem

Acidovorax valerianellae in veldsla: een groeiend probleem

Actueel nieuws teelten onder beschutting oktober 2016

Auteur: PCG glasteam/vrijdag 21 oktober 2016/Categorieën: Gangbare glasteelt, Bladgewassen, veldsla, Thema, gewasbescherming, ziekten, Voorlichting, gezien op het veld, Actueel, Niet-leden

Momenteel worden in veldsla terug aantastingen van Acidovorax valerianellae waargenomen. Aantastingen van de bacterie 'Acidovorax valerianellae' leiden tot oogsten die bijna volledig onverkoopbaar worden. Veldsla die besmet is met Acidovorax is typisch te herkennen aan de zwarte vlekjes die zichtbaar zijn op voornamelijk de kiemblaadjes en de eerste echte blaadjes.

Hoewel de bacterie pas sinds 2013 gekend is in Vlaanderen, zorgt deze in de productiegebieden rond Nantes (Frankrijk) en Rhein Pfalz (Duitsland) al 10 jaar voor problemen. Toch is er over de bacterie nog maar weinig gekend, zo is niet geweten hoe de insleep en verspreiding van de bacterie voornamelijk gebeurt. Komt deze mee met het zaad, wordt ze verspreid via gronddeeltjes aan machines of materialen of ligt de bron van besmetting bij het water gebruikt voor irrigatie?

Van A. valerianellae is bekend dat ze plantenwortels koloniseert en gedurende langere tijd kan overleven in de bodem op gewasresten (> 39 dagen). Voorlopig is het nog onduidelijk hoe de bacterie vanuit de bodem afgezet wordt op de veldsla. Soms kan de bacterie aanwezig zijn maar niet altijd ziekte veroorzaken (afhankelijk van omgevingsomstandigheden).

De bacterie gedijt best in warme en vochtige omstandigheden. Een infectie wordt bevorderd door een hoge lucht vochtigheid, temperaturen tussen 10 en 30°C en een bladnatperiode van 5 uur is voldoende voor infectie. Nat blad, een dichte gewasstand en een vochtige toplaag van de bodem zijn een feest voor Acidovorax.

Let dus op bij een watergift, zorg ervoor dat het blad snel genoeg kan opdrogen en laat voldoende tijd tussen twee beurten. Dit is ook de reden waarom Acidovorax hoofdzakelijk van najaar tot voorjaar voorkomt. De vochtigere lucht en de langere bladnatperioden creëren de ideale omstandigheden voor Acidovorax. In de zomer kan het blad doorgaans wel snel genoeg opdrogen, waardoor in dat seizoen ook minder besmettingen worden vastgesteld.

Ook na de oogst kan de besmetting met Acidovorax nog uitbreiden. De bacterie kan verder groeien in bewaring, tijdens transport, in verpakking.

Print

Aantal keer bekeken (6136)/Commentaren (0)

Links

x